Published
5 ani agoon
În cursul zilei de azi, 10 decembrie 2019, compania Rompetrol Rafinare SA a postat pe pagina Bursei de Valori București următorul comunicat referitor la Dosarul Rompetrol II:
”Societăților KMG International NV („KMGI”), Oilfield Exploration Business Solutions SA și Rompetrol Rafinare SA, le-a fost comunicată la data de 9 Decembrie 2019 Ordonanta DIICOT emisă la data de 5 Decembrie 2019 în Dosarul penal nr. 225/D/P/2006.
Prin această Ordonanță au fost clasate acuzațiile penale și au fost ridicate majoritatea măsurilor asiguratorii impuse anterior de DIICOT prin Ordonanțele din 6 Mai 2016, astfel cum au fost reconfigurate prin Ordonanța din 18 aprilie 2018.
Prin Ordonanța din 5 decembrie 2019, o măsură asiguratorie provizorie a fost menținută pentru o perioada limitată de timp de 30 zile asupra a patru (4) instalații ale Rompetrol Rafinare până la concurența sumei de aproximativ 106 milioane USD.
Precizăm că această măsură provizorie asupra celor 4 instalații nu afectează în niciun fel activitățile Rafinăriei Petromidia și a stațiilor de carburanți Rompetrol.”
Vezi ce spune compania Rompetrol Rafinare
Pe pagina oficială a companiei Rompetrol Rafinare a fost postat următorul comunicat: ”KMG International şi grupul KMG Rompetrol salută decizia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT în cauza cunoscută public drept “Rompetrol II” şi comunicată recent companiei.
Prin această decizie, autorităţile române confirmă că multiplele discuţii şi controverse ridicate de-a lungul timpului nu intră sub incidenţa legii penale, respectiv nu îşi au locul în faţa autorităţilor judiciare penale ale statului român.
Apreciem caracterul judicios al acestei decizii foarte importante pentru siguranţa mediului de afaceri şi pentru climatul investiţional din România, decizie luată în urma unor demersuri şi analize deosebit de complexe, în care KMGI şi companiile grupului au participat în mod activ, în vederea clarificării tuturor aspectelor relevante.
Această decizie consolidează deţinerile locale ale grupului KazMunayGas şi este de natură să deschidă calea pentru efectuarea în continuare a investiţiilor necesare dezvoltării activităţilor grupului pe plan local, cu efecte pozitive asupra creşterii economice, menţinerii şi dezvoltării locurilor de muncă, a contribuţiei constante a grupului la bugetele publice, precum şi, în general, la dezvoltarea mediului de afaceri local.
Adresăm mulţumiri pe această cale tuturor celor implicaţi pentru profesionalismul manifestat şi pentru efortul constant depus în clarificarea şi soluţionarea corectă a acestei chestiuni deosebit de complexe şi importante. Menţionăm în mod distinct echipa avocaţială a grupului, coordonată de către dl. avocat Gabriel Albu, din partea firmei Buduşan, Albu & Asociaţii. De asemenea, salutăm implicarea şi dedicarea echipei de avocaţi Muşat & Asociaţii, care a contribuit la buna soluţionare a cauzei.
Ce spune procurorul general interimar
Bogdan Licu, procuror general interimar a fost la DIICOT pentru o discuție în ceea ce privește clasarea acestui dosar.
”Am dispus să se emită un comunicat amplu. S-a clasat în ultimele 3 zile. Mi s-a spus că au fost epuizate toate probele. Un element de noutate: s-a dispus menținerea unui sechestru de 106 milioane dolari.”, a declarat Bogdan Licu la plecarea de la DIICOT.
Întrebat de ce anume s-a menținut sechestru doar pe această sumă, procurorul Licu a spus că ordonanța de clasare are câteva sute de pagini. În ceea ce privește faptul că DIICOT nu a comunicat public clasarea dosarului, procurorul general interimar a spus: ”A fost o scăpare. Dosarul s-a clasat vineri”.
Update: În urmă cu puțină vreme, DIICOT a transmis următorul comunicat de presă:
Urmare a interesului manifestat de către reprezentanţii mass-media cu privire la cauza penală cunoscută sub denumirea generică ”Rompetrol”, Biroul de informare şi Relaţii Publice din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizat şi Terorism este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:
Prin ordonanţa numărul 225/D/P/2006 din 05.12.2019, verificată pentru legalitate şi temeinicie la 06.12.2019, procurorii DIICOT-Structura Centrală au dispus clasarea cauzei penale faţă de mai mulţi inculpaţi şi suspecţi cu privire la săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani, manipularea pieţei de capital, dezvăluire de informaţii privilegiate şi utilizare de informaţii privilegiate.
Totodată, prin aceeaşi ordonanţă, procurorii DIICOT au dispus ridicarea măsurilor asiguratorii instituite asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor şi suspecţilor, asupra sumei de 457.483 lei aflată în contul S.C. Rompetrol Rafinare SA, asupra bunurilor identificate la punctul de lucru Năvodari, judeţul Constanţa, precum şi menţinerea măsurilor asiguratorii până la concurenţa sumei de 106.485.365 USD asupra unor bunuri imobile aparţinând Rompetrol Rafinare S.A.(“RRC”) – punct de lucru Năvodari, Platforma Petromidia. Această măsură urmează a înceta de drept dacă Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului şi Faber Invest&Inc. nu vor introduce acţiune în faţa instanţei civile în 30 de zile de la comunicarea soluţiei dispuse de procuror.
Soluţia a fost comunicată părţilor, care, în conformitate cu prevederile art. 339 alin. 4 CPP, pot face plângere împotriva acesteia, în termen de 20 de zile de la data comunicării.
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!