„Festivalul cetăților antice dobrogene“ a ajuns și la ultima etapă. După ce a trecut pe rând pe la Capidava, Histria, Tropaeum Traiani și Ulmetum, festivalul a ajuns și la Sacidava, o fortificație romană situată pe un deal înalt de pe malul drept al Dunării, între localitățile Dunăreni(comuna Aliman) și Rasova. Deși drumul anevoios până la cetate a putut fi străbătut doar cu mașini de off road, așteptarea turiștilor și constănțenilor care au participat la program a meritat, așezarea acestui castru roman fiind într-o zonă spectaculoasă.
Conducătorul delegației a fost directorul Muzeului de Istorie Constanța, arheologul Aurel Mototolea.
„Cetatea este situată la aproximativ 7 kilometri de satul Dunăreni și 7 kilometri de Rasova. Se poate ajunge numai pe drumuri de pământ. Ea apare prin secolul II, sunt puse bazele acestui castru, care apoi se diversifică și devine o cetate, prin castru înțelegând ceva mai redus, strict pentru apărare, cetatea implicând și funcțiuni urbane, locuire și administrative. De ce a fost ridicată cetatea în acest loc? Se poate observa că se putea controla cu ușurință zona de peste Dunăre, de unde veneau barbarii.“, a afirmat directorul MINAC.
Aurel Mototolea spune că cetatea are un potențial arheologic imens, numai că ea este situată în afara drumurilor obișnuite și este foarte greu de ajuns aici.
„Cercetarea arheologică se desfășoară în condiții foarte grele. Prin cuprinderea acestei cetăți în cadrul proiectului „Festivalul cetăților antice dobrogene“ vrem să sensibilizăm comunitatea arheologică și factorii de decizie, care pot oferi fonduri, dar nu numai, pentru ceea ce ar putea însemna această cetate din punct de vedere al arheologiei.
Cetatea face parte din acea structură de apărare numită limes și ea trebuie corelată și ea nu trebuie privită singular și trebuie corelată cu ceea ce se întâmplă la Capidava, la Carsium (Hârșova), Axiopolis la Cernavodă, iar mai joc avem Altenum (actuala Oltina), Sucidava. Toate acestea sunt legate între ele și se putea ajunge foarte ușor dintr-un punct în altul, se puteau face corelări de trupe și se controla foarte bine zona barbară.“, a afirmat Aurel Mototolea.
Directorul Muzeului de Istorie notează că în 2014 s-au reluat cercetările la Sacidava, dar au fost sistate din diferite impedimente, fie din cauza lipsei specialiștilor doritori să vină aici într-o zonă sălbatică, lipsa unei finanțări corespunzătoare, iar de multe ori s-a săpat cu mai puțin de 10 oameni și au fost campanii scurte.
„Cred că putem scoate lucruri interesante. Dacă avem dreptate în ipoteză și se respectă acel tipic al cetății de la Adanclisi, am putea găsi lucruri spectaculoase“, a subliniat Mototolea.
Despre „Festivalul cetăților antice dobrogene“
„Festivalul cetăților antice dobrogene“, așa cum a fost el denumit, le-a oferit ocazia constănțenilor, dar și turiștilor aflați pe litoralul românesc, de a descoperi într-o manieră unică și originală câteva elemente definitorii din istoria regiunii dintre Dunăre și Marea Neagră. Văzută drept un teritoriu cosmopolit și unic în România zilelor noastre, Dobrogea este recunoscută în special pentru diversitatea culturală și etnică care i-au marcat întreaga existență, dar și prin arealele geografice diverse sau dezvoltarea economică și socială.
Cele cinci cetăți incluse la această ediție a „Festivalului cetăților antice dobrogene“ au fost Capidava (29 iulie), Histria (5 august), Tropaeum Traiani (11-13 august), Ulmetum (19 august) și Sacidava (26-27 august). Printre manifestările organizate în cadrul fiecareia dintre cele cinci etape s-a numărat vizitarea cetăților, spectacol de dansuri tradiționale, teatru antic, proiecție de film artistic tematic, degustări de produse culinare locale și de vinuri de origine dobrogeană, ateliere de ceramică, târguri de promovare a producătorilor locali, treasure hunting sau concursuri de cultură generală și de fotografie.
Obiectivul general al proiectului a fost de a evidenția diversitatea posibilităților de dezvoltare culturală, socială și economică de care dispune județul Constanța. De asemenea, s-a urmărit atragerea atenției asupra stării în care se află aceste obiective istorico-arheologice, unele necesitând lucrări de reabilitare și restaurare, pentru a deveni astfel un factor activ în dezvoltarea comunității locale, dar și în dezvoltarea sustenabilă a turismului cultural la nivel general.
„Festivalul cetăților antice dobrogene“ a fost organizat de către Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu sprijinul Consiliului Județean Constanța și a fost implementat de Asociația Culturală Obsidian.