Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Elevii Liceului Axiopolis au pichetat Primăria Cernavodă. ”În loc să ne dați afară, mai bine construiți o școală”

Published

on

Cernavoda protest al elevilor de la Liceul Axiopolis

Liceul Axiopolis din Cernavodă va rămâne fără un corp de clădire în care se află săli de clasă, un laborator de chimie și o sală de festivități, dacă aleșii locali cernavodeni vor aproba, mâine, un proiect de hotărâre inițiat de primarul localității, Liviu Negoiță. ”În loc să ne dați afară, mai bine construiți o școală”, ”Stop abuzului”, ”Școala fără politică”, ”Prima zi în stradă”, ”NU segregării școlare” – acestea au fost doar câteva dintre mesajele elevilor care au protestat astăzi împotriva acestei inițiative în fața Primăriei Cernavodă.

Protestul a fost declanșat după ce reprezentanții liceului specializat în învățământul profesional și dual au aflat că primarul localității, Liviu Negoiță, a pregătit în secret, fără nicio consultare, un proiect de hotărâre care va afecta în mod cert soarta elevilor și a unității de învățământ. Inițiativa primarului se referă la constituirea unui drept de administrare ”asupra bunului imobil înscris în Cartea Funciară nr. 105700 – Cernavodă – C2” în favoarea Liceului Teoretic Anghel Saligny din oraș. Că așa a cerut liceul teoretic.

Însă așa de transparent a fost primarul încât nicăieri în cuprinsul proiectului pe care și l-a asumat, nu apare informația că bunul imobil în discuție este în fapt corpul B al Liceului Axiopolis. Practic, vorbim de luarea unui imobil din folosința unui liceu și de transmiterea acestuia în folosința altui liceu. Iar această operațiune nici măcar nu este prezentată ca atare. Cuvântul Axiopolis nu apare nicăieri în documentație. Iar existența vreunei dispute potențiale în privința dreptului de administrare a fost redusă sub platitudinea că ”Orice altă prevedere contrară își încetează aplicabilitatea începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”.

De ce era necesară această operațiune? De ce era oportună? Și mai ales în ce fel respectă principiul european al proporționalității, adică acel echilibru just între scopul urmărit și mijloacele folosite? Ei bine, toate acestea au fost ignorate sau acoperite formal.

Advertisement
usr

Că proiectul ar fi necesar și oportun au opinat trei funcționari publici, ale căror nume apar în josul raportului de specialitate. În fruntea lor: Alina-Diana Miesz, o apropiată a primarului. Dar nu asta contează, ci faptul că funcționara în cauză are un copil care învață la Liceul Teoretic. Și mai are o prietenie de notorietate cu directoarea liceului teoretic. Or toate acestea frizează conflictul de interese. Raportul în discuție consemnează că ar fi necesară constituirea dreptului de administrare în favoarea Liceului Teoretic, pentru ca acesta să poată obține acreditarea ARCIP. Așadar, vorbim de o necesitate a acestui liceu, nu de o necesitate în sine a proiectului, ceea ce reprezintă un fin sofism.

O analiză a proporționalității nu s-a făcut deloc, de vreme ce proiectul nu suflă o vorbă despre situația de fapt a corpului de clădire. Această omisiune reprezintă un fel de a face administrație la mișto și o întrupare a principiului balcanic: facem ce vrem, că putem.

AICI puteți citi proiectul de hotărâre inițiat de primarul din Cernavodă.

Ce ar putea face 416 elevi care n-au fost întrebați de nimic? Ce ar putea face 49 de angajați ai liceului care, de asemenea, n-au fost întrebați de nimic? Au făcut un protest. Au fluturat mesaje. Și au cerut ca inițiativa să fie retrasă. Au mai cerut o dezbatere publică reală pe această temă, nefiind dispuși să accepte ca oportunitatea și necesitatea acestui transfer să fie asumate de o apropiata primarului, aflată într-un vădit conflict de interese.

Trebuie să mai spunem că situația de fapt, ascunsă din proiectul lui Negoiță, este aceea că întregul campus școlar al Liceului Axiopolis a fost construit de CNE Invest, în anii 90, ca parte din pachetul de sprijin pentru comunitatea locală. Tot timpul, aici s-a desfășurat un învățământ profesional, cu scopul de a asigura lucrători calificați pentru Centrală sau pentru alte zone lucrative. După ce legislația s-a tot schimbat, bunurile imobile au fost înscrise în proprietatea publică a orașului Cernavodă. Cu mai bine de zece ani în urmă, cinci săli de clasă din cele nouă ale corpului B al Liceului Axiopolis au fost împrumutate Liceului Teoretic Anghel Saligny. Însă clădirile în întregul lor au fost administrate și îngrijite de Liceul Axiopolis. Tot Liceul Axiopolis a fost cel care a atras sponsorizări private pentru a amenaja un laborator de chimie, modern utilat, în Corpul B. Iar după toate acestea, reprezentanții instituției de învățământ au aflat de aiurea, că n-au fost consultați direct, de surpriza pe care le-a pregătit-o Primăria.

Advertisement
usr

AICI puteți citi un memoriu adresat de conducerea Liceului Axiopolis autorității locale.

Iar mai jos puteți vedea câteva imagini de la protest:

Axioplolis protest

Axioplolis protest

Axioplolis protest

 

Axioplolis protest

 

Axioplolis protest

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions