Cei patru lei de mare care au făcut spectacol la Delfinariu din Constanța vor avea o nouă casă. Proprietarii leilor de mare au anunțat că renunță la colaborarea cu cei de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii și vor muta leii de mare în Italia. Amintim că, în 2018, conducerea CMSN a găsit un parteneriat care a făcut posibilă aducerea la Constanța a trei lei de mare dintr-o specie care viețuiește în Oceanul Pacific, pe coastele intens populate ale Californiei. Vorbim în acest caz de un mascul și două femele, animale foarte inteligente, jucăușe și iubitoare de copii. Pe numele lor: Inuk, Sam și Kali. Toți trei s-au născut în captivitate, masculul la Nurenberg, în Germania, iar femelele la o grădină zoologică din Franța. Iubitorii lui Sam, Inuk și Kali, simpaticii lei de mare californieni au încântat, timp de aproape doi ani, cu demonstrații inedite la Delfinariul din Constanța. Inuk, una dintre femele, a dat naștere primului pui de leu de mare californian venit pe lume în România, pe numele său, Mandy. Leii de mare au susținut demonstrații speciale, educative, prin care oamenii au învățat în mod practic efectele poluării asupra mărilor și oceanelor.
“Leii de mare sunt o noutate și o atracție: oamenii sunt foarte bucuroși și mulțumiți când pleacă de-acolo. Ei adaugă elementul de “fun”, de distracție – o educație distractivă. Vizitatorii râd și se bucură, prezentarea este interactivă și se înțelege că trebuie să facem ceva cu poluarea și cu plasticul. Plasticul face rău planetei. Planeta asta a suportat destule, multe: căldură, frig, dar cu pasticul nu s-a mai întâlnit și sperăm să găsim noi o soluție să nu se întâlnească în continuare, fiindcă avem un Everest în plus pe această planetă, din plastic. Un Everest: atâta plastic este “pierdut” prin oceane. Nu mai vorbesc de ce-i băgat prin gropi”, declara Adrian Bîlbă, directorul CMSN, în urmă cu doi ani.
Bîlbă spune, acum, că instituția va aduce propriile animale, în viitorul apropiat.
„Consiliu științific spune că trebuie să avem propriile animale, propriu nostru patrimoniu de lei de mare“, a punctat Bîlbă.
Mai multe detalii puteți vedea aici