Constănțenii primesc o veste proastă în preajma Sărbătorilor Pascale. La propunerea primarului Decebal Făgădău, Consiliul Local Municipal Constanța, cu votul a 13 consilieri PSD, a independentului Andrei Popescu și a liberalului Victor Constantin, a mărit, astăzi, taxele și impozitele locale pentru anul 2020 cu 15%. Potrivit unui proiect de hotărâre privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul municipiului Constanța începând cu 2020, conducerea administrației publice locale notează că a fost necesar ca începând de la anul nivelului impozitelor și taxelor locale precum și limitele amenzilor contravenționale să fie indexate cu rata inflației de 4,6%, precum și să fie aplicată o cotă adițională de 10,4% la impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren și impozitul pe mijloace de transport, față de nivelul aprobat începând cu anul 2019.
„Codul fiscal ne obligă să actualizăm taxele și impozitele locale cu rata inflației. După ce am făcut calculele ne-m dat seama că această ajustare se ajungea la valori nefirești, nici nu ajuta, nici nu încurca. De aceea am mers pe o creștere de 15%. Toată lumea zis că este nefiresc să măresc taxele și impozitele în an electoral, dar eu vreau să mă comport ca un primar responsabil nu ca un politician. Tocmai de aceea, mi-am asumat această majorare, 4,6% fiind obligatorie, iar 10% este suplimentar“, a spus Făgădău.
Tot consilierii locali au mai votat în hotărârea privind taxele și impozitele locale pentru 2019 mai creștere taxei de salubritate (de habitat) de la 5 la 6,5 lei/persoană/lună.
„Printre țintele fixate de Uniunea Europeană se numără și cea de obligare a populației să sorteze deșeurile menajere. Însă, se știe că în Constanța nu se sortează deșeurile. Tocmai de aceea, din acest an vom începe o campanie prin care Poliția Locală va asista echipajele care vin să ridice gunoiul să vedem ca măcar cele două fracțiuni, reciclabilă și de deșeuri menajere, să fie un prim pas în calea atingerii țintei de sortare. Anul trecut am plătit o taxă penalizatoare pentru că nu ne-am încadrat în această țintă de sortare. Întrucât anul acesta a fost înlocuită taxa penalizatoare cu o taxă pe economia circulară, ea generează o cheltuială suplimentară de 5 milioane de lei suplimentară bugetului orașului. De aceea noi trebuie să spunem onest că am majorat taxa de habitat, dar asta nu înseamnă că dăm mai mulți bani la Polaris sau că dăm mai mulți bani la groapa de gunoi, la Tracon, ci înseamnă că am pus o sumă, repartizată echitabil, astfel încât, această taxă penalizatoare să fie pentru fiecare dintre noi. Spun asta pentru că, în realitate, prețul pe care noi îl plătim lunar prestatorului de servicii de salubritate, Polaris M Holding, este de 10-11 lei/persoană. Însă, noi colectam de la populație doar cinci lei pentru taxa de habitat, iar restul era subvenționat de la bugetul local. Pentru a menține acest preț de cinci lei și de a acoperi și taxa pe economia circulară, nu aveam de unde. De aceea am crescut taxa de habitat de la 5 lei la 6,5 lei pentru populație. În proiectul inițial fusese 7,5 lei, dar ca urmare a consultărilor și dezbaterilor din timpul ședinței am redus de la 7,5 lei la 6,5 lei“, a explicat primarul Decebal Făgădău.
Ceea ce a omis primarul Constanței să zică a fost faptul că reducerea majorării taxei de habitat a fost un compromis între el și consilierul independent Andrei Popescu, care a propus în timpul ședinței să fie eliminată majorarea taxei de habitat. Primarul Constanței a mai spus că este conștient de faptul că aceste măsuri nu îl fac un primar popular politic.
Vom plăti mai mult pentru locurile de parcare!
Tot în proiectul de impozite și taxe pentru anul următor a mai fost eliminată din plata taxei de tramă stradală categoria de greutate 2,5 – 3,5 tone.
„Din acestă taxă de tramă stradală, municipalitatea încasa anual 3,4 milioane de lei, din care 1,3 milioane de lei reprezintă suma încasată de la autovehiculele care au greutatea între 2,5 și 3,5 tone“, a afirmat Făgădău.
O altă taxă care a fost majorată este cea referitoare la rezervarea locurilor de parcare. La propunerea primarului, ea a fost majorată de la 180 de lei la 200 de lei