,,Strategia educaţiei şi formării profesionale din România pentru perioada 2016-2020” a fost aprobată, astăzi, în şedinţa de guvern. Conform estimărilor, costul total de implementare al strategiei este 1,8 miliarde de lei, bani care, în majoritatea lor, vor fi asiguraţi din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii. Programele de educaţie şi formare vor fi adaptate la nevoile de competenţe şi la tendinţele de pe piaţa muncii.
Printre grupurile-ţintă vizate sunt tinerii între 15 şi 24 de ani, care nu sunt nici angajaţi, nici nu urmează un program de educaţie sau formare profesională, persoanele confruntate cu perioada de tranziţie pe piaţa forţei de muncă şi persoanele cu vârstă de peste 50 de ani. Astfel, vor fi sprijiniţi 30.000 de elevi prin finanţea instruirii practice, 42.000 de elevi prin finanţarea nevoilor de cazare şi masă, tinerii din mediul rural şi din medii defavorizate, tinerii cu dizabilităţi sau deficienţe, populaţia romă şi tinerii cuprinşi în învăţământul profesional în campusuri sau în centre de formare.
Măsurile propuse în cadrul strategiei urmăresc adaptarea formării profesionale la cerinţele pieţei muncii, crearea de reţele parteneriale între şcoli pe domenii specifice de formare şi stimularea parteneriatelor public-privat, astfel încât integrarea pe piaţa forţei de muncă să fie mai puţin anevoioasă, în special pentru grupurile cu riscuri particulare.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta