Contractul pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă a fost semnat, vineri, la Baku, cu prilejul COP 29, între Nuclearelectrica, Energonuclear (compania de proiect) şi consorţiul companiilor Flour, Sargent & Lundy (SUA), Atkins Realis (CANDU – Canada) şi Ansaldo (Italia), a informat Ministerul Energiei, dar și ministrul de resort printr-un mesaj transmis în mediul online. Practic, după zeci de ani de aşteptare şi numeroase obstacole, proiectul extinderii centralei nucleare de la Cernavodă devine realitate, cu un termen de finalizare estimat pentru anii 2031-2032.
Proiectul, considerat de ministru ca fiind „cel mai important pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii”, beneficiază de susţinerea unor parteneri internaţionali puternici. Eforturile necesare pentru semnarea contractului au inclus demersuri diplomatice, financiare şi juridice de amploare, implicând autorităţi româneşti de la toate nivelurile.
Reactoarele 3 şi 4 vor adăuga o capacitate suplimentară de 1400 MW la centrala de la Cernavodă, asigurând o creştere anuală a producţiei de energie cu peste 11 milioane MWh, pe o perioadă de minimum 30 de ani. Acest proiect va genera peste 19.000 de locuri de muncă şi va reduce emisiile de CO₂ cu aproximativ 10 milioane de tone anual.
Noile reactoare vor putea acoperi consumul anual de energie pentru peste 7 milioane de gospodării din România.
Iată și mesajul ministrului Sebastian Burduja:
“Astăzi s-a scris una dintre cele mai importante pagini ale istoriei sistemului energetic românesc, o deschidere de capitol la care am visat încă din prima zi de mandat: semnarea contractului pentru demararea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă! După decenii de așteptare, blocaje, amânări și, de multe ori, lipsă de voință, visul de generații al realizării unităților 3 și 4 de la Cernavodă va deveni realitate.
Acesta este cel mai important proiect pentru sectorul energetic românesc din ultimele decenii. Avem alături cei mai puternici parteneri internaționali pentru a-l duce la bun sfârșit până în 2031-2032. Semnarea contractului de astăzi a necesitat un efort considerabil, pe toate palierele: diplomatic, financiar, juridic. Mulțumesc tuturor autorităților statului român, de la toate nivelurile, pentru susținerea constantă a acestei investiții vitale pentru generațiile viitoare.
Și pentru echipa noastră este o zi aparte, încununarea mandatului la conducerea ministerului energiei.
Energie sigură, accesibilă și curată pentru România de mâine. Cifrele proiectului sunt impresionate. Cele două noi reactoare vor însemna o putere instalată adițională de peste 1400MW la Cernavodă, o creștere a producției anuale de energie în România cu peste 11 milioane MWh, pentru cel puțin 30 de ani de operare, peste 19.000 de locuri de muncă bine plătite și evitarea a minim 10 milioane de tone de emisii de CO2 în fiecare an. Pe baza producției estimate, Unitățile 3 și 4 vor putea acoperi echivalentul consumului anual de astăzi pentru peste 7 milioane de gospodării în România! Și facturi mai mici pentru toți români, competitivitate mai mare pentru toată economia românească.
Programul nuclear civil românesc este unul dintre cele mai îndrăznețe și avansate din Europa. Unitățile 3 și 4 sunt parte din acest program mai amplu, care poziționează România drept un jucător strategic în sectorul nuclear european. În acest moment, suntem în grafic cu procesul de retehnologizare a unității 1 de la Cernavodă, iar România construiește și singura instalație de detritiere din Europa, a treia din lume, proiect care va permite crearea unui centru european pentru producția și exportul de tritiu, combustibil de viitor pentru reactoarele de fuziune. Plus reactoarele modulare de mici dimensiuni.
Am deschis astfel calea de a trece de la statutul de producător de energie nucleară la cel de furnizor, pentru alte state care își dezvoltă acest sector – și puține țări în lume în poziția noastră.
Nu uit de pregătirea specialiștilor în domeniu. Avem oameni extraordinari care lucrează în sectorul nuclear și încercăm să le oferim toate condițiile pentru a-și extinde expertiza – suntem prima țară din Europa care a creat un simulator pentru reactoarele modulare mici la Politehnica București. Vom avea așadar specialiști gata de treabă când proiecte precum cel de la Doicești vor fi finalizate. Și cu siguranță vor fi.
Astăzi, România este mai bine pregătită pentru viitor decât oricând, în sectorul energetic. Și am o bucurie profundă că, în acest mandat, am îndeplinit la Ministerul Energiei o serie de obiective care multora li se păreau nu doar îndrăznețe, ci imposibile.
De la miliardele de euro atrase în România și investite în proiecte de producție, stocare de energie, infrastructură energetică, la accelerarea programului nuclear național, a fost un an și jumătate bun. Foarte bun! Înainte, împreună — mereu.”
Reamintim că Ministerul Energiei a votat joi, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor Nuclearelectrica SA, pentru semnarea contractului cel mai important pentru Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă, iar vineri, în cadrul unei ceremonii festive la Baku, a fost semnat contractul de Inginerie, Achiziţii şi Management al Construcţiei (EPCM), faza LNTP, pentru dezvoltarea Unităţilor 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta