Conecteaza-te cu noi

Politica

Deputatul Mircea-Titus Dobre, mesaj pentru Ministerul Economiei: „Luați mâinile de pe Legea 170/2016!“

Published

on

Poate cel mai afectat sector din cauza pandemiei de coronavirus este cel al turismului. Tocmai de aceea, deputatul de Constanța al Pro România, Mircea-Titus Dobre, fost ministru al Turismului, s-a nemulțumit de unele măsuri pe care actualii guvernanți vor să le ia. Mai exact, parlamentarul constănțean este supărat pe faptul că cei de la Ministerul Economiei vor să schimbe legislația în vigoare ce vizează turismul. Mircea Dobre l-a criticat în termeni duri pe secretarul de stat în Ministerul Economiei, Emil-Răzvan Pîrjol, care a făcut, sâmbătă, o serie de afirmații privind schimbarea legislației în ceea ce privește activitatea din turism. Astea pe fondul crizei generate în sector de pandemia de coronavirus. În acest context, deputatul constănțean îl compară pe secretarul de stat în Ministerul Economiei cu un personaj din operele lui Caragiale.

„Am văzut declarațiile de astăzi ale d-lui secretar de stat din cadrul Ministerului #Economiei, care se ocupă de departamentul Turism (fostul Minister al Turismului). Mi-a amintit de un personaj caragialesc, din comedia „O scrisoare pierdută”, pentru că a tot repetat ceva asemănător cu replica lui #ZahariaTrahanache: „să avem puțintică răbdare, stimabililor”… și nimic despre vreo măsură concretă care să salveze situația din Turism și HORECA.

Dar i-a spus, probabil, cineva, că există o lege care se leagă de situația actuală, de unde o fi tras concluzia că acea lege trebuie să fie schimbată. Dacă ar fi citit legea respectivă – Legea 170/2016 privind impozitul specific unor activități – ar fi înțeles că e singura care poate salva afacerile din Turism și HORECA ACUM!

Nu știu pe unde se afla dl. secretar de stat #RazvanPârjol în ziua de 20.09.2016, dar trebuie să-i spun că cei din PNL au votat în respectiva zi această lege și că nu a fost niciun vot împotrivă. Vă rog să lăsați legea în forma actuală și să vă ocupați de problemele urgente ale celor care încă mai supraviețuiesc în #Turism și #HORECA, venind cu un pachet de măsuri foarte clar!

P.S. În Legea Turismului, pe care am finalizat-o în anul 2017, împreună cu echipa din Ministerului Turismului – și blocată de cei din PNL, care asigură, chipurile, guvernarea – este prevăzută noțiunea de suspendare a activității. Această noțiune ar fi ajutat foarte mult în acest moment.

Iată cum ajută legislația în vigoare:

Toți cei care au unitate de cazare deschisă se prezintă la minister, depun o simplă cerere prin care solicită modificarea anexei la certificatul de clasificare, conform HG 1267/2010, și obțin o nouă anexă cu numărul locurilor de cazare din care obțin venituri în această perioadă.

Operatorii economici care au unitățile de cazare închise trebuie să notifice ministerul cu privire la faptul că au închis sau cel mai sigur este să își depună certificatul de clasificare pe perioada cât nu desfășoară activitatea, conform HG 1267/2010.

Operatorii economici proprietari/deținători ai spațiilor cu activitate de alimentație publică (baruri, restaurante, cafenele, etc.) ce au activitatea suspendată prin aplicarea Ordonanței Militare nr. 1, trebuie să trimită notificare la Primărie (dacă au autorizație de funcționare) sau la minister (dacă au certificat de clasificare) pentru a beneficia de art. 5 alin. (1) din normele metodologice de aplicare a legii 170/2016.

”În aplicarea art. 5. alin. (5) din lege, prin începerea/încetarea unei activități se înțelege începerea/încetarea exploatării economice a unei structuri turistice de primire sau unități de alimentație publică de tip restaurant, bar sau a unei părți a acesteia. Închiderea structurii/unității și predarea certificatului de clasificare în vederea radierii, după caz, se consideră încetarea exploatării unei structuri de primire turistice cu funcțiune de cazare, de alimentație publică sau a unei unități de alimentație publică de către un contribuabil. Modificarea suprafeței/numărului locurilor de cazare se realizează în următoarele situații, fără a se limita la acestea: închiderea activității unei terase pe timpul iernii, închiderea activității unui bar în extrasezon, scoaterea din circuitul turistic a unui număr de camere, introducerea de camere în circuitul turistic, prin modificarea anexei la certificatul de clasificare sau a autorizației de funcționare.”“, arată Mircea Dobre într-un mesaj adresat celor de la Ministerul Economiei.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions