Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese administrativ în cazul a șapte persoane prevăzute de Legea nr. 176/2010. printre ei se află și doi aleși locali din județul Constanța. Pe rând, este vorba despre Lucian Constantin, viceprimar al comunei Nicolae Bălcescu și Romulus Zisu, consilier local în cadrul Consiliului Local al comunei Comana.
În cazul viceprimarului din Nicolae Bălcescu, într-un comunicat al conducerii Agenției Naționale de Integritate se arată că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 mai – 31 iulie 2019, simultan cu exercitarea mandatului de viceprimar, a desfășurat activități remunerate în cadrul unei societăți comerciale, în baza unui contract civil, încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. k) din Legea nr. 161/2003.
De partea cealaltă, consilierul local din Comana s-a aflat în conflict de interese administrativ. Astfel, conform ANI, la data de 30 ianuarie 2018, în exercitarea mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Local Comana în urma căreia a fost încheiat contractul de comodat privind darea în folosință gratuită a spațiului cu destinație de dispensar medical uman al comunei Comana către CMI Zisu Romulus, contract încheiat între Consiliul Local, reprezentat prin primar, în calitate de comodant și Zisu Romulus, medic titular al Cabinetului medical individual cu personalitate juridică, în calitate de comodatar.
“Persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 șiart. 77 din Legea nr. 161/2003, art. 46 din Legea nr. 215/2001 (în vigoare până la data de 05.07.2019) și dispozițiile art. 75 și 77 din Legea nr. 393/2004 (în vigoare până la data de 05.07.2019), coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), alin. (2) din O.U.G. nr. 57/2019 (în vigoare începând cu data de 05.07.2019)”, transmit reprezentanții ANI.
Persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
“Lucian Constantin (viceprimarul comunei Nicolae Bălcescu din județul Constanța) nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se mai arată în documentul Agenției Naționale de Integritate.