Elevii din 20 de localități din județul Constanța vor putea să urmărească, în mod gratuit, un spectacol a cărui producție este finanțată de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul se numește „Dobrogea – curs alternativ de istorie culturală”, este organizat de către Asociația Culturală Georgiana Rusu și are ca partener Inspectoratul Școlar Județean Constanța.
”Proiectul oferă o alternativă culturală în procesul didactic în vederea conștientizării liceenilor din zone defavorizate cultural ale județului Constanța cu privire la elementele de memorie colectivă și la valorile ce definesc comunitatea dobrogeană de-a lungul istoriei. „Dobrogea – curs alternativ de istorie culturală” propune realizarea unui periplu artistic printre cele mai importante momente ale istoriei ținutului dintre Dunăre și Marea Neagră, în scopul informării mentalului colectiv și individual al publicului țintă cu privire la valorile istorice și culturale ale Dobrogei”, spune Georgiana Rusu, manager de proiect.
Proiectul presupune producția unui spectacol de teatru muzical, cu o durată de 50 de minute, bazat pe un scenariu original, în care se vor regăsi referiri la repere esențiale care au marcat istoria Dobrogei, care vor fi aduse în atenția liceenilor într-o formă artistică atractivă. Un aspect important care va fi subliniat în cursul de istorie prin teatru muzical este evidențierea unui adevăr incontestabil, unanim recunoscut: Dobrogea reprezintă un model de conviețuire interetnică, un exemplu de diversitate și toleranță, fiind privită ca un standard în ceea ce privește armonia dintre diversele etnii conlocuitoare. În acest sens, spectacolul va fi realizat în baza unui scenariu care va fi pigmentat cu fragmente muzicale, replici și/sau dialoguri purtate în limbile celor mai importante etnii care conviețuiesc alături de români pe teritoriul Dobrogei: turci, tătari, romi, ruși-lipoveni, aromâni, greci, bulgari, evrei etc.
Documentarea a fost realizată de Cristian Cealera, scenariul este semnat Luiza Martinescu, iar ilustrația muzicală este creația lui Alex Rebegea. Regia artistică îi aparține lui Iulian Enache.
Spectacolul va avea 20 de reprezentații în sălile de sport, sălile de festivități sau alte spații propice desfășurării spectacolelor din 20 de licee din județul Constanța, sub forma unor ore de curs alternativ, respectiv o lecție de istorie culturală prin teatru muzical.
Programul reprezentațiilor este următorul:
- 15 aprilie: Băneasa (ora 10:00) + Ostrov (ora 12:00)
- 16 aprilie: Adamclisi (10:00) + Dobromir (12:00)
- 17 aprilie: Hârșova (10:00) + Ciobanu (12:00)
- 18 aprilie: Poarta Albă (10:00) + Castelu (12:00)
- 19 aprilie: Murfatlar (10:00) + Cobadin (12:00)
- 06 mai: Topraisar (10:00) + Negru Vodă (12:00)
- 07 mai: Cogealac (10:00) + Mihai Viteazu (12:00)
- 08 mai: Mihail Kogălniceanu (10:00) + Nicolae Bălcescu (12:00)
- 09 mai: Cumpana (10:00) + Techirghiol (12:00)
- 10 mai: Ovidiu (10:00) + Năvodari (12:00)
Accesul la reprezentații este gratuit.
Bugetul total al proiectului este de 78.000 lei, din care 70.000 lei reprezintă finanțare AFCN, iar 8.000 lei contribuție proprie a beneficiarului.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta