Primarii de municipii din România s-au întâlnit, vineri, 29 iunie, la Constanța, în cadrul ședinței Adunării Generale a Asociației Municipiilor.
Discuțiile s-au desfășurat în sala “Remus Opreanu” din cadrul Palatului Administrativ din municipiul Constanța. Tema principală a fost dezbaterea practică și aplicată pe problemele autorităților locale. La discuții, alături de primarii de municipii au participat ți reprezentanți ai administrației centrale.
Robert Negoiță, primarul Sectorului 2 al Capitalei și președintele Asociației Municipiilor din România, a ținut să puncteze faptul că reprezentanții Curții de Conturi nu mai vine “ca un milițian comunist” care să aibă scopul găsirii de prejudicii sau “inventarea de prejudicii”, ci controalele au caracter de “prevenție și îndrumare”.
“Este o chestiune complexă, legea de funcționare a Curții de Conturi nu privește doar administrația publică locală, doar municipiile, și administrația centrală este controlată de curtea de conturi. Ori aici cred că foarte importantă este abordarea. Așa cum a spus și colegul de la Arad, domnul Falcă, abordarea Curții de Conturi s-a schimbat odată cu schimbarea conducerii. Astăzi Curtea de Conturi nu mai vine ca un milițian comunist care să aibă ca scop al controlului găsirea de prejudicii sau mai degrabă inventarea de prejudicii pe care nu aveau cum recupera vreodată, ci are și un caracter de prevenție și îndrumare. Noi avem nevoie mai ales pe un cadru legislativ precar, așa cum există, sunt foarte multe legi care sunt disonante, care se contrazic reciproc, dacă respecți una o încalci pe cealaltă. În această conjunctură avem nevoie de o îndrumare de cineva care să ne spună care este cărarea pe care să mergem noi de cele mai multe ori greșim în activitate neinteționat, ni se întâmplă, Curtea de Conturi trebuie să ne fie un sprijin în această direcție și ne bazăm în următoarea perioadă, iar dacă discutăm de o schimbare reală aceasta este principala schimbare pe care o așteptăm de la Curtea de Conturi”, a spus Robert Neoiță.
În ceea ce privește problemele primarilor de municipii, același șef al Asociației a punctat următoarele:
“Câteva dintre dificultățile pe care le avem, pe de o parte dificultățile bugetare, municipalitățile tocmai au pierdut niște sume din bugete odată cu modificarea Codului Fiscal, un aspect foarte important. Un alt aspect relevant este descentralizarea. De foarte multe ori cetățenii ne ceartă pe chestiuni care nu sunt în atribuția noastră, ci sunt în adminitrația centrală, cum ar fi zonele de cultură, facilități de transport, căi ferate și alte smilitare, care nu sunt la noi, rămân în paragină, multe se transformă în gropi de gunoi și adevărate probleme ale comunității. În dialogul nostru cu administrația centrală încercăm de fiecare dată să punctăm și să rezolvăm pe cât se poate din ele nu se pot rezolva toate odată, este un proces dificil și care se lovește de o mare rezistență și o atitudine refractară din partea celor care lucrează în administrația publică centrală.”
La modul general, primarii au anunțat că au schimbat idei despre proiecte, despre ce surse alternative de finanțare ar putea să gasească ori ce modele de bune practici se găsesc printre ei.
Proiecte comune și exemple de bune practici
La întâlnire a participat și președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu, care a declarat:
“Sunt convins ca schimbul de experienta si o comunicare eficienta poate fi solutia pentru o dezvoltare reala, iar colaborarea si parteneriatul intre autoritati este un criteriu esential pentru un progres vizibil. Felicit membrii asociatiei pentru tot ceea ce fac in vederea asigurarii unei vieti mai bune in comunitatile pe care le reprezinta si le doresc mult succes in actiunile pe care le vor intreprinde in continuare.”
Dorințele lui Făgădău
La rândul său, primarul Constanței, Decebal Făgădău, și-a exprimat dorintele privind dezvoltarea orașelor și cum ar vrea să pună în aplicare bunele practici ale colegilor săi din țară.
“Noi suntem gazde bune la Constanța. Am vrut să văd cu ochii critici ai colegilor primari unde ne aflăm exact. Acum, la jumătatea mandatului meu. Am notă de trecere și mă încurajează, sunt multe lucruri de făcut, dar mă bazez nu doar pe experiența mea în administrație și pe sprijinul comunității, ci și pe sprijinul colegilor mei din toate orașele din țară. De la fiecare am ceva de învățat, așa cum de multe ori poate și dânșii au ceva de învățat din experiența Constanței. Mi-aș dori să avem spațiile verzi pe care le are domnul Negoiță în Sectorul 3, un sistem de autorizare în urbanism așa cum are domnul Falcă la Arad și vă spun că este unul din cele mai bune din România. De asemenea, mi-aș dori să avem un management de oraș așa cum are domnul Bolojan la Oradea și mi-aș dori să am un dinamism așa cum are domnul primar de la Galați, dar și un stadion cum este la Craiova. Mi-aș dori ca toate aceste lucruri să le construim împreună”, a declarat Decebal Făgădău la finalul discuțiilor.
sursa foto: Facebook
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta