Administratie
Decebal Făgădău: “A început campania electorală, RADET e prizonieră într-un cerc vicios”
Published
6 ani agoon
Scandalul pe tema termiei în municipiul Constanța a continuat și astăzi, 2 octombrie. Consilierii locali municipali au fost convocați în ședință de îndată pentru a vota propunerea primarului Decebal Făgădău privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli. Scopul proiectului îl privește alocarea de fonduri pentru datoriile dintre RADET Constanța și Electrocentrale Constanța SA. În toată această conjunctură, primarul Făgădău le-a cerut scuze constănțenilor, singurii nevinovați pentru această situație.
“Municipiul Constanța trece printr-o perioadă foarte grea. Decizia opririi agentului termic este una unilaterală, în apropiere de sezonul rece, într-un moment în care sezonul este extrem de aproape. Mă întreb de ce toate acestea se întâmplă acum?! 1. Pentru că începe campania electorală. 2. Pentru că ținta o reprezintă constănțenii și nu turiștii. Mai mult, vreau să vă reamintesc faptul că CET aparține de Ministerul Energiei, toată lumea înjură RADET, dar ei sunt prizonieri într-un cerc vicios; fiecare parte are dreptate. (…) Vreau să clarific nişte chestiuni: CET aparţine Ministerului Energiei, ei au în proprietate şi reţelele şi centralele de termoficare. RADET asigură doar distribuţia. Vreau să vă amintesc că începând cu 2010 au fost tăiate subvenţiile de către Guvern. Constanţa şi Bucureşti au probleme cu termia, mai sunt şi alte oraşe şi asta pentru că s-au promis subvenţii care însă nu au mai venit. Statul s-a extras total tot timpul şi a lăsat în mâna autorităţiilor locale acest cartof fierbinte. Între timp, oamenii au început să se reorienteze şi au investit în centrale de apartament, iar ceilalţi au rămas captivi în sistemul centralizat care seamănă asta cu cămătăria. În 2014, s-a născut o societatea care părea moartă încă de la înfiinţare – Electrocentrale Constanţa. RADET şi primăria au atacat în instanţă actul de divizare al ELCEN întrucât nu cunoaştem datoriile istorice ale vechii societăţi. De atunci plătim factura curentă şi ceva plus pentru a scădea şi parte din datorii, dar Electrocentrale în loc să procedeze la soldul iniţial astfel încât ei ajung în fiecare lună să factureze atât consumul de energie termică cât şi penalităţi. Practic ce plătim noi ei încasează penalităţi. RADET Constanța se află între ciocan și nicovală, a făcut eforturi să recupereze banii de la Asociațiile de proprietari, iar eu nu am spus niciodată că RADET nu are datorii, ci că RADET nu le recunoaște. (…) Se încearcă să se elimine plata subvențiilor și noi nu suntem obligați să le dăm bani pentru ca relația asta să existe. (…) Am avut întâlniri cu cei din conducerea Electrocentrale Constanța, nu mă așteptam la așa ceva, de aceea cred că sunt jocuri politice. Îmi cer scuze constănţenilor pentru că se află în această situaţie pentru că nu sunt vinovaţi. Pot să privesc treaba asta într-o cheie politică. După revizie nu au mai reluat furnizarea apei calde. Constănţeanul nu este obligat să plătească această consecinţă a cămătăriei penalităţilor. Nu pot înţelege de ce CET îşi omoară unicul client – RADET. Electrocentrale Constanța are datorii către toată lumea (…) are datorii către salariați, cărora vreau să îmi cer scuze că sunt nevoiți să treacă prin așa ceva. Astfel, pe termen scurt, vă propun să rectificăm bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului și să alocăm sume, în avans, pentru aceste datorii și să aprobăm prețul pentru populație al energiei termine, pentru perioada 01 octombrie 2018 – 30 aprilie 2019”, a declarat primarul.
Făgădău a acuzat că nu au fost găsite soluții, deși discuții a anunțat că s-au purtat și entitățile implicate în situație s-au întâlnit și au discutat. Mai mult, edilul Constanței a anunțat și că va purta discuții cu ministrul Finanțelor pentru a găsi soluții în vedere rezolvării pe termen lung a problemei agentului termic în municipiul Constanța.
“Până în acest moment nu s-au găsit soluţii de către cei de la CET, din iunie facem adrese. Ministrul Energiei (Anton Anton n.r.) mi-a spus ieri că şi-a făcut datoria faţă de noi, că a organizat patru întâlniri. Vă propun să rectificăm bugetul local; facem un sacrificiu pentru a trăi măcar o lună, o lună şi jumătate. Ajungem să subvenţionăm 48% din gigacalorie. Este o soluţie de moment pentru a reporni de îndată sistemul pentru populaţie, iar toată lumea înjură primarul, Consiliul Local şi RADET, mai puţin principalul vinovat, adică Ministerul Energiei. Cei de la Electrocentrale fac politică în ultimele zile. Nu au bani să asigure apa caldă constănţenilor. Am discutat cu ministrul Finanţelor (Eugen Orlando Teodorovici n.r.) şi vreau să îi mulţumesc public. Mâine ne întâlnim din nou să găsim o soluţie pe termen mediu şi lung. Varianta este să preluăm CET-ul să îl unificăm cu RADET şi să facem o companie nouă. Altă soluţie nu văd. Propunerea de rectificare de astăzi nu rămâne fără urmări. Trebuie să îi acoperim. Sper să nu majorăm taxele şi impozitle locale pentru a acoperi acest deficit. Acum, acestea sunt sume pe care le putem disponibiliza pentru a putea genera bani cu care să plătim, în avans”, a spus primarul municipiului Constanța în debutul ședinței de îndată a Consiliului Local pe care a convocat-o marți.
În ceea ce privește cel de-al doilea punct înscris în ordinea de zi, primarul a anunțat că aleșii locali vor aproba prețul de 193,47 lei /mwh, respectiv 225 de lei cu TVA, iar subvenția este de 174,07mwh, respectiv 202,47 lei pe gcal. Restul, 25 de lei se vor duce către… CET, după cum a informat primarul.
“Ca o scuză pentru constănțeni și din cauza problemelor din această perioadă, reducem prețul gigacaloriei cu 10%. (…) Astăzi se sparge buba unui sistem ineficient. Am promisiunea de la furnizori că de mâine, miercuri, se va relua furnizarea apei calde. Le mulțumesc tuturor pentru efort. Nu am nimic a reproșa conducerii Electrocentrale Constanța, ci Electrocentrale Constanța prin Consiliul de Administrație. Au recurs inclusiv la șantaj. Astăzi, peste 150.000 de constănțeni sunt victimele acestei gâlcevi (…) E mai simplu să dai vina pe primar, dar nu noi am făcut aceste sisteme, un sistem pentru care nu suntem vinovați”, a completat primarul Constanței și a punctat că dorește să discute cu aleșii locali municipali pentru a declanșa “audit la RADET”.
Citiți și:
Cum poate Primăria Constanța să ia bani de la Guvern pentru agentul termic
Comentarii pe Facebook
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!