O dată în an, la Nisipari, se adună în vatra satului fiii și fiicele localității, pentru a se revedea și a petrece împreună. Sărbătoarea a căzut anul acesta în minivacanța de Rusalii, dar mai ales într-un moment festiv, în speță înfrățirea comunelor Castelu și Băcioi din Republica Moldova. Consiliile Locale din cele două comune au adoptat la începutul anului declarații de reunire a Basarabiei cu Țara. Apoi, cu avizul Guvernului României, primarul Nicolae Anghel a semnat, vineri, un acord de înfrățire și cooperare, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Castelu, cu omologul său basarabean, Vitalie Șalari.
Sâmbătă, delegația din Republica Moldova a vizitat cele mai importante obiective din comuna Castelu, alături de reprezentanții administrației locale: instituțiile de învățământ, sălile de sport, bisericile și geamia, sediile unor societăți comerciale care își desfășoară activitatea pe raza comunei.
Doi stejari, aduși de primarul Vitalie Șalari, au fost plantați în curțile bisericilor din Castelu și Nisipari. Rădăcinile celor doi copaci au fost îngropate în pământ adus de la Băcioi.
Delegația basarabeană a fost apoi invitată pe scena amplasată la stadionul de fotbal din Nisipari, acolo unde organizatorii au pregătit un spectacol susținut de îndrăgiți interpreți de muzică populară.
Advertisement
Viceprimarul comunei Castelu, Antoneta Prodan, a oferit delegației basarabene un trofeu creat de Uniunea Artiștilor Plastici din Constanța. Deși manifestare ”Fiii satului Nisipari” se află la a XV-a ediție, anul acesta a fost prima oară când s-a decernat un astfel de trofeu.
Spectacolul oferit audienței a fost prezentat de Stela Trifan-Matâcă. Pe scenă au urcat, pe rând, interpreții Aurel Moldovan, Sorin Șuteu, Adriana Ochișanu, Roberta Crintea, Nicolae Rotaru, Marius Brutaru, Elena Plătică, Veronica Apetri. De asemenea, au mai susținut momente artistice ansamblul Catelanii, trupa de dans Dino și formația Magic din Medgidia.
Advertisement
Un moment deosebit al spectacolului a fost susținut de Marius Brutaru, interpret dobrogean, premiat la mai multe festivaluri.
Invitații și localnicii s-au prin în horă și au sărbătorit așa cum se cuvine.
Manifestarea de la Nisipari face parte dintr-o tradiție oficială de 15 ani, care a formalizat un obicei mai vechi al nisipărenilor de a se întoarce în satul natal în luna mai a fiecărui an. De-a lungul timpului, manifestarea a cuprins momente emoționate, precum acordarea titlului de cetățean de onoare istoricului Gheorghe Dumitrașcu sau urmașilor familiei Valaori, care a contribuit la dezvoltarea localității după alipirea Dobrogei la statul român.