Noul coronavirus a infectat deja mii de oameni. Dincolo de lupta din spitale cu acest virus ucigaș, marea bătălie este dusă de autorități, care se străduiesc să convingă populația să dea dovadă de responsabilitate. Eroii zilelor noastre sunt medicii. Blamați de mulți, cadrele medicale și personalul auxiliar duc o luptă cu un dușman microscopic. De aceea, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța transmit un mesaj foarte clar tuturor că este vital să stea acasă și să rupă lanțul epidemiologic.
“Ne luptăm cu un inamic nevăzut și nu știm la ce să ne așteptăm pe viitor. Dacă lumea va înțelege să stea în casă, este posibil să rupem acest lanț epidemiologic, modalitatea de transmitere de la o persoană la alta și în acest fel, numărul de infectați se va menține la un nivel constant, scăzut. Noi am depus un jurământ că vom îngriji pacienții în orice situație și facem tot ce putem pentru a nu ajunge în acele situații în care sistemul sanitar să fie depășit. Ne străduim din răsputeri să facem tot ce ține de noi. Vom extinde instalația de oxigen în tot spitalul.”
Este mesajul pe care ni-l transmit medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța care luptă în prima linie pentru a trata pacienții bolnavi de Coronavirus. Sunt la datorie zi și noapte, departe de familii, conștienți că se expun și ei, la un risc imens. Iar singura modalitate prin care noi putem să-i ajutăm este să #stămacasa.
„Încercăm să ne aprovizionăm cu materiale sanitare, am regândit circuitele în așa fel încât să nu existe risc de infecție interioară de spital și ne străduim din răsputeri să facem tot ce ține de noi în acest moment pentru a nu ajunge în situația în care vom fi depășiți de ceea ce se întâmplă. Formele grave se datorează unor pneumonii și pentru aceasta, pacienții au nevoie de oxigen. Instalația de oxigen este foarte importantă, esențială în tratamentul acestor bolnavi, de aceea încercăm să o extindem în afara secției de terapie intensivă, adică în tot spitalul.
Ne este greu, dar ne-am organizat și lucrăm 24 de ore din 24. Avem echipamente, suntem pregătiți, însă am constatat că aceste echipamente se consumă într-un ritm foarte accelerat, de aceea avem nevoie în continuare de capeline, mănuși, măști, combinezoane, halate.
Locuitorilor orașului le transmitem să stea acasă. Pericolul poate să fie destul de mare pentru că este o boală la început, un virus care afectează în special pacienții vârstnici, cu alte afecțiuni, dar este posibil să avem si surprize. Este clar că sunt afectați și tinerii și copii, noi în spital avem și cazuri de copii și de tineri și de bătrâni. Majoritatea au o evoluție bună dar nu știm ce va urma.
Atenție mare când mergem la cumpărături. Trebuie să păstrăm neapărat distanța de 2 metri, să nu stăm mai mult de 15 minute în contact unii cu alții. Dacă lumea va înțelege să stea în casă, este posibil să rupem acest lanț epidemiologic.“, spune dr. Claudia Cambrea – directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Constanța.
Sursa foto: institutiimedicale.ro
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta