Astăzi, la Seamen’s Club aproximativ 70 de participanți au sărbătorit Ziua Internațională a Navigatorului. Printre invitați s-au numărat membri de sindicat, navigatori străini aflați în portul Constanta cu navele lor, reprezentanți ai ANR, Ceronav, Alumni, Grupul Umoriştilor Constanțeni şi cȃtiva reprezentanți ai presei.
Deşi nu mai are o flotă sub un pavilion național, România trebuie să se mândrească cu personalul navigant profesionist, care exploatează nave dintre cele mai complexe ale marilor companii de navigație şi despre care ȋntreaga lume maritimă are numai cuvinte de apreciere.
Țara noastră este un important rezervor de forță de muncă în Europa și, cu aproximativ 33.000 de navigatori maritimi, facem încă reclamă foarte bună României în plan internațional.
”Cu această ocazie, Sindicatul Liber al Navigatorilor mulțumeşte navigatorilor în general şi membrilor de sindicat în particular pentru imaginea extraordinară pe care au făcut-o şi o fac tradiției marinăreşti din România.
Pe de altă parte, SLN critică autoritațile publice locale și naționale că nu se implică mai mult în a acorda suportul acestui grup socio-profesional, în a le recunoaşte meritele lor şi a-i ajuta în creşterea numărului de studenți care să îşi poată satisfice stagiul cadeției, de ȋncurajare a femeilor pentru a îmbrățișa cariera de navigator prin susținerea de programe inteligente şi implicări la nivel național, european şi international pe de o parte, şi în a proteja din punct de vedere legal navigatorii de unele practici incorecte de pe piața muncii din România.”, a precizat Adrian Mihălcioiu, lider SLN și reprezentant ITF în România.
Astăzi este Ziua Internațională a Navigatorului