Conecteaza-te cu noi
OVIDIUS

Societate

Doliu în cultura constănțeană. S-a stins din viață artista Ileana Ploscaru

Published

on

ileana ploscaru

În urmă cu câteva minute, actorul Dan Cojocaru a anunțat pe pagina sa de socializare că s-a atins din viață artista Ileana Ploscaru.

”De câteva minute bune cuvintele refuză să mai iasă… Doamna Ileana Ploscaru, cea care mi-a fost mai întâi profesor iar mai apoi colegă de scenă a plecat la stele. Pentru că Doamna Ileana a fost și va rămâne una dintre ele! Drum bun OM minunat. Dumnezeu să te odihnească în pace!”, este mesajul actorului Dan Cojocaru.

ileana ploscaru

Ileana Ploscaru s-a născut în data de 31 ianuarie 1931 în Cluj Napoca.

A debutat pe scena Teatrului Național ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca la 24 februarie 1951, în spectacolul ”Fântâna turmelor” de Lope Félix de Vega Carpio, în regia lui Ion Dinescu.

În 1961, Ileana Ploscaru se transferă, prin concurs, la Teatrul de Stat din Constanța, debutând pe 12 noiembrie 1961, în spectacolul „Zări necuprinse”, scris de Nikolai Virta și regizat de Constantin Dinischiotu

Ileana Ploscaru a fost actriță a Teatrului de Stat din Constanța, evoluând în zeci de spectacole, precum „Scaiul” de Georges Feydeau (regia: Ion Lucian), „Titanic Vals” de Tudor Mușatescu (regia: Cristian Șofron), „Trei surori” de A.P. Cehov (regia: Dominic Dembinski) și „Bătrâna și hoțul” de Viorel Savin (regia: Iulian Enache).

Pentru cei 65 de ani de activitate, dintre care 55 pe scena teatrului constănțean, Consiliul Local Municipal Constanța i-a acordat, la sfârșitul anului 2016, titlul de cetățean de onoare.

Pe 19 iunie 2017, la Teatrul de Stat din Constanța, în deschiderea celei de-a doua ediții a Festivalului Național de Teatru “Miturile Cetății”, se lansează cartea “Ileana Ploscaru – Teatru, teatru și iar teatru….}, o antologie teatrologică de Constantin Paraschivescu și Irina Zlotea. Editată de Fundația Culturală “Camil Petrescu” ca supliment al Revistei “Teatrul azi” (Editura Cheiron, București, 2017).

Pe 27 mai 2021, Senatul UNITER a decis acordarea Premiului pentru întreaga activitate actriței Ileana Ploscaru, ca o recunoaștere pentru cei 90 de ani de viață și 70 de ani de carieră profesională.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions