Modulele de instruire tip „joint” (întrunit) sunt foarte importante pentru dezvoltarea deprinderilor de luptă ale marinarilor militari și pentru menținerea la standarde ridicate a capacității de reacție a structurilor Forțelor Navale Române.
Monitorizare a traficului naval
În perioada 2-3 februarie, echipajul puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” a executat acțiuni de interdicție maritimă și de monitorizare a traficului naval în raionul maritim din proximitatea poligonului de trageri de la Capu Midia, unde militarii din Forțele Terestre au participat la Exercițiul „Viforul 21” de lansare rachete sol-aer, iar în plan terestru militarii de la Centrul 110 Comunicații și Informatică al Forțelor Navale au asigurat platformele mobile de comunicații pentru buna desfășurare a exercițiului.
Antrenament de ambarcare-debarcare desfășurat de rachetiștii navali
La Mangalia, rachetiștii navali de la Divizionul 508 Rachete de Coastă și specialiștii de la Secția 335 Logistică au desfășurat miercuri, 3 februarie, un antrenament de ambarcare-debarcare rachetă de exercițiu. Activitatea de instrucție combinată a militarilor Divizionului 508 Rachete de Coastă continuă joi, 4 februarie, în teren. Astfel, militarii din Compania 585 Apărare CBRN (chimic-bacteriologic-radionuclear) și cei din Secția Rachete de Coastă au fost dislocați în zona Hagieni, pentru a desfășura un antrenament întrunit, care cuprinde exersarea a două proceduri operaționale specifice. Prima etapă prevede cercetarea unui raion terestru, în vederea identificării unor substanțe toxice de luptă dispersate de inamic, iar cea de-a doua constă în aplicarea procedurii operaționale de atac asupra unor ținte navale de suprafață, cu dispozitivele mobile de lansare rachete navale din dotarea Divizionul 508 Rachete de Coastă.
Scafandrii fac antrenamente pe timp de zi și de noapte
Scafandrii de luptă și scafandrii de mare adâncime continuă, în perioada 3-5 februarie, activitățile de instrucție, conform planului de activități al Centrului 39 Scafandri, prin antrenamente de scufundare, pe timp de zi și de noapte, în raioane maritime din proximitatea portului Constanța, pentru exersarea procedurilor operaționale de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, precum și prin executarea unor scufundări pentru controlul operei vii la navele militare din portul Mangalia.
Activitățile de instrucție ale marinarilor militari cuprind, în această perioadă, și module de instruire simulată, care se desfășoară la simulatorul integrat de conducere a navei, de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, precum și la Centrul de Instruire, Simulare și Evaluare al Forțelor Navale, unde se planifică secvențele principale ale Exercițiului „Danube Protector 21”, cel mai amplu exercițiu al militarilor de la Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu”.
Implementarea unui nou concept integrat de instruire a marinarilor militari contribuie la optimizarea managementului spațiului maritim, terestru și fluvial, din zona de responsabilitate a Forțele Navale Române, precum și la dezvoltarea capacității Armatei României de a reacționa, rapid şi eficient, la întregul spectru de ameninţări la adresa apărării colective.