Conecteaza-te cu noi

Actual

Examinare medicală spectaculoasă a delfinului Chan-Chan realizată PRO-BONO de un specialist român în endoscopie

Published

on

Premieră în domeniul medical veterinar la Delfinariul din Constanța. O echipă condusă de doctorul Constantin Vasile Ifteme din București a realizat o investigație medicală endoscopică pentru unul din cei doi delfini de la Delfinariul din Constanța. Intervenția minim-invazivă a avut loc pe data de 19 septembrie a.c., iar imaginile capturate din stomacul duo-gastric al afalinului au fost transmise Organizației Europene a Mamiferelor Marine și unor reputați specialiști din Spania, Rusia și Mexic. De asemenea, delfinul a fost examinat ecografic de directorul CMSN, dr. Adrian Bîlbă, care are o specialitate în această disciplină. Specialiștii au prelevat probe biologice de la delfin, care vor fi analizate de laboratoare din România și Spania.

Investigațiile s-au dovedit necesare după ce, la începutul acestei luni, Chan-Chan a prezentat un apetit alimentar capricios și selectiv. După cum explică dr. Adrian Bîlbă, delfinii – la fel ca toate animalele care pod cădea pradă – au dezvoltat în istoria lor evolutivă capacitatea de a ascunde simptomele de boală. Din acest motiv, starea apatică a delfinului a generat îngrijorare la CMSN. De altfel, conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii a și anunțat decizia de a suspenda reprezentațiile cu delfini pentru două săptămâni.

În mod uzual, când apar suspiciuni de îmbolnăvire a unui delfin, trebuie adus – cu cheltuieli majore – un specialist în endoscopie din Spania. Însă în situația lui Chan-Chan s-a ivit o oportunitate cu un specialist român, care a lucrat în Mexic și care, în cariera sa, a participat la o operațiune prin care a fost extras din stomacul unei balene eșuate de 40 de tone un bezoar (un dop din plase de pescuit, calcar și diverse deșeuri) de 80 de kilograme, prin endoscopie. Doctorul Ifteme a fost de acord să vină la Constanța, pe cheltuiala sa, cu aparatura sa, și să asigure intervenția PRO-BONO, împreună cu alți 5 medici veterinari din echipa sa.

Intervenția a durat 35 de minute și a fost o reușită – după cum opinează dr. Adrian Bîlbă în interviul acordat pentru Ordinea.Ro. În primul rând, s-a eliminat ipoteza că ar putea exista un obiect obturator în stomacul (cu două camere) al delfinului. Apoi, au fost prelevate probe biologice de la mamifer și imagini de o claritate deosebită, care au adus deja aprecieri pozitive medicului Ifteme din partea comunității științifice internaționale.

Evoluția delfinului Chan-Chan este bună, după cum spune dr. Bîlbă. Mamiferul și-a recăpătat comportamentul alimentar uzual, iar interpretarea imaginilor și a rezultatelor analizelor probelor biologice va evidenția dacă se impune sau nu stabilirea unei terapii.

Directorul CMSN spune că publicul nu trebuie să fie îngrijorat când aude că specialiștii de la Delfinariu examinează un animal ca stare de sănătate, pentru că acest lucru se face din responsabilitate.

Anul 2021, la CMSN: cele mai mari încasări din toate timpurile

În altă ordine de idei, Bîlbă a spus că la CMSN a fost un an bun.

„2021 a fost un an neașteptat de bun. Până la 15 septembrie am avut până la 450.000 de vizitatori, ceea ce în comparație cu cel mai bun an al Complexului – 2019 – înseamnă o scădere de doar 10 – 13%, de la 485.000 de vizitatori, la 450.000 de vizitatori. Dar ca venituri am avut mai mult ca în orice an, fiind anul nostru record ca venituri. De mai mult de zece ani noi am avut aceleași tarife și acum am cresc un pic tarifele ceea ce a generat venituri mai mari. Am intrat într-o perioadă în care sunt venituri, există buget, facem o rectificare pozitivă și dăm drumul la lucrări. Deja au început o parte din lucrările de reparație și modernizare“, a afirmat șeful CMSN.

Mai multe detalii, în clipul de mai jos:

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions