Conecteaza-te cu noi

Societate

Evadarea din ”paradisul” comunist. IICCMER strânge biografiile ”frontieriștilor”

Published

on

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) face un apel public pentru strângerea de informații relevante privind încălcări ale drepturilor și libertăților fundamentale în cazul tentativelor de trecere a frontierei în perioada 1947-1989.

Așa cum se știe, mai ales pe frontiera dintre România și fosta Yugoslavie, pe Dunăre, s-au consumat acte de eroism și cruzime deopotrivă. Pentru a documenta aceste biografii ale ”frontieriștilor”, IICCMER face apel la memoria familiilor și a persoanelor care fie au fost direct implicate, fie au asistat la asemenea episoade.

În afara poveștilor de succes ale celor care au reușit să evadeze la propriu din blocul statelor subjugate de bolșevism, există o datorie față de destinele necunoscute ale celor care, cu precădere tineri, au eșuat.

Informațiile astfel colectate urmează să fie sortate, verificate, coroborate cu altele, obținute prin cercetarea proprie a IICCMER, și organizate în vederea sesizării organelor judiciare.

Dincolo de dimensiunea penală, niciodată prea târziu de aplicat, memoria are și un rol pedagogic, niciodată epuizat. Mai ales pentru cei născuți după 1989, obișnuiți să călătorească oriunde și oricând, este crucială cunoașterea mai adâncă a unei perioade în care erai oprit cu forța să părăsești paradisul dictaturii proletariatului.

Acum, la aproape trei decenii de la căderea comunismului, când România asigură președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europe – un proiect politic bazat tocmai pe libera circulație a mărfurilor și a oamenilor – este esențială conștientizarea valorii libertății pe care o avem. Trecutul recent ne învață cât de prețios este un asemenea dar, că el nu este de la sine înțeles, că are o fragilitate constitutivă și că, în anumite condiții, poate fi suprimat.

”Puteți trimite informațiile, indiciile sau mărturiile pe adresa colegului nostru ionut.marcu@iiccmer.ro, mulțumindu-Vă în avans pentru solidaritate și interes. ”, precizează un comunicat de presă al IICCMER.

Despre IICCMER

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) este o structură guvernamentală înfiinţată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea şi analizarea din punct de vedere ştiinţific a perioadei totalitare şi a consecinţelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea şi implementarea unor instrumente educaţionale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile şi drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva şi publica documente referitoare la memoria exilului românesc.

Mai multe detalii despre activitatea IICCMER: http://www.iiccmer.ro/ sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.

Sursă fotografie: Bogdan Constantinoiu

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions