Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

De-a dreptul penal. Chițac se roagă de o instanță ca Primăria să piardă un proces

Published

on

În vara acestui an, Municipiul Constanța a obținut o victorie importantă, pe fond, într-o acțiune în care se cerea anularea PUZ-ului aprobat, cu ani în urmă, pentru bulevardul Lăpușneanu.

În loc să se bucure de victorie, primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a făcut negru de supărare. Ca dovadă, în momentul în care procesul a ajuns în faza de recurs, acesta i-a pus pe avocații plătiți din bugetul local să critice hotărârea de fond favorabilă Primăriei și să susțină că părțile adverse ar avea dreptate.

Au mai fost primari care au făcut ticăloșii juridice, că-s pline pușcăriile de ei. Dar până acum, politrucii cățărați pe destinele comunităților locale au aranjat să piardă procesele pe vicii de procedură sau apărări prostești. După știința noastră, nu mai există niciun primar în această țară care să fi cerut, explicit, negru pe alb, să piardă un proces.

Pohta primarului, exprimată ca atare, era ca instanța de judecată să dea câștig de cauză părții adverse, adică Asociației Constanța Altfel. Vorbim de o asociație fondată chiar de Vergil Chițac și de Felicia Ovanesian, actualii șefi ai Primăriei.

Advertisement
usr

Niște pătați care făceau pe imaculații

Pe când erau în opoziție, Chițac și Ovanesian s-au folosit de acest ONG ca să deschidă procese împotriva Primăriei și a Consiliului Local, urmărind în fapt demolarea unor blocuri construite de anumiți investitori privați. O serie de dezvoltatori imobiliari care aveau contracte și plăteau onorarii grase la biroul de avocat al Feliciei Ovanesian au fost trecuți cu vederea. Ba chiar au fost ajutați de Ovanesian în procese, în ciuda caracterului vădit ilegal al construcțiilor edificate.  

Ipocrizia și dubla măsură a fondatorilor asociației Constanța Alfel sunt evidente. Ca dovadă, Ovanesian l-a avut drept client pe Georgică Giurgiucanu, cel mai mare tunar de la retrocedările care au mutilat orașul. Iar Chițac a divorțat vreo zece ani de nevastă, ca să învârtă pe numele ei o puzderie de afaceri imobiliare dubioase. Ei bine, ăștia doi făceau pe imaculații. Informațiile sunt publice. Însă constănțenii n-au fost atenți la aceste detalii și l-au votat pe Chițac. Iar Chițac a tras-o după el în Primărie pe asociata sa, care a fost unsă city-manager.

Chițac și Ovanesian controlează Asociația prin rude și interpuși

De când au ajuns în fruntea orașului, cei doi s-au retras din Constanța Altfel, ca să evite formal conflictul de interese. Însă în conducerea asociației a fost promovată chiar nora primarului Vergil Chițac.

De procesele asociației se ocupă acum avocata Cristina Toxin, fostă asociată, prietenă și datornică a Feliciei Ovanesian. Citațiile asociației Constanța Altfel ajung fix acasă la Ovanesian, pentru că acolo are biroul prietena ei. Iar când Toxin mai câștigă câte un proces cu Primăria, se presupune că face rost de lichidități, ca să-și mai plătească din datoriile către Ovanesian.

Din acest punct de vedere, cererea Primăriei ca procesul să fie pierdut de autoritatea locală și câștigat de asociația reclamantă frizează conflictul de interese și abuzul în serviciu.

Mai mult decât atât, prin altă notă depusă de avocați, Chițac a cerut să fie admis și recursul declarat de un intervenient principal, Sorin Daon, și el pierzător al procesului pe fond. Daon a fost angajatul lui Gabriel Comănescu, mogulul despre care s-a spus că se află în spatele actualului primar.

Advertisement
usr

Pentru țepari mumă, pentru firmele serioase ciumă

Această manțocărie juridică a fost stricată, după cum vom explica mai jos, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la cererea unui firme. Este vorba de Comprest Util SRL, o societate care a participat la proiecte strategice, precum extinderea plajelor din Constanța sau amenajarea bazei NATO de la Mihail Kogălniceanu.      

Compania a construit unul din cele mai frumoase blocuri din Constanța, cu parcare subterană ca la mall, cu buncăre de apărare în caz de atac militar și cu rezerve de apă subterană. Aceste facilități de apărare civilă le-a cerut Primăria, care nu deține decât un singur beci sub Sala Sporturilor. Și tot Primăria a vândut terenul de pe Lăpușneanu către Comprest Util, cu două milioane de euro, la începutul anilor 2000. Vorbim de un preț de 1.000 de euro pe metrul pătrat, cel mai mare din istoria de până atunci a orașului.

În timp ce ignora mulți țepari care au retrocedat terenuri pe moca și au construit niște prăpădenii de blocuri, Constanța Altfel a atacat tocmai proiectul făcut cu răspundere și cu bani mulți de această firmă serioasă. Vorbim de două procese principale, plus cereri de suspendare, plus hărțuirea clienților Comprest Util, prin înscrierea litigiilor în Cartea Funciară, blocarea creditării etc.

Procesele

În primul proces principal, Constanța Altfel a cerut anularea autorizațiilor de construire emise de Primărie pentru blocul Comprest Util. Însă compania a intervenit în proces și a reușit să-l câștige definitiv, în urma strămutării dosarului la Curtea de Apel Galați. Strămutarea a fost dispusă de ÎCCJ, după ce Comprest Util a dovedit pârghiile pe care le aveau Chițac și Ovanesian pentru a înmuia obiectivitatea justiției constănțene.

În al doilea proces principal, la Tribunalul Constanța, asociația a cerut anularea PUZ-ului Lăpușneanu. Iar după ce ONG-ul a pierdut la Galați, în dosarul de la Constanța a intervenit fostul angajat al mogulului Gabriel Comănescu. Acesta a depus o plângere împotriva Comprest Util, cerând în plus și anularea autorizațiilor de construire (într-o încercare disperată de reformare a soluției de la Galați).  

Advertisement
usr

Tribunalul s-a pronunțat pe 11 iunie 2021, respingând acțiunea Constanța Altfel și intervenția principală a lui Sorin Daon ca fiind formulate de persoane fără calitate procesuală activă. Concluzii în acest sens au fost depuse tocmai de Primăria Constanța, la cârma căreia se afla deja Vergil Chițac. Așadar, la fond, primarul a cerut să câștige procesul. Iar legal, nici nu putea cere altceva, fiind ținut să apere actele și patrimoniul public.

Vergil o întoarce ca la Ploiești

Constanța Altfel și Daon au declarat recurs la Curtea de Apel Constanța. De data aceasta, Chițac a întors-o ca la Ploiești, punându-și avocații să critice hotărârea de fond. Primăria a susținut că instanța de recurs trebuie să caseze hotărârea instanței de fond ca nelegală și să admită calitatea procesuală activă fie a asociației, fie măcar a lui Sorin Daon. Practic, Primăria a pledat în dauna ei și în favoarea entităților adverse, ceea ce este – după cum am spus – un fapt nemaiîntâlnit. 

Cumva, riscul ca Vergil să facă o astfel de potlogărie juridică a fost anticipat de Comprest Util, care a depus recurs incident în cauză, ca să poată avea un cuvânt de spus. Însă Primăria a transmis note scrise Curții de Apel Constanța, prin care a cerut respingerea acestuia ca neavenit. Avocații plătiți de la bugetul local au indicat că societatea are calitatea de intervenient în favoarea Primăriei, neavând dreptul că ceară ceva diferit față de Primărie.

Însă, grație fostului angajat al mogulului, Comprest Util are și calitatea de pârât în dosar. Dacă Daon nu ar fi făcut plângere împotriva societății, recursul s-ar fi închis pe baza de blat.  

ÎCCJ a dispus strămutarea 

Comprest Util s-a plâns imediat ÎCCJ față de această tentativă de manipulare ordinară a actului de justiție. Compania a subliniat că asociația fondată de Chițac și Ovanesian a obținut diverse hotărâri bizare la Constanța, cu încălcarea unui RIL obligatoriu și a unei decizii a Curții Constituționale a României. Pe semne că asociația fondată de ăștia doi e stat în stat, deasupra reglementărilor naționale.

Advertisement
usr

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au văzut multe la viața lor, dar credem că au tresărit la asemenea matrapazlâcuri. În mod cert, instanța supremă a dispus ca dosarul să fie strămutat de la Constanța, la Curtea de Apel București.

Primarul Chițac se va alege și cu o plângere penală, care îi va da de gândit când va mai vrea să se joace cu viața și banii unor oameni.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions