Persoanele care obţin venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, salarii, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din premii şi din jocuri de noroc sau provenite din alte surse vor depune o declaraţie unică până la 15 iulie 2018 pentru stabilirea impozitului şi contribuţiilor sociale şi ar putea beneficia de o reducere de 10% pentru fiecare dintre cele două categorii de taxe, dacă achită integral sumele de plată până la 15 decembrie, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă al Finanţelor.
Declaraţia unică propusă de Ministerul Finanţelor înlocuieşte şapte formulare existente în prezent, respectiv D200 (pentru veniturile realizate din România), D201 (veniturile realizate din străinătate), D220 (venitul estimat/norma de venit), D221 (normele de venit în agricultură), D600 (contribuţiile la pensii şi sănătate), D604 (stabilirea contribuţiilor de sănătate pentru persoanele fără venit) şi D605 (cererea de stopare a plăţii CASS pentru persoanele fără venit).
Formularul unic va fi depus în acest an până la 15 iulie, iar de anul viitor termenul va fi 15 martie, prevede proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea unor acte normative.
Prin introducerea declaraţiei unice pentru persoanele fizice, Ministerul Finanţelor vrea să reducă numărul de declaraţii depuse la Fisc de persoanele fizice din categoriile menţionate, noul formular cuprinzând toate informaţiile necesare pentru impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate statului.
Totodată, statul urmăreşte să reducă birocraţia şi să încurajeze persoanele fizice să îşi declare transparent obligaţiile fiscale. Astfel, Finanţele introduc un sistem de bonificaţie pentru contribuabilii care îşi achită mai repede contribuţiile la stat.
Aceştia pot obţine o reducere de 10%, atât pentru impozitul pe venit, cât şi pentru contribuţiile sociale, dacă depun online declaraţia unică până la 15 iulie şi achită integral sumele de plată până la 15 decembrie. În cazul în care achită treptat, cu ultima tranşă până la 15 martie 2019, bonificaţia va fi de 5%, potrivit notei de fundamentare a actului normativ. Tot de 5% reducere vor beneficia şi cei care depun formularul în format tipărit, cu condiţia să plătească contribuţiile până la 15 decembrie.
Finanţele au oferit câteva exemple de calcul pentru sumele de plată şi reducerile acordate.
Pentru impozitul pe venit, la o obligaţie fiscală estimată de 10.000 de lei, un contribuabil care depune declaraţia online şi plăteşte integral până la 15 decembrie, chiar şi în tranşe, va obţine o reducere de 1.000 de lei (500 lei pentru depunere online şi 500 lei pentru plata până la 15 decembrie), astfel că va achita doar 9.000 de lei.
În celelalte două cazuri, cu bonificaţie de 5%, persoana fizică va plăti cu 500 de lei mai puţin la Fisc, pentru exemplul dat.
Aceleaşi reguli se aplică şi pentru contribuţiile sociale, astfel că o persoană fizică din categoriile menţionate, care datorează impozit pe venit şi CAS şi/sau CASS, poate beneficia de o reducere de 5%-10% pentru impozit şi încă 5%-10% pentru contribuţii sociale.