În sfârșit, Primăria Constanța a publicat proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța, care va fi supus la vot în ședința de vineri, 23 aprilie. Așa cum publica ieri Ordinea.ro, în noua variantă de regulament Constanța fost împărțită în patru zone. În zona centrală, zona 0, tariful pentru un loc de parcare va costa 4 lei/oră, iar în primele 30 de minute staționarea autovehiculelor este gratuită. Se observă faptul că au fost eliminate tarifele uriașe propuse inițial, de 7 lei – prima oră de staționare, 7 lei a doua oră de staționare și 15 lei a treia oră de staționare. În plus, a fost eliminată și obligativitatea de a elibera locul de parcare după trei ore de staționare în zona 0 a Constanței. Primăria a fixat și un abonament pentru această zonă, care a fost stabilit la 499 de lei/an.
În varianta finală care va intra la vot în această săptămână, regulamentul prevede în zona 1 un tarif de 3 lei/oră pentru staționarea autovehiculelor și 1 leu pe oră pentru zona 2. În cele două zone, 1 și 2, abonamentul pe an pentru parcare a fost fixat la 199 de lei.
Cea mai importantă modificare a fost făcută pentru zona parcărilor rezidențiale. Sursele Ordinea.ro au spus că, în acest caz, Chițac și ai săi vor să crească taxa pentru parcare de la 208 lei/an, cât este în prezent, la 399 de lei/an. Practic, constănțenii vor plăti aproape dublu pentru un loc rezidențial. Această măsură nu se regăsește însă în noul regulament, ci, cel mai probabil, va fi fixată de la anul prin proiectul de taxe și impozite locale. Un alt amănunt important este că, în acest caz, față de varianta inițială, în noul regulament a fost eliminată prevederea prin care locurile rezidențiale sunt scoase la licitație în cazul în care doi cetățeni vor același loc de parcare. În noua variantă, sursele Ordinea.ro spun că va fi realizată o platformă digitală prin care cetățenii vor vedea toate locurile libere sau ocupate din Constanța. De asemenea, rezervarea locurilor de parcare rezidențiale se va putea face pentru o perioadă de cinci ani, iar actualizarea și plata se vor realiza anual.
Download (PDF, 1.8MB)
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta