Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

Deputatul Stelian Ion (USR), scrisoare deschisă către avocați: “Vă rog să ieșiți din pasivitate!”

Published

on

După ce l-a numit pe numit pe ministrul Justiției “nesimțit” și “comunist sadea“, Stelian Ion, în calitate de deputat USR de Constanța, le scrie avocaților. A ales varianta scrisorii deschise pentru a le împărtați nemulțumirile vizavi de justiție și le cere acestora să iasă din… pasivitate.

“Într-o societate democratică rolul avocatului excede sferei de interes a clienților săi. Într-o astfel de societate avocatul are și un important rol social. (…) În condițiile puternicelor frământări sociale legate de apărarea justiției și a statului de drept în România, frământări care durează de mai bine de un an, în condițiile unor discuții aprinse legate de modificările legislative care au intervenit în ultima perioadă în domeniul justiției, în contextul în care problemele reale ale justiției sunt ignorate de factorii decidenți, avocații nu pot lipsi din cadrul discuțiilor pe tema justiției. (…) În România nu se mai respectă regulile. De la încălcarea celor mai elementarele reguli de bună-creștere, a celor referitoare la circulația rutieră, până la nesocotirea flagrantă a regulamentelor Parlamentului sau a normelor constituționale care interzic ordonanțele de urgență când nu există urgență”, le scrie deputatul Stelian Ion, printre altele, tuturor avocaților din România.

Redăm rextul integral al scrisorii deschise, document pe care USR Constanța l-a postat și pe pagina de Facebook:

Doamnelor și domnilor avocați, stimați colegi,

Vă rog să ieșiți din pasivitate!
Avocatura este una dintre cele mai nobile și mai frumoase profesii. Justiția nu poate fi concepută fără respectarea dreptului la apărare, iar dreptul la apărare este iluzoriu fără avocați.
Într-o societate democratică rolul avocatului excede sferei de interes a clienților săi. Într-o astfel de societate avocatul are și un important rol social. 
Într-o societate întemeiată pe respect faţă de justiţie, avocatul îndeplineşte un rol special. Îndatoririle avocatului nu se limitează doar la executarea fidelă a unui mandat în cadrul legii. Avocatul trebuie să vegheze la respectarea Statului de drept şi a intereselor celor ale căror drepturi şi libertăţi le apără. Respectul pentru misiunea profesională a avocatului este o condiţie esenţială a Statului de drept şi a unei societăţi democratice – stabilește art. 1.1 din Codul deontologic al avocaţilor din Uniunea Europeană.
La rândul său, art. 10(4) din Codul deontologic al avocatului român întărește această idee: Prin toate demersurile sale, avocatul va combate tendințele, acțiunile și măsurile totalitariste, specifice statului dictatorial, pledând pentru libertate, transparența procedurilor judiciare și soluții în conformitate cu principiile statului de drept. 
În condițiile puternicelor frământări sociale legate de apărarea justiției și a statului de drept în România, frământări care durează de mai bine de un an, în condițiile unor discuții aprinse legate de modificările legislative care au intervenit în ultima perioadă în domeniul justiției, în contextul în care problemele reale ale justiției sunt ignorate de factorii decidenți, avocații nu pot lipsi din cadrul discuțiilor pe tema justiției.
Există, uneori, percepția negativă, nemeritată că avocații îi apără pe infractori, fără a se spune că tot avocații apără și persoanele vătămate, că avocații acordă asistență juridică în majoritatea cauzelor aflate pe rolul instanțelor de judecată care sunt cauze civile, că infractorii au dreptul de a fi apărați pentru a li se asigura accesul la un proces echitabil. Fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale, iar rolul avocaților este acela de a se asigura că nu se comit excese în niciun sens. 
Avocații cunosc cel puțin la fel de bine problemele sistemului judiciar precum magistrații. Sub anumite aspecte, cunosc mai bine aceste probleme pentru că sunt mai apropriați, prin natura profesiei lor, de oameni. Intră în contact direct cu poveștile lor de viață, cu necazurile lor, cu aparatul birocratic din administrațiile publice, și nu de puține ori cu rigiditatea sistemului judiciar. 
Acum, când societatea s-a divizat atât de mult pe tema justiție, când o parte din societate afirmă că infractorii au câștigat puterea și abuzează de ea pentru a legifera în folosul infractorilor și împotriva statului de drept, că ne îndepărtăm tot mai mult de valorile democrației europene, iar o altă parte susține că sistemul judiciar este profund abuziv, că există o conspirație teribilă îndreptată împotriva drepturilor și libertăților tuturor românilor, pusă la cale de serviciile secrete și de magistrați, că cetățenii români sunt ascultați de serviciile de informații ca pe vremea comuniștilor, că politicienii corupți condamnați prin hotărâri judecătorești definitive sunt, de fapt, persecutați și victime ale unei poliții politice, că avem nevoie de amnistii și grațieri, că toate completele colegiale din țară au fost înființate ilegal în ultimii ani și că toate hotărârile judecătorești pronunțate de acestea ar trebui desființate, lipsește o voce extrem de importantă, aceea a avocaților.
Cu regret putem constata că implicarea organelor profesiei în discuțiile publice referitoare la modificările legilor justiției sau a legislației penale a fost una cât se poate de modestă. În afara participării sporadice a unor reprezentanți ai unor barouri sau a UNBR la ședințele Comisiei speciale pentru modificarea legislației din domeniul justiției, avocații au lipsit de la aceste dezbateri. Vocea lor nu s-a făcut auzită, nu a contat. Atunci când avocații tac, democrația moare. 
Luați atitudine, dragi colegi! Cu mult curaj, cu demnitate, cu sete de dreptate, cu dorința de a vă apăra nu doar clienții, ci și democrația în care trăiți și în care, probabil, vor trăi și copiii voștri!
Nu se poate ca magistații, care sunt mai reținuți și care au acea obligație de rezervă să fie mai curajoși și mai vocali! Nu se poate să nu aveți o părere despre aceste chestiuni vitale pentru democrația noastră, sau să vă fie teamă, ori jenă, ori să nu găsiți vreme pentru a o face publică! Am văzut că s-a putut lua atitudine atunci când Ministerul Justiției și-a nesocotit obligațiile de plată a onorariilor avocaților. Magistrați, avocați, consilieri juridici – suntem cu toții parteneri, nu adversari. Și ne revine obligația morală și legală de a apăra aceleași valori. Magistrații se exprimă, noi ce facem? 
Sigur, părerile vor fi împărțite; unii dintre noi vor fi de acord cu aceste modificări, alții le vor critica. Există și multe nuanțe. Trebuie însă să vedem imaginea de ansamblu și să ne exprimăm opinia. Iar dacă părerea foarte multor avocați este aceea că se fac pași importanți înapoi, că se adoptă legi care, per ansamblu, afectează sistemul judiciar, aceștia trebuie să facă front comun și să se exprime.
În România nu se mai respectă regulile. De la încălcarea celor mai elementarele reguli de bună-creștere, a celor referitoare la circulația rutieră, până la nesocotirea flagrantă a regulamentelor Parlamentului sau a normelor constituționale care interzic ordonanțele de urgență când nu există urgență. Dacă nu vom reuși să impunem respectarea regulilor pe toate palierele societății, ne dezintegrăm ca societate, ne autosabotăm șansele de a evolua, sau, mai grav, ne sporim șansele de a ne întoarce în trecutul tenebros, când domnea peste tot arbitrariul și nu legea. Dragi colegi, România are nevoie de cunoștințele voastre, de priceperea voastră, de echilibrul vostru! Statul de drept și democrația au nevoie să fie apărate de voi!

Advertisement
usr

sursa foto: TheEpochTomesRomania

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions