La sfârșitul săptămânii trecute, pe parcursul a două zile, la Constanța a avut loc întâlnirea anuală cu tema ”România și convergențele viitorului”. Evenimentul a fost organizat de către Asociația Strategia Dezvoltării României – Regiunea Dobrogea și Consiliul Mondial Român, președinte, director executiv Dezideriu Dudaș.
Obiectivul dezbaterii l-a reprezentat elaborarea pe parcursul unui an de zile a unui ”proiect de țară”, document programatic care să pornească de la Constanța iar Dobrogea să constituie prima regiune a României în care se va încerca implementarea unor proiecte sectoriale, ce au ca scop atingerea unor obiective din proiectul de țară.
Manifestarea s-a bucurat de prezența unor importante personalități constănțene, precum dr. Ion Dănuț Jugănaru, președinte în exercițiu al CCINA Constanța; Mariana Gâju, primar al comunei Cumpăna, președinte al Asociației Comunelor din România; prof. univ. dr. Adrian Papari, rectorul Universității ”Andrei Șaguna” Constanța; dr. Daniela Țurcanu Căruțiu, profesor universitar la Universitatea ”Ovidius” Constanța, director al Centrului CEOAMIA al Institutului de Știință, Cultură și Spiritualitate al Universității, fost director al Direcției Județene pentru Cultură; dr. Doina Păuleanu, critic de artă, director al Muzeului de Artă Constanța, dar și de experți din afara regiunii precum Emil Constantinescu (fost președinte al României, președinte al Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului / ISACCL), Silviu Molnar (asistent la Parlamentul European), dr. ing. Daniel Crișan (director executiv al Asociației Strategia Dezvoltării României), teoreticieni și sociologi, precum Sorin Antohi (istoric al ideilor), Alexandru Mironov (redactor-șef al publicației “Știință și Tehnică”), prof. emerit dr. Dan Alexandru Grigorescu (directorul științific al ISACCL), ori prof. univ. dr. Dumitru Borțun (președintele Asociației Române de Relații Publice) etc.
Una dintre primele idei pe care organizatorii o doresc a fi implementată într-un proiect pilot în regiunea Dobrogea este organizarea ”Corpurilor Profesionale” și a unei ”Camere regionale a profesiilor și meseriilor”. Corpurile Profesionale și Camerele regionale ale profesiilor și meseriilor sunt organizații care, în structura administrativă a statelor Europei Occidentale, au rolul de a menține un echilibru între cerere și ofertă pe piața regională a muncii pentru diferitele meserii specifice zonei. Lor le revine sarcina de a asigura continuitatea pregătirii profesionale pentru forța de muncă calificată, prin dialog și interdependență cu instituțiile statului, autoritățile locale și administrative din domeniu, dar și cu instituțiile zonale de învățământ și angajatori, prin dezvoltarea unor programe de școlarizare în funcție de necesitate.
Silviu Molnar, asistent la Parlamentul European, speaker al conferinței, care a prezentat câteva modele europene funcționale ale unor astfel de organizații, consideră că: ”O cameră regională a profesiilor și meseriilor, funcțională, după model european, poate rezolva sincopele regionale de pe piața muncii, excedentul de forță de muncă calificată fără perspectiva unui loc de muncă, dar și penuria de specialiști în profesii cerute de angajatorii locali, indiferent de mărimea acestora.
Prin prisma celor aproximativ 10 ani lucrați în instituțiile europene, Silviu Molnar spune că: ”Prin atribuțiile cu care va fi înzestrată Camera Regională a Profesiilor și Meseriilor, aceasta trebuie să devină mediatorul și garantul unui model de dezvoltare socială la nivel regional, capabil să ofere un climat de predictibilitate în evoluția profesională și implicit socială”.
Proiectul Camerei Regionale a Profesiilor și Meseriilor a mai avut ca și contributori pe dr. Ion Dănuț Jugănaru, președinte în exercițiu al CCINA Constanța și pe ing. Marian Sticlaru, reprezentant al Asociației Inginerilor din Constanța.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta