La solicitarea și în reprezentarea a peste 6000 de membri de sindicat – personal auxiliar de specialitate din instanțe și parchete, alcătuit din: grefieri, grefieri-arhivari, grefieri-registratori, grefieri documentariști, grefieri statisticieni și specialiști IT – care reprezintă cea mai numeroasă categorie profesională din sistemul de justiție, luând act de aprobarea în ședința Guvernului României din data de 18 decembrie 2019 a proiectului de lege pentru modificarea OUG nr. 114/2018 privind unele măsuri fiscale și bugetare, au emis următorul comunicat de presă.
Constatăm, din nou, lipsa de interes a Guvernului pentru dialog social atunci când se pun în discuție drepturile salariaților din sistemul de Justiție, măsurile nefiind discutate cu organizațiile sindicale și profesionale din sistem, cu atât mai mult, nu deținem nicio informație referitoare la draftul proiectului de act normativ.
Văzând declarațiile reprezentanților Guvernului privind intenția de a reduce sporul pentru condiții periculoase şi vătămătoare, ne opunem vehement unei astfel de intenții în cazul în care va fi aplicabilă şi salariaților din sistemul de Justiție, aceasta conducând la reducerea valorii nete a acestui spor și, implicit, diminuări salariale cu sume cuprinse între 250 și 1000 lei, la salariul net.
Precizăm faptul că, în prezent, deși sporurile de care beneficiază categoria noastră profesională sunt calculate prin raportare la salariul de bază/indemnizația de încadrare, prin OUG nr. 114/2018 au fost deja plafonate la nivelul lunii decembrie 2018.
Mai mult, Guvernul nu face vorbire dacă sporul pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase va fi exceptat de la aplicarea art. 25 din Legea nr. 153/2017 care limitează suma sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizațiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanță, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite la 30%.
În această situație, pierderea nu ar fi doar prin plafonarea acestui spor la 25% din salariul minim brut garantat în plată, ci și prin acordarea celorlalte două sporuri ale personalului din justiție în procent de doar 5% – spor suprasolicitare neuropsihică și spor confidențialitate (în prezent fiind plătite în procent de 15%, deși prin lege sunt recunoscute în procent de 30%), deci, o dublă scădere a salariului net cu alte sume cuprinse între 250 și 1000 lei.
Totodată, celelalte măsuri fiscal bugetare mențin starea de discriminare între categoriile profesionale din sistemul bugetar, fiind prevăzută acordarea anumitor drepturi discreționar și nu unitar (cum este cazul plății orelor suplimentare efectuate, de exemplu), față de alte inechități salariale nesoluționate până la momentul de față – acordarea neunitară a cuantumului total al sporurilor și calculul greșit al coeficienților de ierarhizare prevăzuți în grila anexă la Legea nr. 153/2017 pentru personalul auxiliar.
Prin urmare, având în vedere intenția Executivului de a-și asuma răspunderea pe acest proiect de lege, luni, 23 decembrie 2019, acordarea acestui „cadou de Crăciun” salariaților din sistemul de Justiție va conduce la blocarea efectivă a activității în instanțe și parchete, nu doar la proteste spontane sau pe perioadă determinată.
Luând act de protestul spontan al colegilor personal auxiliar de specialitate din instanțele și parchetele din București de azi, 19 decembrie 2019, În virtutea dreptului constituțional la liberă exprimare și în urma deciziei luate de organele de conducere ale organizațiilor noastre sindicale și profesionale,
Față de locul și rolul categoriei noastre profesionale în înfăptuirea actului de justiție,
I N F O R M Ă M P U B L I C
că dacă Guvernul României își va asuma răspunderea pe proiectul legii bugetului de stat și a proiectului de modificare și completare a OUG nr. 114/2018 fără o dezbatere reală cu partenerii de dialog social, sistemul judiciar va fi blocat definitiv.
Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă înțelege să declanșeze altă formă de P R O T E S T
Vineri, 20 decembrie 2019, începând cu ora 11:30 – ieşire în faţa instanţelor şi a parchetelor în timpul întâlnirii cu Ministrul Justiției, închiderea arhivelor și a registraturilor și suspendarea ședințelor de judecată.
Aceasta reprezintă a doua formă de protest, urmând ca după reluarea activității instanțelor și parchetelor în ianuarie 2020 să fie întreruptă activitatea pe perioadă nedeterminată.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta