Conecteaza-te cu noi

Societate

Festivalul Dbutant se va desfășura la Ovidiu, pe malul lacului Siutghiol. Ce spun organizatorii

Published

on

În intervalul 19-24 septembrie, în orașul Ovidiu se va desfășura programul internațional de scenografie, etapa I a festivalului Dbutant.  Cu acest prilej, 21 de tineri scenografi, arhitecți și designeri din România, Grecia, Franța și Ungaria vor crea instalații de artă cu caracter teatral-performativ, sub îndrumarea a 5 mari maeștri internaționali ai teatrului.

În preambulul acestui eveniment, astăzi a fost organizată o conferință de presă, la care au participat George Scupra, primarul orașului Ovidiu, Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, precum și scenografii Carmencita Brojboiu și Adrian Damian.

Cu acest prilej, George Scupra a vorbit despre acest festival.

”Este vorba despre ediția a șaptea a festivalului Dbutant. Sigur că sunt întrebări, de ce la Ovidiu, cine este organizatorul, cum a pornit această idee și, cu siguranță, vom găsi răspunsuri în cadrul acestei conferințe. În primul rând trebuie să mulțumesc organizatorilor pentru faptul că ne-au ales să fim parteneri în acest an. Festivalul DbutanT a pornit acum șapte ani la Sfântu Gheorghe, în Covasna. Festivalul este împărțit în două etape. Prima la Ovidiu, în această săptămână, timp de șase zile, iar o altă etapă, cea a spectacolelor va fi în cursul lunii octombrie, la Sfântu Gheorghe, cât și la la Constanța. Am înțeles că se va închide cu un vernisaj la București, la Teatrul Odeon și la Fundația Goethe”, a spus primarul orașului Ovidiu.

El a mai precizat că tabăra de creație va fi pe malul lacului Siutghiol.

”În această săptămână vorbim de tabără de creație, ateliere, workshopuri pentru tineri debutanți, artiști care vor să facă o carieră în această lumea a artelor. Locația aleasă este malul lacului Siutghiol, deloc întâmplător, suntem în aer liber timp de o săptămână, cu libertate deplină de a crea pe ceea ce avem noi mai frumos, tema ovidiană, metamorfoze, transformări, transformarea lacului, a animalelor a plantelor, în dreptul insulei lui Ovidiu.”, a declarat George Scupra.

La rândul său, Erwin Șimșensohn, directorul Teatrului de Stat Constanța, a vorbit despre importanța festivalului în rândul tinerilor.

”Festivalul DbutanT a fost creat în urmă cu șapte ani de Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe și a fost gândit ca o platformă de lansare pentru tineri debutanți în diverse domenii din lumea teatrului. Gândul a fost de a crea o ediție dedicată debutanților în actorie, următoarea ediție debutanților în regie de teatru, a treia ediție debutanților în scenografie, care înseamnă creare de decoruri, costume, instalații, tot ceea ce înseamnă spațiul teatral și a patra ediție a fost dedicată debutanților în coregrafie, dans, mișcare de scenă și urmând ca de la a cincea să se reia acest ciclu. Practic, fiecare an este dedicat unei alte profesii din lumea teatrului.”, a spus directorul Teatrului de Stat Constanța.

Scenograful Carmencita Brojboiu a declarat:  “Eu mă consider că m-am întors acasă cu adevărat, pentru că acest loc merită și are toate șansele să fie un loc extrem de important cultural, pentru că tot ce e aici te inspiră și pentru că sunt foarte mulți oameni dornici și talentați. Vreau să vă spun că din Constanța sunt mulți scenografi foarte cunoscuți în cinematografie, în teatru, sunt foarte mulți scenografi. Creează locul ăsta și scenografi și iată că ne întoarcem la Debutant. Deci, după 30 de ani de debut în Constanța, mă întorc ca să fiu o mică parte din formarea și debutul viitorilor scenografi”, a spus Carmencita Brojboiu.

La rândul său, scenograful Adrian Damian consideră că acest eveniment este unic în peisajul festivalurilor din țară. El a spus că primii ani după terminarea facultății sunt cruciali pentru a putea face această meserie.

”Scenografia, spre deosebire de toate celelalte meserii din teatru, nu depinde de cuvânt. Și atunci colaborările internaționale devin mult mai ușor de realizat. Ca paradigmă personală de gândire, cred că e extrem de important ca tot ceea ce facem să fie gândit la nivel internațional, cred că e foarte important să ne racordăm cu ce se întâmplă în lume la nivel de artă performativă și de aceea am insistat foarte mult să mergem pe un format internațional al acestei tabere”, a spus Adrian Damian.

El a adăugat faptul că lucrările artiștilor vor putea fi admirate numai pe 24 septembrie.

Reamintim că tinerii care vor participa timp de o săptămână la acest festival se vor afla sub îndrumarea a 5 mari maeștri internaționali ai teatrului, respectiv:  Jean-Guy Lecat (FR), Nic Ularu (RO, SUA), Carmencita Brojboiu (RO), Paweł Dobrzycki (PL) și Helmut Stürmer (DE, RO).

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions