Conecteaza-te cu noi

Actual

Elevii din Topalu și Lipnița vor primi burse școlare

Published

on

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) anunță o nouă victorie din cadrul demersului privind acordarea burselor școlare. Instanța a dat dreptate elevilor reprezentanți și a respins recursurile înaintate de primăriile Topalu și Lipnița.

În cursul acestei săptămâni reprezentanții AEC s-au prezentat la Curtea de Apel pentru a primi decizia instanței față de cererile de recurs înaintate de comunele Topalu și Lipnița. Termenele au avut loc, luni 5 octombrie, respectiv miercuri, 7 octombrie a.c.

”Curtea de Apel Constanța a dat dreptate elevilor și a reținut faptul că este de datoria consiliului local să prevadă în buget sume pentru a acoperi bursele elevilor și să respecte în totalitate criteriile de acordare a acestora, prevăzute în OMETCS nr. 5576/2011. Menționăm că cele 2 comune au ales să facă recurs față de decizia din primă instanță, invocând lipsa banilor drept scuză.”, precizează Biroul de presă al Asociației Elevilor din Constanța.

Astfel, comunele Topalu și Lipnița sunt obligate să acorde burse de merit, ajutor social, studiu și peformanță elevilor ce studiază la o școală sau un liceu de pe raza unității administrativ-teritoriale.

Conform prevederilor în vigoare, precum și deciziei instanței, era obligația consiliului local să prevadă de la bun început banii în buget, astfel încât accesul echitabil la educație pentru elevi să fie facilitat. Dreptul elevilor de a beneficia de burse școlare este prevăzut la articolul 82 din Legea educației naționale, iar la articolul 105 din aceeași lege este menționată obligația consiliilor locale de a aloca și  acorda sumele necesare acordării acestora.

Reprezentanții elevilor precizează că bursele pot face diferența dintre un elev care abandonează școala și unul care își continuă studiile. Spre exemplu, în mediile defavorizate, costurile pentru a trimite 2 sau 3 copii la școala sunt extrem de mari, iar în lipsa unui sprijin din partea autorităților locale, familiile nu vor mai avea resursa financiară necesară.

AEC a acționat în instanța anul trecut, 12 consilii locale pentru că nu respectau dreptul elevilor de a beneficia de burse. Acțiunile în instanță au fost depuse în urma rezultatelor analizei realizate de AEC anul trecut, “Indexul accesului la educație din județul Constanța-an școlar 2018-2019”.

Elevii mai sunt de părere că deciziile pe care administrațiile locale le vor lua acum, reflectă interesul real pe care primarii îl vor acorda în următorii 4 ani față de educație.

”Așadar, solicităm adoptarea hotărârilor de consiliu local în cel mai scurt timp, astfel încât respectarea legii să nu mai fie întârziată, iar elevii să nu fie lăsați în urmă.”, au subliniat reprezentanții Biroului de presă al AEC.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions