Deputata constănțeană Cristina Rizea a fost suspendată din partidul REPER în baza unei investigații Ordinea.Ro. Pe 2 iunie, Rizea și-a dat demisia din partid, iar pe 14 iunie a acordat un vot de susținere pentru Sorin Grindeanu (PSD), audiat în Parlament pentru un nou mandat de ministru al Transporturilor în guvernul ce va fi condus de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Parcursul descris mai sus a fost lămurit pe Facebook de co-președinta REPER, Ramona Strugariu, după ce mai multe voci au criticat în spațiul public decizia Cristinei Rizea.
”Cristina Rizea nu mai este deputată REPER de pe data de 2 iunie, când a demisionat. Anterior fusese suspendată din calitatea de membru de partid, printr-o decizie a Biroului Național, în urma unei investigații media care ne-a pus serioase semne de întrebare în ceea ce priveşte integritatea sa, valorile etice şi cele pe care le-a asumat prin aderarea la REPER. Nu am aruncat cu vorbe când am spus că pentru noi aceste lucruri contează fundamental. Au fost motivul pentru care am luat o decizie grea, dar necesară. În politică ne-am angajat să facem ceea ce predicăm, să ne comportăm şi să acționăm în concordanță cu valorile pe care le-am însușit. Altfel golim de conținut, de credibilitate şi de sens acest angajament politic.” – a precizat Strugariu.
Investigația care a stat la baza suspendării Cristinei Rizea din REPER a fost publicată de Ordinea.Ro pe 30 martie 2023, sub titlul ”Ce țepe a tras deputata Cristina Rizea în timp ce tuna împotriva imoralității, corupției și hoției”. Articolul nostru reconstituie drama unor tineri fără educație, care au acceptat să devină patroni de fațadă în firme care au avut sediul social chiar în locuința personală a Cristinei Rizea. Firmele au fost administrate în fapt de aceasta sau de soțul ei. Iar în timp au acumulat datorii la stat și au întrunit condițiile de intrare în faliment. Unul din tineri a fost făcut răspunzător să suporte un prejudiciu consistent creat în realitate de Rizea, cea care a administrat firma în cauză prin procură notarială.
Investigația noastră are un suport documentar extrem de solid, constând în acte oficiale ce emană de la instituții bancare, Registrul Comerțului, Buletinul Procedurilor de Insolvență, Tribunalul și Curtea de Apel Constanța. Nu am publicat decât aspectele documentate care sunt dincolo de orice dubiu. La momentul documentării, am solicitat un punct de vedere deputatei, pe atunci membră REPER, însă mailul nostru a rămas fără răspuns.
După apariția articolului, i-am făcut cunoscut deputatei că are dreptul la replică, însă aceasta a menționat în scris că nu dorește să transmită un punct de vedere. Cu toate acestea, în luna mai, Cristina Rizea a deschis o acțiune civilă împotriva publicației noastre și a subsemnatului, Adrian Cârlescu, în calitate de autor al articolului.
Procesul a fost o inițiativă târzie, luată cel mai probabil pe fondul discuțiilor din cadrul REPER, în care i s-au cerut deputatei explicații față de aspectele semnalate de Ordinea.Ro. În loc să ofere explicațiile necesare, aceasta a preferat să ne dea în judecată, pentru a putea cere partidului să aștepte ca Justiția să-și spună cuvântul. Restul este deja istorie: au urmat suspendarea, demisia și votul pentru ministrul PSD-ist.
”Da, am susținut un aviz favorabil (pentru Sorin Grindeanu – n.r.). De ce? Pentru că discutăm despre un ministru competent, care coordonează proiecte bune. Îi apreciez deschiderea către soluții pentru infrastructură și am avut un dialog pozitiv cu privire la propunerea mea de tren metropolitan în Constanța’’, a declarat Rizea pentru publicația Dobrogea Live.
Ea a lansat și ideea că a dat în judecată publicația noastră, pentru că articolul nu ar avea probe și o bază factuală. De asemenea, a prezentat o explicație nu doar neconvigătoare, ci contrazisă de înscrisurile oficiale.
”Nu există nimic ilegal sau imoral în cariera și activitățile desfășurate de mine” – a mai punctat Cristina Rizea.
Aici puteți citi investigația publicată de noi.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta