Conecteaza-te cu noi
palaz

Exclusiv

Exclusiv. Consiliul Local Agigea a fost dizolvat în baza unui FALS (document)

Published

on

Agigea este unul din puținele locuri din România unde, anul acesta, ar trebui să se desfășoare alegeri locale anticipate pentru Consiliul Local. Organizarea scrutinului costă 40.000 de euro. Întreaga sumă va fi suportată din bugetul local. S-a ajuns aici după ce, anul trecut, în luna noiembrie, judecătoarea Raluca-Elena Lupu de la Tribunalul Constanța a admis sesizarea secretarului general al comunei Agigea cu privire la dizolvarea consiliului ales în toamna anului 2020. Hotărârea judecătorească a fost motivată și comunicată părților abia zilele trecute, la aproape patru luni de la pronunțare. Iar din cuprinsul ei reiese, plenar și fără dubiu, că dizolvarea a fost constatată în baza unui fals ordinar al administrației Cîrjaliu.

Cererea de constatare a dizolvării de drept a Consiliului Local Agigea a fost depusă la Tribunalul Constanța în luna aprilie 2021. Documentul a fost semnat de Traian Bureța, în calitate de secretar general al Comunei Agigea. Acesta a fost promovat în funcție cu doar câteva zile înainte de a depune sesizarea. Anterior, el a funcționat în cadrul Poliției Locale, fiind de notorietate gesturile sale de slugărnicie față de primarul comunei.

Falsul intelectual

”Într-o perioadă mai lungă de 4 luni consecutive nu a fost adoptată nicio hotărâre (a Consiliului Local – n.r.), cu toate că au fost convocate și ținute 3 ședințe ordinare sau extraordinare” – a scris Traian Bureța în sesizarea sa, conform hotărârii judecătorești. Această formulare reprezintă un fals intelectual.

Bureța a indicat că cele 3 ședințe s-au ținut pe 15 decembrie 2020, 17 decembrie 2020 și 15 ianuarie 2021. În realitate, pe 17 decembrie 2020 nu s-a ținut nicio ședință de Consiliu. Aleșii locali au fost convocați de primarul Cristian Maricel Cîrjaliu, într-un termen mai scurt decât cel legal, de 3 zile. Opt dintre consilieri, formând majoritatea, au transmis o adresă primarului, menționând că nu se pot prezenta, fiind în așteptarea unui răspuns al Prefectului cu privire la ședința ținută cu doar două zile în urmă.

Advertisement
usr

În aceste condiții, ședința din 17 decembrie 2020 nu s-a ținut din lipsă de cvorum.

Cu toate acestea, în sesizarea adresată Tribunalului Constanța, Traian Bureța a arătat în mod fals că ședința s-a ținut, urmărind să obțină încadrarea mincinoasă în condițiile stabilite de Codul Administrativ pentru sancțiunea dizolvării Consiliului Local.

Potrivit articolului 143, aliniatul 1, libera b) din Codul Administrativ, Consiliul se dizolvă:

”în cazul în care nu a adoptat nicio hotărâre în 3 ședințe ordinare sau extraordinare ținute pe durata a patru luni calendaristice consecutive”.

Dizolvarea Consiliului Local nu putea fi constatată decât în condițiile stabilite prin lege: trei ședințe ținute, nicio hotărâre adoptată. La Agigea nu s-au ținut trei ședințe, însă această situație de fapt a fost falsificată intelectual de către secretarul primarului.

Eroarea judiciară

Minciuna ordinară a lui Bureța a produs efecte juridice, chiar și în condițiile în care judecătorul cauzei a avut la dosar documentul emis de Primăria Agigea sub numărul 20724/17.12.2020 care atesta că ședința din 17 decembrie 2020 nu s-a ținut din lipsă de cvorum. Atenție, nu vorbim de un document ascuns de reclamant, ci de unul depus la dosar și descris ca atare în cadrul aspectelor reținute de instanță. Cu toate acestea, instanța (nu tocmai vigilentă) a fost indusă în eroare de cel care a mințit în scopul fraudării legii.

Advertisement
usr

Extras din Sentința Civilă, în care se consemnează că pe 17 decembrie 2020 nu s-a întrunit cvorumul pentru ținerea ședinței.

În cazul de față vorbim de o eroare judiciară, în accepțiunea Legii 303/2004, întrucât s-a pronunțat o hotărâre contrară situației de fapt care nu poate fi remediată printr-o cale de atac ordinară sau extraordinară. Hotărârile de dizolvare sunt definitive cu fondul, ceea ce înseamnă că nu pot fi atacate pe cale ordinară, cu apel sau recurs. De asemenea, căile extraordinare nu pot fi urmate. Astfel, contestația în anulare se referă la necitarea părții în proces sau la erori materiale, de competență sau de omisiune ale instanțelor de recurs. Or părțile au fost citate, iar instanța nu a fost de recurs, ci una de fond. Nici de revizuire nu poate fi vorba, de vreme ce documentul care atesta reala situație de fapt nu a fost ascuns.

Pohta lui Maricel

Dizolvarea Consiliului Local Agigea este, fără îndoială, o poftă personală a primarului Cristian Maricel Cîrjaliu. La alegerile locale din toamna anului 2020, Maricel a câștigat al patrulea mandat de primar al comunei Agigea, la o diferență de numai 31 de voturi față de principalul său contracandidat, Gabriel Ciobanu (USR). Partidul primarului, PSD-ul, a obținut doar 5 locuri în Consiliul Local format din 15 aleși.

Aflat în fața unui consiliu controlat de opoziția sa, Maricel s-a străduit să îl dizolve. El nu l-a recunoscut pe viceprimarul ales de consilieri, Gabriel Ciobanu, după cum nu a recunoscut comisiile de specialitate votate de Consiliul Local în luna noiembrie 2020. În perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, a convocat cele trei ședințe ale Consiliului Local la care ne-am referit mai sus. O ședință nu s-a ținut deloc.

Imagine de la ultima ședință a Consiliului Local Agigea, din 15 ianuarie 2021, care s-a ținut, dar numai pe jumătate. Primarul, consilierii PSD și secretarul UAT au părăsit ședința înainte de vot, motivând că programul de lucru s-a încheiat.

Ulterior, primarul a refuzat să-i mai convoace pe consilieri, încălcând flagrant obligațiile legale.

În timp ce refuza să-i primească pe aleșii locali în Primărie, Maricel s-a scăpat într-un interviu video acordat unei publicații constănțene că va dizolva Consiliul Local.

Codul Administrativ prevede două ipoteze de dizolvare din culpa aleșilor locali. Prima se aplică atunci când Consiliul nu se întrunește deloc timp de patru luni, deși a fost convocat legal. Condiția convocării este esențială. Însă primarul nu a convocat Consiliul luni de zile, pentru că nu a avut chef să respecte legea. Și ca urmare nu putea merge pe această cale.

Advertisement
usr

A doua ipoteză se referă la situația în care consilierii nu adoptă nicio hotărâre în trei ședințe ținute pe durata a patru luni. Condiția ținerii ședințelor este esențială. Ca urmare, primarul nu putea merge nici pe această cale, pentru că nu s-au ținut cele 3 ședințe, după cum am arătat mai sus. Situația s-a rezolvat cu un fals intelectual, sub semnătura fostului polițist local Bureța, promovat la salariul mai mare de secretar. Acesta a mințit că s-au ținut cele trei ședințe, obținând în acest fel dizolvarea poftită de primar.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions