Conecteaza-te cu noi
palaz

Societate

În câteva zile, încep examenele de Evaluare Națională! Iată topul liceelor din Constanța

Published

on

Alegerea liceului, a profilului și a specializării pentru elevii de clasa a VIII-a reprezintă un pas semnificativ pentru o viitoare carieră. Însă înainte de a vă prezenta concret oferta de școlarizare pentru anul 2018-2019, vă vom face o scurtă prezentare a rezultatelor de anul trecut.

Primele licee, în ordinea ultimei medii cu care s-a intrat sunt: Pe primele șase poziții, figurează Colegiul Național Mircea cel Bătrân, unde s-au obținut medii de la 9,65 în sus. Concret, la secția de Matematică/Informatică – bilingv engleză, ultima medie cu care s-a intrat a fost 9,88. La aceeași secție, dar pentru studiul bilingv germană, s-a intrat cu media minimă de 9,74. Pe următoarea poziție se află secția de Științe ale Naturii – bilingv, engleză, iar apoi apare secția de Matematică – Informatică. Aici s-a intrat cu nota minimă de 9,68.

Pe poziția a 7-a se situează Liceul Teoretic Ovidius, cu secția de Matematică-Informatică. Ultima medie cu care s-a intrat aici a fost de 9,61. Din nou urmează două secții ale Colegiului Mircea cel Bătrân, Științe Sociale și Științe ale Naturii, bilingv franceză, cu notele minime de 9,57 respectiv 9,54.

Și iarăși urmează două secții ale Liceului Ovidius, Științe ale Naturii bilinbv engleză și Matematică Informatică.

Advertisement
usr

Pe poziția a 12-a apare Liceul Traian, cu secția Matematică-Informatică, (media 9.38) iar câteva poziții mai jos regăsim și Liceul Mihai Eminescu, cu media 9.19.

Numărul liceelor în care s-a intrat cu media peste 9.00 este de 4.

Primul liceu din altă localitate pe poziții fruntașe este Callatis Mangalia, secția Matematică-Informatică, cu media 8.96, care ocupă poziția 22.   Printre următoarele licee în care s-a intrat cu medii mari, menționăm: Liceul Pedagogic Constantin Brătescu (8.82), Liceul Decebal (8.81),  Liceul teoretic Nicolae Bălcescu din Medgidia (8.68), Liceul teoretic Anghel Saligny din Cernavodă (8.61), Liceul Lucian Blaga (8.57), George Călinescu (8.55), Emil Palade (8.21), Colegiul Comercial Carol I (8.16).

În restul liceelor s-au obținut medii sub nota 8.00. Din păcate, au fost și multe licee în care s-au obținut medii sub nota 5, dar precizăm că este vorba despre anumite secții. Vă exemplificăm câteva:  Liceul Regele Carol din Ostrov, secția Mecanică – unde media minimă a fost de 2,34, Liceul Emil Racoviță din Techirghiol, secția Științe ale Naturii ( nota 2,6), Liceul Dimitrie Leonida Constanța, secția Mecanică (nota 2,73), Liceul tehnologic Carsium Hârșova, secția Economic (media 2,74) Liceul Tehnologic Jean Dinu din Adamclisi, secția Turism și Alimentație, cu ultima medie de 2,78.

Cum se va desfășura examenul din acest an?

Advertisement
usr

Anul acesta, în judeţul Constanţa, planul de şcolarizare pentru clasa a IX-a cuprinde 220 de clase la zi şi şase clase la seral. Din acestea, 128 de clase sunt pentru învăţământul profesional şi tehnic, adică 84 de clase pentru învăţământ liceal tehnologic şi 44 clase pentru învăţământ profesional, din care două sunt în învăţământul special. Alte 77 de clase sunt în licee teoretice şi 15 clase pentru învăţământ vocational.

Pentru anul școlar 2018-2019 s-au făcut și reduceri de clase la următoarele licee: Colegiul Național Mihai Eminescu, liceul teoretic Lucian Blaga, Liceul Tehnologic Ion Bănescu Mangalia, Liceul Tehnologic Lazăr Edeleanu Năvodari, Liceul Tehnic Tomis Constanța, Colegiul Tehnic Energetic Constanța, Liceul Tehnologic Virgil Madgearu și Liceul Tehnologic IN Roman.

În intervalul 4-8 iunie, va avea loc înscrierea la evaluarea națională. Pe data de 8 iunie va avea loc ultima zi de școală pentru elevii de clasa a VIII-a, după care aceștia vor avea la dispoziție 3 zile pentru a recapitula materia pentru examene. Pe data de 11 iunie vor susține examen scris la Limba și Literatura română, iar două zile mai târziu – pe 13 iunie – vor avea proba scrisă la Matematică.

Potrivit programării, pe 14 iunie va fi proba scrisă la Limba și literatura modernă.

Pe data de 19 iunie va avea loc afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor, iar acest lucru se va întâmpla până la ora 12.00.  Începând cu ora 14.00, cei care se vor considera nemulțumiți de notele primite vor putea depune contestații (până la ora 19.00). Acestea vor fi soluționate în intervalul 20-22 iunie.

Advertisement
usr

Pe data de 23 iunie vor fi afișate rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor.

Pe 26 iunie, după încheierea evaluării naţionale, va fi publicată ierarhia judeţeană, iar între 29 iunie şi 3 iulie, absolvenţii de gimnaziu şi părinţii acestora vor completa opţiunile în fişele de înscriere, asistaţi de diriginţi. Repartizarea computerizată este programată pe 9 iulie.

Cum se calculează media de admitere?

Media de admitere, în baza căreia se va face înscrierea la liceu a absolvenților clasei a VIII-a, se calculează ca medie ponderată între media generală obținută la examenul de evaluare națională, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor V-VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Formula de calcul a mediei de admitere la liceu 2018:

Advertisement
usr

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

MA = media de admitere;

ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII;

EN = media generală obținută la examenul de evaluare națională, clasa a VIII-a

Simularea nu a fost promițătoare

Advertisement
usr

Ca în fiecare an, și în 2018 a avut loc, în intervalul 5-7 martie, simularea evaluării naționale. Ce-i drept, 60,87 % dintre elevi au obținut note peste 5 la limba și literatura română dar numai 31,28% au reușit să obțină notă de trecere la matematică.

7 elevi au obținut nota 10 la limba română, iar 26 la matematică…

(Foto: Arhivă)

Advertisement
usr

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions