În timp ce marile companii aleg să își achiziționeze necesarul de energie electrică prin intermediul contractelor bilaterale de vânzare-cumpărare (PPA – power purchase agreement), optând din ce în ce mai mult pentru achiziționarea de energie curată, regenerabilă (clean energy), la noi în țară, acest tip de contracte sunt interzise.
Legislația din România nu permite încheierea unor astfel de contracte, acestea fiind interzise începând cu iulie 2012. În schimb, atât vânzătorii, cât și cumpărătorii de energie electrică sunt obligați să își oferteze cantitățile de energie electrică pe care vor să le tranzacționeze, pe o piață administrată de o societate de stat, OPCOM SA, care deține monopol în acest domeniu.
Iată că în lumea civilizată, companiile pot să își aleagă tipul de energie electrică pe care vor să o cumpere și să o consume. Iar în anul 2018, cantitatea de energie curată cumpărată la nivel mondial a crescut de mai bine de 2 ori.
În cadrul studiului “Corporate Energy Market Outlook”, elaborat de BloombergNEF (BNEF), autorii ne arată că în anul 2018, corporațiile au cumpărat o cantitate record de energie curată, această cantitate ajungând până la 13,4 GW, față de 6,1 GW, cât s-a cumpărat în anul 2017. De aici reiese că acest tip de energie curată, provenită din surse regenerabile, are un preț competitiv pe piața de energie, făcând astfel ca speculațiile privind prețul mare al energiei regenerabile să fie spulberate de vânt.
De asemenea, prețul mic al energiei electrice, combinat cu noile tehnologii de stocare a energiei în baterii vor schimba fundamental raportul în cadrul sistemelor energetice. Dacă astăzi avem aproximativ două treimi din producție bazată pe combustibili fosili (cărbune, petrol), conform studiului, până în anul 2050 vom trece la aproximativ două treimi energie curată.
Între timp, strategia energetică națională, acest document realizat de ministerul Energiei, pare complet defazat. Tranziția spre un sistem energetic, cu un consum flexibil, axat în jurul tehnologiilor regenerabile, sprijinite de stocarea energiei în baterii performante, al căror cost este în scădere, deja a început. Asta, în timp ce Ministerul Energiei ne propune construirea unui nou grup de producere a energiei, prin arderea cărbunelui la Rovinari.
Le recomand, cu modestie, decidenților și policy makerilor din Minsterul Energiei să citească cu atenție astfel de studii, căci vor avea de învățat și, cu siguranță, noi toți, vom avea de câștigat.