Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Dosarul primarului Ionescu de la Hârșova se întoarce la DNA. Fermierii înșelați au obținut desființarea clasării

Published

on

Tribunalul Constanța a desființat astăzi, 29 noiembrie 2022, o ordonanță de clasare dispusă de DNA Constanța în dosarul crescătorilor de animale de la Hârșova. Tribunalul a dispus ca dosarul penal să se întoarcă la procurorul de caz, în vederea completării urmăririi penale, în contextul în care acesta declinase către Parchetul Judecătoriei Hârșova faptele de abuz în serviciu reclamate împotriva primarului Viorel Ionescu. În consecință, primarul va trebui audiat la DNA, după reluarea cercetărilor.

Dosarul crescătorilor de animale se referă la fapte prin care Primăria Hârșova a concesionat islazul localității, în suprafață de 519,83 de hectare, către o asociație care nu deținea nici măcar un singur animal și care, ulterior, a accesat în mod necuvenit subvenții de pășunat de la APIA. În acest context, fermierii reali din Hârșova susțin că au fost obligați să își vândă animalele și să renunțe la activitățile lor tradiționale.

Abuzul reclamat a debutat în primăvara anului 2017, atunci când Primăria Hârșova se pregătea să organizeze o licitație pentru concesionarea islazului. Fermierii locali care utilizau islazul au fost convocați într-o ședință la Primărie, iar în cadrul acesteia primarul Viorel Ionescu i-ar fi sfătuit să nu se înscrie individual la licitație, ci să adere la Asociația Crescătorilor de Animale (ACA) Hârșova. Acest ONG beneficiase în trecut de asistență juridică din partea soției primarului, în calitatea acesteia de avocat. Ideea era că doar o asociație putea beneficia de un drept de preferință, pentru a câștiga licitația fără concurență.

Înțelegând aceste aspecte, micii fermieri au completat adeziuni la ACA și un centralizator cu efectivele lor de animale. Iar așa, contractul a fost atribuit asociației, care, REPETĂM, nu avea animale în proprietate și nici cod de exploatare. Ori, fără aceste elemente, ONG-ul nici nu era eligibil pentru a participa la licitație.

Advertisement
usr

O vreme, crescătorii de animale au avut acces la pășunat. Însă nu au primit subvențiile cuvenite pentru această activitate. Toți banii au fost încasați de asociația favorizată de administrația Ionescu. Atunci când și-au cerut drepturile, fermierii au aflat cu stupoare că nu figurează în contractul încheiat cu Primăria și că cererile lor de adeziune nu au primit eficiență juridică, nefiind depuse la Grefa Judecătoriei.

Culmea, formularul de adeziune era împrumutat de la o asociație pescărească și evoca prevederi din Legea Pisciculturii și din reglementările penale despre uciderea din culpă. Neavând cunoștințe juridice, fermierii au semnat, fără a se gândi că vor fi trași pe sfoară.

Cu timpul, crescătorii de animale au dat faliment și spun că au fost obligați să își vândă animalele pe mai nimic, pentru a le scăpa cu viață. Câțiva dintre ei au început demersuri în fața autorităților, pentru a se ajunge la sancționarea celor răspunzători pentru acest abuz. Ne referim aici la petiții și/sau audiențe la DLAF, la Ministerul Agriculturii, APIA, comisiile de abuzuri ale Parlamentului, Comisia Europeană, la Parchete și chiar la acțiuni în instanță. În urma acestor demersuri, APIA a constatat că subvențiile au fost accesate în mod neconform și a declanșat proceduri juridice de recuperare a banilor încasați de ACA Hârșova. Mai multe detalii AICI.

De asemenea, în urma acestor demersuri, s-a format dosarul penal 111/P/2020 al DNA Constanța. În vara acestui an, procurorul Constantin Conortos a dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor celor de la ACA din prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false în scopul obținerii de fonduri europene, în tentativă la această faptă. Ulterior, procurorul de caz a dispus clasarea. De asemenea, el a dispus declinarea faptelor celor de la Primărie către Parchetul Judecătoriei Hârșova, apreciind că prejudiciul este mai mic de 200.000 de euro și că funcția făptuitorului, de primar de oraș, nu este din categoria celor prevăzute în competența exclusivă a DNA.

Denunțătorii au contestat ordonanța la instanța de judecată, deopotrivă cu alte două ordonanțe de confirmare pronunțate ulterior. Iar astăzi, după cum am arătat, Tribunalul Constanța a decis că dosarul trebuie să se întoarcă la DNA, în vederea completării urmăririi penale.

Advertisement
usr

Un articol mai cuprinzător despre situația crescătorilor de animale de la Hârșova puteți citi AICI. De asemenea, AICI puteți citi un punct de vedere exprimat de Primăria Hârșova în anul 2020 pe acest subiect.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions