Desființarea Universității Maritime Constanța, printr-o așa-zisă fuziune cu alte două universități din țară, pare să fie doar o „afacere personală“ a președintelui Senatului UMC, Cornel Panait, cel care, deși pozează doar într-un biet mesager al unei propuneri, susține cu îndârjire această idee. Printre primele persoane publice care au criticat propunerea se numără și Ovidiu Cupșa, director CERONAV, absolvent al UMC. Cupșa a ieșit public astăzi cu o scrisoare și în care îi cere să se poziționeze ferm pentru stoparea unui eventual calendar care ar duce la o posibilă pierdere a identității UMC.
Iată scrisoarea completă:
„Domnule Profesor Cornel Panait,
Stimate coleg, Președinte al Senatului UMC,
Am constatat ȋn ultimele zile, odată cu lansarea dezbaterii publice privind desființarea Universității Maritime Constanța, ȋn aproape toate declarațiile domniei voastre, referiri personale la adresa mea – dezagreȃnd faptul că am inițiat o dezbatere publică – și a CERONAV – instituție care nu are nicio implicare ȋn desființarea UMC și pe care doar vremelnic o conduc.
Ȋn calitate de fondator al acestei universități – student participant la greva foamei ȋn 1990; ȋn nicio altă calitate de director, profesor sau ambasador maritim – pentru – a nu fi interpretat astfel, vă răspund personal:
Vă respect, vă admir munca și realizările și mă pot mȃndri că suntem colegi de universitate, de sector maritim, parteneri implicați ȋn educația și formarea ofițerilor de marină din Romȃnia, care sunt adevărații ambasadori ai acestei țări.
Ați participat activ ȋn cariera dumneavoastră de Profesor, iar ȋn ultimii 16 ani de Rector și Președinte al Senatului la dezvoltarea acestei universități.
UMC a ajuns o universitate de prestigiu a Constanței și a Romȃniei, iar domnia voastră v-ati dedicat o mare parte din viață și carieră pentru atingerea aceastei performanțe.
Astăzi, dacă v-ați retrage, puteți privi ȋn urmă cu mȃndrie, pentru că ați onorat idealurile tinerilor care au ȋnfiintat-o ȋn 1990 și ați clădit alături de colegi, de foștii rectori, de LSUMC, de autoritățile Constanței, o universitate maritimă solidă, care dă ofițeri de prestigiu ȋn flota internațională.
Așadar, vă fac cȃteva precizări:
- Ȋn nicio luare de poziție publică nu am vorbit ȋn numele vreunei instituții, a CERONAV, a UMC sau a vreunei autorități locale, așa cum ați lăsat să se ȋnțeleagă ȋn anumite declarații, cu siguranță doar sub imperiul ȋntăririi argumentației.
- CERONAV are o relație instituțională corectă cu UMC, reglementată de legi naționale și organisme inernationale, nu are nicio implicare ȋn procesul de desființare a UMC, iar pentru orice referire la ea ȋn acești termeni, vă rog să comunicăm, ca de fiecare data, instituțional și constructiv, nu ȋn spațiul public.
Ȋn ceea ce privește actul de desființare a UMC, părerile noastre personale se despart fundamental, pentru că:
- Consider că orice “propunere”, “proiect”, “intenție” de desființare a UMC trebuia din start respinsă, deoarece “identitatea”, “tradiția”, “apartenența” sunt cele mai importante atribute ale vieții universitare de la Platon și Aristotel încoace.
- Studenții, corpul profesoral și TESA al UMC, ALUMNI, nu ar fi trebuit să afle din ziare de o asemenea intenție, pentru ca abia ulterior să fie informați de ea de către domnia voastră personal.
- Niciun alt rector al oricărei universități, oricât de de prestigiu ar fi ea nu poate fi ȋn măsură să ne explice avantajele unei fuziuni care nu este nici “consorțiu”, nici “unificare”, ci “absorbție”, dacă noi ȋnșine nu ni le putem explica.
- Acel “referendum” care nu există ca procedură reglementată legal sau ȋn Carta Universitară, ci este doar un sondaj consultativ, ar fi trebuit de la ȋnceput să ȋi includă și pe student – care au contract de studii cu universitatea, o finanțează și sunt adevărații beneficiari ai actului didactic.
- Pierderea “doar” a organismelor de conducere – Senat Universitar, Rector, inseamnă ȋn fapt transferarea benevolă a deciziei la UPB – principala universitate cu care se dorește ”fuziunea”, ceea ce pune ȋn pericol pe termen lung finanțarea proiectelor ”Secției de la Constanța”, a curriculei, a identității ȋnvățămȃntului de marină.
- O construcție academică mare, cu specific tehnic, oricȃt de atractivă ar părea, dezvantajează ȋnvățămȃntul maritim, care este specific, trebuie să fie suplu și conectat mereu la legislația navală, autorități, STCW.
- Și – special am lasat la urmă – Constanța este văduvită de universitatea care a pus prima cărămidă la crearea Centrului Universitar de la malul mării, Romȃnia – de prima universitate ȋnființată după 1989 și lumea universitară – de singura universitate ȋnființată de studenți.
Ȋn acest sens s-au exprimat studenții UMC, comandanții de navă, decanii facultăților, alumni, foști profesori și rectori, parlamentari de Constanța, aleși locali din administrația publică, oameni din presă, cetățeni ai orașului ȋngrijorați de soarta acestei universități.
Ȋn aceste condiții, cu tot respectul, consider că orice ȋntȃlnire potențială care ar avea loc zilele următoare, cu orice posibil rector, oricȃt de de prestigiu ar fi domnia sa sau universitatea pe care o conduce, nu face decȃt să arate girul și susținerea dumneavoastră pentru acest proiect.
Vă rog respectuos să ieșiți public să vă asumați acest demers personal și să vă poziționați ferm pentru stoparea ocărui calendar ulterior, care ar duce la o posibilă pierdere a identității UMC; ȋn condițiile ȋn care, ați aflat că întreaga comunitate constănțeană i se opune.
Dincolo de acest act de desființare, pe care sper că nu ȋl veți gira pȃnă la capăt, reafirm că sunt onorat de colaborarea cu domnia voastră și vă admir pentru tot ce ați făcut pentru această universitate și pentru Constanța.
Sper ca și prin voința domniei voastre, peste ȋncă 33 de ani, LSUMC și corpul academic să le poată spune studenților marinari tot “Bun venit la bord!”.
Închei, cu toată considerația, prin a vă supune reflecției prima strofă a imnului ”Gaudeamus Igitur”, care ne conduce tuturor crezul universitar și ne amintește mereu că suntem vremelnici ȋn orice poziție:
”Gaudeamus igitur.
Iuvenes dum sumus.
Gaudeamus igitur.
Iuvenes dum sumus.
Post molestam senectutem.
Nos habebit humus…”
Semnează, cu toată considerația,
Doar un membru fondator “fără diplomă”, Ovidiu Cupșa“.