Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Dosar DNA pentru primarul din Cernavodă. Consiliul Local A REFUZAT să se constituie parte civilă

Published

on

Consiliul Local Cernavodă a votat pentru neconstituirea ca parte civilă într-un dosar penal al DNA, renunțând astfel la recuperarea unui prejudiciu de peste două milioane de euro. Hotărârea a fost adoptată pe 21 octombrie 2022, în cadrul unei ședințe la care au participat doar consilierii obedienți conducerii. Proiectul a fost inițiat de viceprimarul localității, Șerif Cîrjali, iar raportul de specialitate a fost întocmit de Biroul Contracte Spații și Fond Locativ. Secretarul general al orașului a refuzat să semneze hotărârea pentru legalitate.

Dosarul penal se referă la plăți nelegale, în cuantum de 11.730.774 de lei, făcute de Primăria Cernavodă către Asociația Axiopolis Sport Cernavodă, în perioada 2016 – 2019. La baza cercetării se află Decizia nr. 32/02.10.2019 a Curții de Conturi (vezi AICI documentul).

Curtea de Conturi a constatat că sumele prevăzute în bugetul localității pentru finanțarea sportului au fost vărsate, pur și simplu, în contul Asociației Axiopolis Sport Cernavodă, fără a se organiza o licitație de proiecte în conformitate cu prevederile Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile. Ca modalitate de lucru, cei de la Asociație depuneau la Primărie cereri de finanțare a unor activități sportive, iar ordonatorul de credite (primarul Liviu-Cristian Negoiță) le aproba din pix, astfel că banii curgeau fără alte formalități obligatorii.

Totodată, a fost încălcată legea finanțelor publice locale, mai multe ordine de ministru din domeniul sportului și chiar procedura de atribuire a finanțărilor nerambursabile aprobată la nivel local printr-o hotărâre de Consiliu din anul 2017. Privind retrospectiv, putem spune că pocedura locală a fost adoptată la vrăjeală, deoarece, în fapt, nu s-a ținut cont de ea.

Advertisement
usr

Primăria a contestat în justiție decizia Curții de Conturi. Însă instanțele constănțene (Tribunalul și Curtea de Apel) au respins acțiunea. O hotărâre definitivă, nefavorabilă Primăriei, a fost pronunțată pe 26 aprilie 2021. Ulterior, întreaga aventură s-a mutat la DNA, care a accelerat cercetările în dosarul penal deschis încă din anul 2019 sub indicativul 152/P/2019.

Vot anti-DNA

Pe 17 octombrie 2022, DNA a transmis o adresă către Consiliul Local Cernavodă, pentru a afla dacă această autoritatea se constituie parte civilă în dosarul penal. Potrivit Codului de Procedură Penală, declarația de constituire ca parte civilă se poate da până la trimiterea inculpaților în judecată. În lipsa acestei declarații, instanța penală nu poate dispune cu privire la recuperarea prejudiciului de către persoana vătămată.

Pe 21 octombrie 2022, Consiliul Local Cernavodă a fost convocat în ședință extraordinară pentru a lua o hotărâre ca răspuns la cererea DNA. Potrivit surselor Ordinea.Ro, la ședința organizată din scurt au participat doar consilierii obedienți conducerii. Aceștia au votat ca autoritatea locală să nu se constituie ca parte civilă și astfel să nu poată recupera prejudiciul în urma procesului penal.

Primăria a plătit o expertiză extrajudiciară

Proiectul de hotărâre privind constituirea Consiliului Local al orașului Cernavodă ca parte civilă în dosarul penal nr. 152/P/2019” a fost inițiat de viceprimarul localității, Șerif Cîrjali. Titulatura era perfectă. Însă în cadrul ședinței, viceprimarul a propus un amendament care a întors inițiativa tocmai pe dos, în sensul neconstituirii ca parte civilă.

Pentru această manevră, Șerif Cîrjali s-a bazat pe o expertiză contabilă extrajudiciară, pe care a și atașat-o proiectului de hotărâre. Documentul a ajuns în posesia redacției Ordinea.Ro. Răsfoindu-l, aflăm că Primăria Cernavodă a angajat o firmă de contabilitate în luna iulie 2021, așadar după ce a pierdut procesul împotriva Curții de Conturi. Costul expertizei nu este public, întrucât atribuirea contractului nu a fost anunțată în SICAP.

Advertisement
usr

Expertiza a avut ca obiectiv lămurirea unor aspecte ce țin exclusiv de contabilitatea asociației sportive. Primăria a apreciat că are dreptul să achite lucrarea în calitate de FINANȚATOR al ONG-ului în discuție.

Expertul plătit din banii publici și-a încheiat misiunea pe 7 iulie 2022, atunci când a predat raportul său direct primarului Liviu Negoiță. Edilul este cel care a semnat pentru primirea documentului folosit acum pentru ușurarea situației sale personale. (vezi AICI dovezile)

În expertiza extrajudiciară se afirmă că cei peste 11 milioane de lei au fost cheltuiți de asociația sportivă pe bază de documente justificative. Însă dosarul penal nu se referă la modul în care ONG-ul și-a ținut contabilitatea, ci la conduita primarului de a vărsa aceste resurse în mod discreționar, fără licitație de proiecte, cu încălcarea legii și a procedurii interne. Reamintim că această conduită ilegală a fost constatată anterior de Curtea de Conturi, iar toate criticile Primăriei au fost respinse definitiv de instanțele de contencios-administrativ. Așadar, adevărul stabilit definitiv este acela că plățile au fost ilegale.

Cel mai probabil expertiza a fost comandată tocmai pentru a exista un motiv formal, chiar și strâmb, ca aleșii obedienți primarului să voteze împotriva recuperării prejudiciului. (Vezi AICI expertiza)

Un alt element extrem de interesant este acela că raportul de specialitate care însoțea proiectul lui Șerif a fost întocmit de Biroul Contracte Spații și Fond Locativ (vezi AICI documentul). Ce competență în probleme juridice și contabile avea această structură, chiar nu putem să apreciem aici. Cel mai probabil, structurile cu adevărat competente au refuzat să intre în acest joc periculos. Și atunci nu s-a mai găsit să semneze decât biroul imobiliar.

Advertisement
usr

Secretarul spune că hotărârea a fost ILEGALĂ

După redactarea hotărârii de Consiliu sub nr. 309/21.10.2022, secretarul general al orașului, Silvica Olteanu, a refuzat să contrasemneze documentul pentru legalitate. Într-un referat obligatoriu în astfel de situații, secretarul general a arătat că temeiul legal evocat în proiectul lui Șerif Cîrjali se referă la constituirea ca parte civilă, ori amendamentul ulterior, prin care s-a propus contrariul, nu are la bază nimic din lege.

”(…) Prin amendamentul făcut de viceprimarul orașului Cernavodă, dl. Șerif Cîrjali, s-a schimbat încadrarea juridică, neexistând o prevedere legală în acest sens, respectiv de neconstituire ca parte civilă.” – a scris secretarul general. Întreaga motivație poate fi citită AICI.

Trebuie să mai spunem că votul dat de Consiliul Local Cernavodă echivalează cu renunțarea totală la recuperarea prejudiciului de peste două milioane de euro. În teorie, UAT-ul are posibilitatea să solicite repararea pagubei suferite printr-o acțiune civilă directă. Însă aceasta poate fi inițiată doar în termen de trei ani de la data la care autoritatea a cunoscut sau trebuia să cunoască faptul că a fost prejudiciată. Cum decizia Curții de Conturi prin care s-a constatat această fraudă datează din 2 octombrie 2019, termenul a trecut deja.

UPDATE: Primarul Negoiță, trimis în judecată

Direcția Națională Anticorupție a publicat un comunicat de presă, anunțând astfel trimiterea în judecată a primarului din Cernavodă, Liviu-Cristian Negoiță, sub acuzația de abuz în serviciu în formă continuată. Faptele săvârșite constau în aprobarea de către acesta a 33 de ordonanțări de plată, în intervalul aprilie 2017 – august 2019, prin care a dispus efectuarea de plăți ilegale către asociația sportivă, în cuantum de 9.307.790 de lei. Cel mai probabil, pentru plățile din 2016 nu s-a putut reține intenția de fraudare a legii, însă aceasta este incontestabilă după aprilie 2017, când Consiliul Local Cernavodă a adoptat la inițiativa lui Negoiță un ghid local pentru atribuirea finanțărilor nerambursabile. Or edilul l-a încălcat, deopotrivă cu toată legislația primară și secundară, până la constatarea Curții de Conturi. Totodată, în comunicatul DNA este evocat refuzul Consiliului Local Cernavodă de a se constitui ca parte civilă.

Comunicatul DNA îl puteți citi AICI.

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions