Asupra Primăriei din Hârșova și a unor firme angajate de aceasta să amenajeze pe raza localității un centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar planează suspiciunea comiterii unor fapte contravenționale sau chiar penale în domeniul protecției mediului înconjurător. Primăria a fost amendată și obligată să readucă un teren la starea inițială, iar Parchetul Curții de Apel Constanța, sesizat de această instituție, verifică întreaga situație sub aspect penal.
Proiectul ecologic al Primăriei Hârșova a început să se configureze în toamna anului 2022, atunci când autoritatea locală a lansat o licitație pentru atribuirea lucrărilor de amenajare a unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar, cu fonduri europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). La licitație s-au înscris doi ofertanți, iar în urma procedurilor specifice Primăria a atribuit lucrările la valoarea de 2.178.547,75 de lei către un consorțiu format din firmele Omni Construct Logistic SRL, Tomis Plus SRL și Sirius Proiectare Studii SRL. Contractul de lucrări a fost semnat pe 10 ianuarie 2024. Nicăieri în documentele disponibile nu se sufla o vorbă despre faptul că amplasamentul investiției se afla într-o zonă utilizată de zeci de ani pentru depozitarea ilicită a deșeurilor. Practic în zonă se aflau munți de gunoaie.
La scurt timp de la atribuirea contractului, mai multe excavatoare și basculante au început să lucreze de zor. În acest context, un localnic din Hârșova a sesizat instituțiile statului, după ce a realizat filmări cu telefonul mobil din care reieșea că mari cantități de deșeuri au fost transportate la o râpă.
Garda de Mediu a efectuat un control în baza acestei sesizări. Iar din acest punct, avem consemnări în documente oficiale. ”Comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța au realizat verificări în zona menționată în petiție și au constatat că pe un teren aflat în administrarea UAT Oraș Hârșova au fost demarate lucrări în vederea realizării proiectului ”Înființarea și dotarea unui centru de colectare a deșeurilor prin aport voluntar” în orașul Hârșova. (…) Pentru neconformitățile constatate, Garda de Mediu a sancționat UAT Hârșova, conform prevederilor Legii 292/2018, fiind aplicată și sancțiune complementară de desființare a lucrărilor și aducerea terenului în starea inițială de teren neproductiv. Actul de control a fost înaintat organelor judiciare abilitate, respectiv Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța”.
Advertisement
De asemenea, într-o altă comunicare a Gărzii de Mediu din 27.03.2024 se afirmă că ”pe terenul supus investiției erau realizate lucrări de excavare și de manipulare, respectiv mutare material excavat în amestec cu deșeuri”. Se mai precizează că măsura complementară de desființare a lucrărilor și de readucere a terenului în starea inițială urmează să se facă ”prin curățarea zonei afectate de depozitări necontrolate de deșeuri municipale și valorificarea/eliminarea acestora printr-un operator economic autorizat”.
Tipul de sancțiune principală și complementară ne indică faptul că Primăria Hârșova a încălcat legea care o obliga să obțină o decizie a etapei de încadrare a proiectului din partea Agenției de Protecție a Mediului. Practic, dacă ar fi fost întrebată, Agenția trebuia să decidă dacă este necesară sau nu evaluarea impactului asupra mediului în privința proiectului de la Hârșova. Trebuie să spunem că pe site-ul Agenției sunt publicate deciziile emise în 2024, însă printre acestea nu se află una aferentă proiectului de la Hârșova. În mod cert, obținerea avizelor pentru acest proiect era obligația Primăriei Hârșova, după cum chiar aceasta a specificat într-un răspuns la solicitările de clarificări din cadrul licitației.
Pe de altă parte, Parchetul Curții de Apel Constanța, sesizat de Garda de Mediu, are competența să instrumenteze dosare privind infracțiunea de ”îngropare a deșeurilor”. Fapta penală este prevăzută la articolul 66, litera f din OG 92/2021 și se pedepsește cu închisoarea de la 3 la 5 ani.
Câteva imagini cu dezastrul ecologic de la Hârșova puteți vedea în clipul de mai jos:
Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.