De Ziua Mondială a Apei, zece elevi ai Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale ”Amiral Ion Murgescu” din Constanța se alătură, vineri, 22 martie 2019, în calitate de voluntari, acțiunii de conștientizare ”Dăm apă cu porția”, organizată de Comitetul Național Român pentru Drepturile Copilului – filiala Constanța, în incinta magazinului Auchan Constanța Sud.
Elevii militari, împreună cu ceilalți voluntari ai evenimentului, vor oferi câte o sticlă cu apă tuturor celor care vor trece prin magazin între orele 16:30 – 18:30.
Ne vom imagina că suntem pe o navă în marș, unde consumul de apă este raționalizat, iar navigatorii trebuie să-și administreze resursele cu multă chibzuință, având dreptul la o singură măsură de apă pe zi.
În analogie, nava ”Pământ” are resurse limitate, iar pentru ca acestea să fie suficiente și pentru generațiile următoare, ”navigatorii-pământeni” trebuie să le exploateze în mod responsabil și rațional.
Astfel, echipa de voluntari va încerca prin acest gest să sensibilizeze populaţia să aibă mai multă grijă de o resursă esențială, să o protejeze şi să nu o irosească.
Evenimentul, ajuns la cea de-a IX-a ediție, se desfășoară în fiecare an la data de 22 martie și are în prim plan evidențierea importanței apei în viața de zi cu zi, în special a surselor de apă potabilă, precum și prevenirea dezastrelor naturale.
Anul acesta, la nivel mondial, motto-ul Zilei Apei este ”Nu lăsăm pe nimeni în urmă”, cu referire la dreptul natural al fiecărui om la resurse de apă. În prezent, pe glob, încă trăiesc miliarde de persoane care nu au acces la apă potabilă. Grupuri formate din migranți, refugiați, populații indigene și mulți alții sunt adesea marginalizate și se confruntă cu discriminarea atunci când vine vorba de acces la apă potabilă.
Obiectivul Națiunilor Unite este ca, până în anul 2030, tot globul să aibă acces la resurse de apă potabilă, după cum se arată pe portalul oficial www.worldwaterday.org. Odată cu creșterea populației globului și a modernizărilor care au urmat acesteia, apa a devenit un pion important în viața de zi cu zi, o resursă esențială vieții. De aceea, în data de 22 decembrie 1992, la Rio de Janeiro, în cadrul Conferinței pentru Mediu și Dezvoltare a Națiunilor Unite, prin Rezoluția A/RES/47/193, a fost aleasă ziua de 22 martie pentru a se sărbători Ziua Mondială a Apei. Această zi reprezintă un semnal de alarmă cu privire la cât de periculoasă poate fi poluarea apei pentru ecosisteme și pentru viață, și, în același timp, atrage atenția asupra absenței apei, fapt ce creează, în anumite zone ale lumii, o adevărată problemă, punându-se de multe ori viața (atât a oamenilor, cât și a plantelor și animalelor) în pericol.
În România această zi este sărbătorită din anul 1993 prin diferite conferințe cu privire la prevenirea dezastrelor naturale provocate de apă (inundații) de pe plan național, soluții de gospodărire a apelor, precum și la impactul global pe care apa îl are în prezent (de exemplu, creșterea gradului de acces al populației la surse de apă potabilă).
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta