După analiza de risc elaborată şi finalizată recent de specialişti, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVA) s-a hotărât să demareze, începând de astăzi şi până la sfârşitul anului, un Plan Naţional de Control. Scopul este determinarea prevalenţei Escherichia Coli verotoxigenă în produsele alimentare de origine animală, provenite de la bovine şi ovine. Structurile teritoriale ale ANSVA vor efectua controale şi vor preleva probe din abatoare, supermarketuri, magazine alimentare, carmangerii, măcelării, restaurante, ferme, târguri, pieţe agroalimentare şi din dozatoarele de lapte. Toate probele recoltate vor fi trimise pentru analiză la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară. ANSVSA va face public, săpămânal, rezultatele analizelor pentru probele prelevate în cadrul acestui Plan Naţional de Control.
Ce este Escherichia coli (E.coli)
E.coli este o bacterie larg răspândită, care se găseşte în mod normal în intestinul uman şi animal. Majoritatea bacteriilor care aparţin acestui gen sunt inofensive, însă există tipuri de E.coli care generează o toxină puternică ce provoacă Sindromul Hemolitic Uremic (SHU).
SHU este o complicaţie majoră, un tip de insuficienţă renală, şi apare la circa 10% din cazurile de boală diareică, cu incidenţă mare la copiii cu vârste cuprinse între 0-5 ani şi la persoanele în vârstă.
Cum se transmite infecţia
Infecţia apare după ingerarea bacteriilor, chiar în cantitate extrem de mică (doar 1000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infecţia), în urma consumului de alimente sau apă contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate în transmiterea infecţiei sunt laptele şi produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă, mai ales cea tocată, insuficient preparată termic şi sucul de mere nepasteurizat. Uneori contaminarea se produce şi prin intermediul persoanelor care vin în contact cu animalele şi care nu respectă reguli elementare de igienă personală.
Important de reţinut
Trebuie să vă prezentaţi imediat la medicul de familie sau la specialist, mai ales în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-5 ani, dacă diareea este însoţită de febră sau scaune cu sânge. La adulţi fără altă simptomatologie decât diareea, prezentarea le medic este obligatorie dacă aceasta persistă timp de 3 zile.
Administrarea medicamentelor se face doar la recomandarea medicului. Antibioticele şi anti-diareicele nu sunt recomandate pentru tratamentul infecţiei. Aceste medicamente pot creşte riscul apariţiei Sindromului Hemolitic Uremic.
Ministerul Sănătăţii recomandă câteva măsuri de prevenire a infecţiei:
• spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor copilului şi înaintea preparării sau a consumului de alimente;
• spălaţi-vă pe mâini cu apă şi săpun după contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru îngrijirea lor;
• preparaţi carnea corespunzător din punct de vedere termic;
• nu consumaţi laptele crud şi produse lactate nepasteurizate sau achiziţionate din surse neautorizate;
• evitaţi sucul de mere nepasteurizat;
• spălaţi ustensilele de bucătărie (cuţite, vase, tocătoare, etc.) cu detergent şi apă caldă, după fiecare contact al acestora cu produse alimentare crude.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta