2019 a fost un an bun pentru turismul din Eforie Sud. Stațiunea a fost mai aglomerată decât în anii trecuți, chiar dacă marile proiecte de infrastructură abia se află la început de drum. Cu siguranță, în anii care vor veni, fața localității se va schimba radical. Însă, chiar și în așteptarea finalizării unor proiecte care au intrat în implementare cu fonduri europene, stațiunea a avut și are de oferit multe pentru vizitatori. În primul rând, ne referim aici la implicarea Primăriei din Eforie pentru a susține evenimente deosebite care au oferit turiștilor ocazii plăcute de petrecere a timpului liber. La Eforie Sud, se desfășoară an de an mai multe festivaluri. Vorbim în primul rând de festivalul Cinemascop, care are loc mereu în prima săptămână a lunii august, cu proiecții de film și work-shop-uri/ ateliere creative pentru cei mici la Teatrul de Vară din stațiune. Manifestarea este o ocazie deosebită de a petrece seri liniștite vizionând filme de cinematecă, dar și noutăți din domeniul cinematografiei românești și europene. Aici trebuie să spunem că stațiunile mai aglomerate de pe litoral au închis de mult toate grădinile sau teatrele de vară. Ani de zile, chiar și teatrul de vară din Eforie Sud a stat cu lacătul pus. Clădirea a fost ridicată în anul 1960, având expresia arhitecturală a epocii în care a apărut. Teatrul de vară se situează într-un splendid parc natural. În incinta parcului se află amenajate un spațiu de fitness în aer liber, dar și un loc de joacă pentru copii. În 2017, administrația locală a luat decizia de a revitaliza acest loc ce strârnește nostalgii. Un prim pas a fost făcut prin organizarea festivalului Cinemascop. Iar planurile nu se opresc aici. Astfel, administrația locală a obținut aprobarea unui proiect european pentru reabilitarea clădirii. Ca urmare, în anii viitori este de așteptat ca festivalul Cinemascop să devină o manifestare de mai mare amplitudine, la care, desigur, se vor adăuga și alte activități specifice unui teatru de vară.
Tot în luna august, legate între ele, se desfășoară alte două festivaluri de tradiție în Eforie Sud. Ne referim aici la Festivalul Pescarilor, o manifestare organizată pe bani europeni, atrași prin Programul Operațional pentru Pescuit. Uniunea alocă fonduri pentru dezvoltarea sectorului piscicol din țara noastră, o axă din program fiind destinată consolidării tradițiilor pescărești. Țintind exact această zonă de consolidare a tradițiilor, administrația locală organizează încă din 2015 un festival care cuprinde spectacole de muzică și dans, concursuri pescărești, dar și o secțiune de artă culinară cu preparate specific pescărești. Festivalul se continuă fără nicio sincopă cu Festivalul Euforia Eforiei, o manifestare care a ajuns anul acesta la a XIV-a ediție. Ambele evenimente se desfășoară pe faleza Mării Negre, în vecinătatea Cazinoului din Eforie Sud. Scena este îndreptată spre parcul Cazinoului, acolo unde se găsesc și băncuțe, pe care le pot folosi spectatorii mai în vârstă. Cei tineri pot dansa în voie. De asemenea, evenimente se organizează în oglindă și la Eforie Nord. Anul acesta, pe scenele celor două festivaluri au evoluat Ciro de Luca, Vintage Band, Annes, Acropolis Band, Ansamblul Elpis al comunității elene din Constanța, Cristi Proca, Adrian Matei, Radu Ile, Ionuț Galani, formația Gramoste, ansamblul Asteria, ansamblul Brâulețul, Bianca Constantinescu, Roxana Cozma, Alessia Paraschiv și numeroase trupe de dans, care s-au duelat între ele. În clipul de mai jos puteți vedea cele mai importante momente din prima seară a Festivalului Euforia Eforiei de la Eforie Sud:
Eforie Sud este cea mai veche stațiune românească de la Marea Neagră. Aceasta s-a numit inițial Băile Techirghiol-Movilă, după lacul aflat în vecinătate și după numele fondatorului ei, avocatul și moșierul Ioan Movilă. În perioada interbelică, localitatea a primit numele Carmen Sylva, după pseudonimul artistic al reginei Elisabeta. Tot atunci a fost construit Cazinoul, ca un semn al importanței stațiunii. Pe tot litoralul românesc au funcționat doar trei cazinouri – în Constanța, Mamaia și Carmen Sylva (Eforie Sud). După instaurarea regimului comunist, localitatea a fost denumită Vasile Roaită, însă din 1962 are numele actual, Eforie Sud.
Locul are un farmec aparte. Deși importanța de altă dată s-a pierdut în timp, stațiunea are șanse să redevină un loc important pe harta turismului balnear. Administrația locală din Eforie a accesat mai multe proiecte europene care ar putea schimba fața stațiunii. Vorbim aici de branșarea la rețeaua de gaze naturale, de modenizarea străzilor de pe faleză, de reabilitarea teatrului de vară și a parcului din vecinătatea acestui obiectiv, de transformarea a trei terenuri degradate în locuri de recreere.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta