În perioada 07 – 11 aprilie 2025 a avut loc ultima mobilitate a proiectului Erasmus+ despre poluarea Marii Negre la Liceul Tehnologic “Lazăr Edeleanu” din Năvodari, în care au fost implicate 3 tari: Bulgaria ( coordonator), Romania și Turcia.
„În prima zi, după o întâmpinare călduroasă în stil tradițional, elevii și profesorii implicați au desfășurat activități Steam: după o prezentare power point, a avut loc un atelier în laboratorul Smart. În echipe mixte, elevii au făcut animale și plante marine cu pen-ul digital, cu imprimanta 3D și au programat robotul să spună sloganuri antipoluare. Au urmat alte doua ateliere hand made în care elevii au făcut poșete din textile vechi și animale marine din plastic, ziua încheindu-se cu un prânz tradițional romanesc alături de doamnele inspector pe proiecte și programe europene: prof. Claudia Portase și prof. Ramona Buzea.
A doua zi, partenerii noștri au explorat Delta Dunării fascinați de peisajele mirifice și speciile e pasări întâlnite, excursie urmata de o vizita la Acvariul din Tulcea. În cea de-a treia zi a mobilității, profesor Bulgariu Alina ( coordonator proiect) a invitat reprezentanți ai ONG-ului Mare Nostrum din Constanța care au desfășurat o activitate despre micro-plasticul din mare, urmată de o vizită la Scoală Gimnazială “Grigore Moisil” Năvodari, unde, alături de colegii români și parteneri Erasmus+ din Spania, elevii, împărțiți în echipe mixte, au creat broșuri și postere utilizând aplicația Canva.
A patra zi a mobilității a fost dedicata explorării orașului Constanta. Ziua a început cu o vizita la Muzeul Marinei și a continuat cu descoperirea zonei peninsulare.
Ultima zi a mobilității a început cu o prezentare despre afacerile eco din orașele de coasta, urmată de un tur al școlii și la final, elevii au scris atât pe tricouri, cât și pe foi de flipchart impresiile lor despre mobilitate și au desenat de asemenea. Mobilitatea s-a încheiat cu înmânarea certificatelor Erasmus+ emoționați toți deoarece aceasta a fost ultima întâlnire, proiectul nostru încheindu-se.
A fost o colaborare frumoasa și fructuoasa între 3 țări balcanice care se respectă, se înțeleg și se ajuta reciproc.“, se arată într-un comunicat al Liceului din Năvodari, semnat de prof. Alina Bulgariu, coordonatorul proiectului, și directorul instituției, prof. Roxana Filip.