Românii care se uită în aceste zile pe canalele de știri au putut afla despre existența unei probleme foarte importante, care vizează pe multă lume. Este vorba despre eventualitatea introducerii oe ordinea de zi a Guvernului a unui proiect de hotărâre care să vizeze grațierea unor deținuți și care să modifice Codurile Penale. Dacă te uiți la oficialii români, mă refer la președintele Klaus Iohannis, la premierul Grindeanu dar și la alții, vei vedea că fiecare privește aceste probleme dintr-un anumit unghi. Aproape că ai fi tentat să le dai dreptate tuturor. Iată ce a scris, în urmă cu câteva ore, președintele Iohannis pe pagina sa de facebook. ”Proiectele de Ordonanțe de Urgență privind grațierea și modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicație, o spun cele mai autorizate voci din Justiție. Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casație şi Justiție, DIICOT, asociațiile magistraților și organizații ale societății civile s-au pronunțat ferm împotriva modificării cadrului legislativ referitor la corupție, abuz în serviciu și integritate, în regim de urgenţă, fără analize obiective şi în condiţii de totală netransparenţă. Sunt suficiente argumente care să determine Guvernul să retragă aceste Ordonanțe de Urgenţă.” Cum va fi, rămâne de văzut deoarece la ora actuală nu avem premierul în țară. El este plecat la Washington, la ceremonia de investire a președintelui USA, Donald Trump. Când va reveni în țară, vom vedea ce se va întâmpla.
Ce spune Administrația Penitenciarelor?
În cursul zilei de ieri, Administrația Penitenciarelor a publicat pe site-ul său un comunicat de presă referitor la Proiectul ordonanței de urgență privind grațierea unor pedepse. Potrivit directorului ANP, comisar șef Marius Vulpe, la ora actuală există în România 1625 de persoane condamnate la pedepse de până la 5 ani. 856 de deținuți au vârsta peste 60 de ani, 14 sunt femei însărcinate, iar 1213 sunt persoane care au în întreținere minori cu vârsta de până la 5 ani. De asemenea, în inchisorile din țară sunt 26 de persoane diagnosticate cu boli incurabile. Tot directorul ANP preciza că avem în închisori 27.559 de persoane. Cu toate acestea, numărul de deținuți care ar trebui să existe în spațiile existente este mult mai mic, respectiv de 18.985. Așadar, vorbim despre un indice de ocupare de 145,16% și de un deficit de 8574 de locuri. Deci, despre supraaglomerare și despre infrastructură învechită. Asta, ca să nu mai spunem că numărul paznicilor este în scădere și că deficitul de personal este de 2900 de persoane.
Cum stau lucrurile la Constanța?
Așa cum se știe, în urmă cu mai mulți ani s-a creat oareșce spațiu suplimentar la penitenctairul de la Poarta Alba, prin darea în folosință a spațiului de la Valu-lui-Traian, Dar asta nu înseamnă că putem vorbi despre condiții decente în închisoare. L-am contactat pe comisarul șef Gabi Botezan, purtător de cuvânt al penitenctarului, care ne-a spus că este adevărat că vorbim despre o supraaglomerare. ”Trebuie să respectăm condițiile impuse de instituțiile europene dar, pe de altă parte, este nevoie și de fonduri foarte mari. Să vedem când va putea fi rezolvaytă această problemă.”, a spus Botezan. Este adevărat că fără bani nu se poate face mare lucru și nici prin eliberarea unor deținuți nu am rezolva problema închisorilor. Am reuși doar să creștem teama locitorilor.
510 condamnări la CEDO
În intervalul 2011-2016, au fost pronunțate la CEDO 510 condamnări. Prin acestea, statul roman a fost obligat să plătească 3.132.429 Euro și 10.000 de franci elvețieni. Deci, ce vom face este greu de precizat. Vom vedea în ședințele următoare de Guvern dacă se vor lua ceva decizii în acest sens.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta