La data de 27.08.2018, aproximativ ora19.30, Autoritatea Navală Română (ANR) a fost informată de serviciul de urgență 112 de existența unei poluări în zona de îmbăiere aferentă plajei Mangalia, poluare ce a atins inclusiv țărmul.
Ofițerul de serviciu al Căpitaniei portului Mangalia s-a deplasat către zona indicată şi a constatat prezenţa urmelor de hidrocarburi atât în apă cât și pe plajă. Datorită vizibilității reduse generate de lăsarea întunericului nu a putut fi evaluată amplitudinea întinderii poluării în larg.
A fost informată Administrația Bazinală a Apelor ”Dobrogea-Litoral”(ABADL) în vederea curățării zonei afectate. Ulterior, în dimineața zilei următoare, respectiv 28.08.2018, s-a constatat că pata de hidrocarburi se întindea pe o lungime de circa 250 m fiind localizată la mal.
De asemenea, s-a constatat că hidrocarbura avea consistență și culoare de păcură/slam. Într-o primă evaluare, s-a apreciat că sursa de poluare o constituie o navă maritimă ce a deversat hidrocarburi de la bord.
Autoritatea Navală Româna a demarat imediat procedurile de depistare a poluatorului, făcând cercetări asupra navelor care au tranzitat zona mării din drepul țărmului românesc. Astfel, au fost identificate un număr de trei nave ce au intrat în portul Constanța, nave ce sunt supuse controlului de poluare în cursul zilei de astăzi.
În urma informațiilor transmise de sistemul CLEAN SEA NET al Agenției Maritime Europene (EMSA) au fost identificate două nave ce au ca destinație porturile Samsun/Turcia și Poti/Georgia, ca posibile surse ale poluării în cauză.
S-a luat legătura cu autoritățile maritime ale porturilor respective pentru efectuarea de investigații la bord. Se monitorizează permanent drumul unei nave care a părăsit portul Constanța la data de 26.08.2018 și care în 24 de ore s-a aflat între porturile Constanța și Mangalia (parcurgând o distanță foarte scurtă).
ABADL Constanța a curățat zona afectată de produsul petrolier existent și a delimitat acea zonă pentru interzicerea accesului turițtilor pe plajă și în apă, iar Poliția locală Mangalia supraveghează menținerea restricției.
În continuare se acționează cu substanțe absorbante pentru eliminarea totală a poluării de la luciul apei.
Autoritatea Navală Română, prin serviciile sale de specialitate continuă investigațiile în vederea identificării poluatorului, a tragerii acestuia la răspundere contravenționă sau penală (dupa caz) precum și la recuperarea cheltuielilor ocazionate de procedura de depoluare.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta