Debitul Dunării la întrarea în țară este în continuă creștere, anunță Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, prin intermediul unei informări publice.
Astfel, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 20.03.2018 – 21.03.2018 a fost în creştere, având valoarea de 10300 m3/s, peste media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).
Conform documentului, în aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și în creștere pe sectorul Calafat – Tulcea.
Cod portocaliu de inundații pe Dunăre
Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, sector aval Gruia – amonte Giurgiu (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman şi Giurgiu), începând de joi dimineaţa până pe 31 martie.
Potrivit Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire. De asemenea, în intervalul 24 martie, ora 6:00 – 31 martie, ora 18:00 va fi Cod portocaliu de inundaţii pe Dunăre, pe sectorul Hârşova – Brăila şi în Delta Dunării – judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea.
În intervalul 21 martie, ora 15:00 – 31 martie, ora 18:00, se află sub Cod galben de inundaţii întregul sector românesc al Dunării, aval de S.H.E.N. Porţile de Fier, judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea.
Nivelurile se situează peste:
– FAZA a II-a DE APĂRARE la staţiile hidrometrice: Calafat (600+26) – jud. DJ, Bechet (600+40) – jud. DJ și Tr. Măgurele (550+3) – jud. TR;
– FAZA I DE APĂRARE la staţiile hidrometrice: Corabia (500+12) – jud. OT, Gruia (610+66) – jud. MH, Zimnicea (530+55) – jud. TR, Olteniţa (550+7) – jud. CL, Feteşti (565+21) – jud. IL, Cernavodă (500+33)– jud. CT, Hârşova (580+11) – jud. CT, Isaccea (380+39) – jud. TL și Tulcea (320+25) jud. TL.
Este în vigoare ATENŢIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 12 din 16.03.2018. Potrivit acestui document, hodrologii au emis un cod galben de inundații pe Dunăre.
Protejați-vă bunurile și locuințele
Orașul Cernavodă se inundă la fiecare ploaie, autoritățile promit un dig de apărare de ani de zile, însă nimeni nu reușește să finalizeze o lucrare începută de prin 2014 de fostul primar Gheorghe Hânsă.
Zilele acestea, urmare a avertizărilor hidrologilor, conducerea Primăriei orașului Cernavodă a postat pe pagina oficială a insituției un anunț prin care le recomandă locuitorilor să-și apere bunurile și locuințele, semn că doar în ei a rămas nădejdea pericolului inundațiilor.
Primarul Negoiță transmite un nou mesaj al… nepuținței administrative. Citiți:
“Având în vedere avertizarea hidrologică – cod galben emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor privind creșterea debitului Dunării și iminența producerii de inundații, recomandăm populației din zona inundabilă a orașului – str. Canalului, Dacia, Portului și străzile adiacente să ia măsurile ce se impun pentru protejarea bunurilor și a locuințelor. Serviciul de permanență este asigurat prin dispeceratul Poliției Locale, tel. 0241 236256 și 0241 487147”, este anunțul incredibil al autorității locale.
Promisiunile lui Negoiță, apă de ploaie
Ceea ce se impune să amintim ține de promisiunea făcută de primarul Liviu Negoiță pentru ziarul “Ordinea.ro” anul trecut. Edilul ne preciza că proiectul privind construirea unui canal colector care va apăra orașul de inundații era finalizat anul trecut.
Primarul Negoiță ne informa pe 30 martie 2017 că proiectul a costat 1,7 milioane de lei și în două luni și jumătate va fi finalizat. Două luni și jumătate de la data declarației, 30 martie 20147…
“Proiectul înseamnă că respectivul canal va prelua apa din zona centrală a orașului printr-un decantor și o va filtra pentru a ajunge cât se poate de curată în canalul Dunăre – Marea Neagră. Este important ca oamenii să știe și că din acești bani doar 1,3 milioane de lei au fost folosiți pentru proiectul efectiv, restul se regăsesc în pregătirea documentației”, explica atunci primarul Liviu Negoiță pentru “Ordinea.ro”.
Canalul care apără orașul Cernavodă de inundații, aproape finalizat. A costat 1,7 milioane de lei!
N-a fost așa…
Tot din arhivă, vă amintim și cum arată orașul după doar o noapte de ploaie.
Cernavodă: Canalul colector care apără orașul de inundații, nefinalizat. După o noapte de ploaie torențială, centrul orașului este sub apă!
Și imaginile dezastrului…
Imaginile dezastrului de la Cernavodă. Un prefect și un primar în cizme din cauciuc pe străzile cu mâl!
Pentru stadiul proiectului l-am contactat telefonic pe Marian Iordache, consilierul primarului din Cernavodă, însă acesta nu a răspuns apelurilor noastre. Așteptăm un punct de vedere din partea Primăriei Cernavodă.
sursa foto: inundații iulie 2017
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta