Primăria Constanța a prăpădit sume importante de la buget ca să ducă un război fără nici cel mai mic sorț de izbândă cu fostul primar Radu Mazăre și ceilalți co-făptași din Dosarul Retrocedărilor. În 2021, actualul primar al Constanței, Vergil Chițac, anunța că municipalitatea a deschis șase acțiuni în răspundere civilă delictuală, la Tribunalul Constanța, împotriva condamnaților din Dosarul Retrocedărilor, în frunte cu Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, pentru a recupera prejudiciul de peste 20 de milioane de euro cauzat orașului de către aceștia.
Dreptul la acțiune era prescris încă din anul 2011, iar juriștii Primăriei și fostul administrator public Felicia Ovanesian, avocat de meserie, cu sute de procese la activ, trebuiau să cunoască acest amănunt care face parte din abc-ul pregătirii juridice. În plus, presa a relatat pe larg auspiciile sub care consilierii locali constănțeni, la propunerea actualul senator PSD-ist Felix Stroe, au refuzat constituirea ca parte civilă în dosarul penal, încă din anul 2008. (mai multe detalii în ancheta Info-Sud-Est). În următorii trei ani, municipalitatea avea posibilitatea să ceară recuperarea prejudiciului pe calea unei acțiuni civile directe. Însă nici acest lucru nu s-a întâmplat. Deși toate aceste detalii au fost pe larg mediatizate, Chițac și fosta sa mână dreaptă, Ovanesian, au girat cheltuieli importante cu aceste procese fără șansă.
”Am făcut acest pas pe care defuncta administraţie a refuzat să-l facă pentru a-şi proteja capii şi acoliţii. Am încredere că justiţia ne va da şi de această dată dreptate şi vom recupera prejudiciul cauzat”, a explicat primarul municipiului la începutul lunii aprilie 2021.
Cu alte cuvinte, primarul s-a trădat că procesele au fost stârnite pe considerente propagandistice, ca să arate constănțenilor, pe banii lor, că el nu este ca fostul primar Făgădău, care nu a făcut nimic pentru a recupera sumele în discuție.
Cum propaganda nu ține locul argumentelor juridice în fața unei instanțe de judecată, procesele lui Chițac s-au înfundat în excepția prescripției dreptului material la acțiune.
Cel mai important dintre dosare, 2515/118/2021, a urmat acest traseu:
- Acțiunea a fost respinsă ca prescrisă de Tribunalul Constanța, pe 21 octombrie 2021. Primăria a declarat apel.
- Apelul a fost respins ca nefondat pe 14 iunie 2022 de Curtea de Apel Constanța. Primăria a declarat recurs.
- Recursul a fost respins ca nefondat de Înalta Curte de Casație și Justiție, pe 4 aprilie 2023.
Pe lângă onorariile plătite degeaba propriilor avocați, municipalitatea va suporta și cheltuielile de judecată ale pârâților. În celelalte dosare, lucrurile merg la fel. Iar după cum am spus, eșecul era previzibil de la bun început.
Chițac nu va recupera niciun ban de la gașca lui Mazăre, ci, dimpotrivă, le va scăpa lui Mazăre și celorlalți condamnați cheltuielile acestora de judecată. De la buget, desigur, că doar nu din pensia lui specială!
Trebuie să mai spunem că, între timp, Chițac și-a dat mâna cu Făgădău, la o întâlnire bisericoasă mediată de Teodosie. De asemenea, a început să se frecventeze cu mogulul PSD-ist Ion Dumitrache, fost tovarăș de afaceri, încă din anii 90 și până de curând, al senatorului Felix Stroe, cel care a propus, în 2008, ca municipalitatea să renunțe la recuperarea prejudiciului în cadrul procesului penal.
În beneficiul lui Dumitrache, Vergil Chițac a inițiat vânzarea unei bucăți de plajă, din stațiunea Mamaia, de 854 de metri pătrați. Terenul a fost inventariat fraudulos în domeniul privat al Constanței, pe vremea lui Radu Mazăre. Și spunem fraudulos, deoarece plajele fac parte, prin Constituție, din domeniul public de stat.
Tot între timp, Felicia Ovanesian s-a despărțit de Primărie, printr-o demisie trimisă prin e-mail, în care s-a plâns că primarul ar fi oprit-o să facă denunțuri penale în diverse chestiuni.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta