În cursul serii trecute, preşedintele Societăţii de Microbiologie, prof.dr. Alexandru Rafila, a spus, într-o intervenţie la postul de televiziune Digi24, că dezinfectarea nu trebuie să devină o obsesie. El a precizat că spălarea cu apă și săpun a mâinilor este cea mai eficientă metodă de a ține virusul la distanță.
De asemenea, a subliniat că vârful epidemiei în România pentru acest sezon este estimat între 25 și 30 aprilie, dar în opinia sa, lucrurile nu pot reintra în normal mai repede de doi ani.
Prof. Rafila a precizat că peste vară, transmiterea virusului va fi probabil ceva mai redusă în emisfera nordică, dar odată cu venirea iernii, transmiterea se va intensifica.
“Or, în aceste condiții, noi trebuie să ne obișnuim să trăim cu acest virus și trebuie să luăm toate măsurile pentru a preveni supraîncărcarea sistemului de sănătate. Asta se poate face inclusiv prin vaccinarea antigripală, pentru că și gripa poate aduce un număr mare de oameni la spital. Desigur, vaccinarea antigripală nu asigură o imunitate împotriva coronavirusului”, a subliniat profesorul Rafila.
El a spus că distanțarea socială nu trebuie să devină un model de viață, dar în această perioadă, cât va evolua această pandemie, este bine să fim rezervați în a intensifica niște contacte foarte apropiate sau să accesăm zone foarte aglomerate.
În ceea ce privește măsurile pe care le putem lua ca să ne ferim de coronavirus, „dacă ne spălăm bine cu apă și săpun este suficient. Apa și săpunul sunt mai eficiente decât alcoolul în cazul acestui virus, pentru că este un virus anvelopat, are un înveliș care este imediat distrus de săpun sau de detergent”, spune profesorul Rafila. „Să ne ferim gura, nasul și ochii de contactul cu diverse secreții este cu totul altceva și trebuie să ne obișnuim să nu mai punem mâna să ne atingem fața decât atunci când suntem absolut siguri că suntem curați pe mâini, că ne-am spălat sau am utilizat înainte un antiseptic”, a precizat medicul.
Întrebat dacă dezinfectarea suprafețelor ajută în vreun fel, Alexandru Rafila a spus că nu trebuie să dezinfectăm chiar toate suprafețele, ci acelea cu care venim în contact și e probabil să fi fost contaminate cu diverse secreții.
„Nu trebuie să devină obsesiv, am observat la mulți, devine obsesivă această dezinfectare. Nu trebuie acum să începem să dezinfectăm toate ambalajele și absolut toate obiectele cu care venim în contact. Este suficient să spălăm mâinile după ce punem mâna pe diverse ambalaje”, a arătat profesorul Rafila.
Sfaturi pentru dezinfecţie
Dacă stăm singuri la birou și nu mai vine nimeni la biroul nostru, nu este nevoie să-l dezinfectăm. La fel, nu trebuie să ștergem clanțele de la ușă din cinci în cinci minute, noi fiind singuri în casă, spune expertul în microbiologie.
În ceea ce privește încălțămintea, e suficient să o ștergem cu o soluție dezinfectantă, să lăsăm încălțămintea la intrare și nu trebuie să exagerăm cu device-uri suplimentare.
În cazul măștilor confecționate artizanal, pentru a ne proteja fața, acestea sunt bune, dacă respectă anumite standarde.
Dr. Rafila a subliniat că nu încurajează pe nimeni să-și acopere gura cu tot felul de fulare, baticuri sau alte lucruri de genul acesta, ci trebuie utilizată o mască textilă dintr-un material dens, care poate fi refolosită, adică să poată fi spălată și călcată.
“Nu trebuie să utilizăm obiecte vestimentare pe care nu le putem spăla, e chiar un pericol să folosim în mod repetat diverse obiecte pe care nu le putem curăța, de exemplu un fular de lână sau lucruri de genul acesta, pe care nu le poți spăla în fiecare zi”, a subliniat Alexandru Rafila.
Sursa: Digi24
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta