Advertisement
Categories: Exclusiv

„Filiera Liberia”. Un PUZ de la Făgădău pentru o reţea creată de Mazăre

Fără doar şi poate una dintre aberaţiile urbanistice ale tandemului Radu Mazăre – Decebal Făgădău este blocul construit pe fosta staţie – cap de linie 40, de de pe bulevardul Mamaia-zona Pescărie, situată la intrarea în staţiunea Mamaia. Terenul pe care este construit blocul aparţine societăţii Nitalexil SRL şi are următoarea adresă: bulevardul Mamaia, nr. 306A-306B.

PUZ-ul lui Făgădău

Pe 13 februarie 2015, pe când era viceprimar, Decebal Făgădău a propus Consiliului Local Constanţa aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal la solicitarea Nitalexil. Suprafaţa reglementată este de 14,8 hectare şi cuprinde mai multe proiecte imobiliare. Printre acestea, bineînţeles, şi blocul Nitalexil din staţia de autobuz! Odată cu aprobarea acestui PUZ (vezi aici), Decebal Făgădău a legitimat construcţia blocului din staţie şi a altor două proiecte ce aparţin unor persoane apropiate de Radu Mazăre. Este vorba, în primul rând, despre restaurantul Pontica – o cherhana care funcţioneaza pe terenul avocatului de casa al lui Radu Mazăre, Marius Mocanu, şi care este construit în apropierea plajei de la intrarea în staţiunea Mamaia. Un alt proiect imobiliar este cel al fostului poliţist Mihai Toporan, care în 2004 a cumpărat de la Primărie un teren de 512,43 mp, cu destinaţia spaţiu verde, chiar în apropierea blocurilor Spectrum, a plajei şi a vechilor blocuri de la intrare în staţiunea Mamaia. Preţul a fost pe măsura spaţiului verde: 5.700 de euro plus TVA. În 2015, Primăria Constanţa, prin Decebal Făgădău, a încheiat un nou contract cu Toropan, schimbând destinaţia terenului, din spaţiu verde, în teren construibil. În prezent, s-au demarat lucrări pentru ridicarea unui bloc de zece etaje, cu spaţii comerciale la parter.

Revolta locuitorilor din faleză nord l-a forţat pe prefect să atace în contencios PUZ-ul

Advertisement

Aceste trei proiecte l-au determinat probabil pe Decebal Făgădău să promoveze PUZ-ul depus de Nitalexil. În plus, în luna mai, pentru blocul din fosta staţie, dezvoltatorul care construieşte în colaborare cu Nitalexil, SC Marcochim, a depus un memoriu pentru emiterea Acordului de Mediu la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa. Constructorul a solicitat supraetajarea cu trei etaje a clădirii începute de câţiva ani şi schimbarea funcţiunii anterior aprobate, din birouri, în apartamente. Este o practică des întâlnită la majoritatea dezvoltatorilor ce nu vor să atragă atenţia de la început cu regimul de înălţime. Probabil că treaba ar fi mers ca unsă, dacă nu s-ar fi revoltat locatarii din cartierul Faleză nord, vecinii blocului construit de fostul poliţist Mihai Toporan. Locatarii au făcut o reclamaţie la Inspectoratul de Stat în Construcţii, care a făcut verificările de rigoare. În urma controlului ISC, s-a constat că documentaţia urbanistică a fost aprobată cu încălcarea prevederilor legale şi în lipsa avizelor de la AN Apele Române şi Ministerului Turismului. În plus, s-a mai constatat că nu s-au respectat măsurile de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre. Inspectorii au sesizat Prefectura, iar prefectul, în urmă cu apoximativ două săptămâni, a atacat în contencios PUZ-ul propus de Decebal Făgădău şi votat de consilierii locali în mandatul trecut.

Totul a început cu o retrocedare, în stilul lui Mazăre

Traseul terenului din staţia de autobuz pe care se află blocul neterminat al Nitalexil care se construieşte în colaborare cu Marcochim este unul sinuos. Totul pleacă de la o retrocedare după binecunoscuta reţetă Mazăre. Ca în multe din cazuri, notificatorii nu au primit nicun teren ci doar nişte bani în urma vânzării drepturilor litigioase. Leca Elena Steluţa împreună cu Nistor Lucica au solicitat pe 01.06.2001 de la Primăria Constanţa un teren de 6000 de metri pătraţi în Constanţa, lotul 3, careul 131, la intersecţia bulevardului Alexandru Lăpuşneanu cu Bulevardul Tomis. Notificatoarele nu au primit nicun răspuns şi după şase ani de aşteptări, la începutul anului 2007, au vândut drepturile litigioase către Manea Valentin. După această vânzare, Radu Mazăre a fost foarte prompt în a soluţiona notificarea. La aproape două luni, pe 28.03.2007, el a emis Decizia de primar numărul 1924, prin care i-a restituit lui Manea Valentin cinci loturi de teren care însumează 989 mp, după cum urmează:

220 mp pe Bdul Mamaia, staţia de la Pescărie,

307 mp pe bdul Mamaia la Delfinariu,

Advertisement

100 m în zona bar Melody în staţiunea Mamaia,

100 mp la intersecţia Mircea cel Bătrân cu strada Decebal,

261 mp în vecinătatea blocului L1 A, fără ca în document să se specifice alte detalii despre amplasamente.

În total, recostituirea parţială a dreptului de proprietate a lui Manea Valentin a avut valoarea de 527.000 de Euro. Traseul terenurilor până la adevăratul destinatar – societatea Nitalexil – este mascat de nişte intermediari care, prin vânzări-cumpărări succesive, au pregătit tranzacţia finală.

De la Opincă la Vlădică

Advertisement

Manea Valentin a vândut o parte din terenurile primite de la Primărie soţilor Marian şi Marioara Opincă, iar aceştia mai departe către Nitalexil. Primul exemplu este un teren de 181 mp, pe care soţii Opincă l-au cumpărat de la Manea Valentin în baza contractului nr. 4188, din 20 iulie 2007, iar după şapte luni, pe 15 februarie 2008, prin contractul nr. 833, l-au vândut către Nitalexil. Preţul pe care Nitalexil l-a oferit familiei Opincă a fost de 135.750 de euro. Tot pe 20 iulie 2007, soţii Opincă au mai cumpărat de la Manea Valentin alte două terenuri, unul de 100 mp şi altul de119 mp, pe care ulterior le-au vândut către Nitalexil cu 164.250 de euro. Ca să se poată întregi suprafaţa de care avea nevoie Nitalexil SRL, soţii Opincă au avut privilegiul să cumpere de la Primăria Constanţa, 85 mp în Mamaia, zona bar Melody, în baza contractului 425 din 29 ianuarie 2008. Apoi, după doar două luni, pe 4 martie 2008, soţii Opincă au vândut cu 45.517 euro, în şase rate, coincideţă, chiar societăţii Nitalexil. Povestea se repetă şi, în aceeaşi zi, pe 4 martie 2008, prin contractul nr. 1149, Nitalexil a cumpărat de la Marian şi Marioara Opincă o altă suprafaţă de 149 mp, teren pe care cei doi soţi îl aveau tot de la Primăria lui Mazăre. Preţul a fost de 103.510 euro, în 17 rate. Bilanţul este următorul: tranzacţiile însumează 634 mp, teren care a ajuns din domeniul public, via Manea Valentin şi soţii Opincă, la Nitalexil.

Dezvoltatorii imobiliari…. Opincă

În anul 2007, soţii Opincă deţineau fosta staţie de autobuz de la Pescărie şi obţinuseră toate aprobările pentru un proiect de construire a unui imobil de cinci etaje cu destinaţia birouri. Între timp, terenul cu tot cu proiect a fost vândut de soţii Opincă, altă coincidenţă, tot societății Nitalexil. Este curios cum soţii Opincă şi-au concentrat investiţiile imobiliare în jurul terenurilor cumpărate de la Manea Valentin şi culmea au putut cumpăra cu uşurinţă alte terenuri de la Primăria lui Mazăre pentru a-şi putea mări proprietăţile, ca mai apoi să vândă tocmai societăţii Nitalexil!!!! Este foarte posibil ca atât Manea Valentin, cât şi soţii Opincă să fie doar nişte interpuşi ai grupului de interese din spatele Nitalexil, care duce la Radu Mazăre.

Decebal Făgădău pro Nitalexil

„Locotenentul” lui Radu Mazăre, actualul primar Decebal Făgădău, a propus la rândul său două proiecte de Hotărâri de Consiliu Local care favorizează firma Nitalexil. În şedinţa Consiliului Local din 30 ianuarie 2012, Decebal Făgădău a propus, iar consilierii au aprobat, un schimb de terenuri în favoarea Nitalexil SRL. În schimbul a 917 mp situaţi pe bulevardul Mamaia nr. 306, Nitalexil a primit în echivalent 2.722 mp în staţiunea Mamaia, careu 4, lot 4 – zona cluburilor de la capătul staţiunii.

Advertisement

Decizia lui Făgădău are în spate şi o hotărâre judecătorească. Nitalexil a chemat în judecată Primăria pentru că terenul pe care-l deţinea pe bdul Mamaia nr. 306 se suprapunea cu o proprietate a Institutului Pasteur. Primăria Constanţa şi instanţa au acceptat evaluările experţilor care au stabilit că valoarea în echivalent a celor două terenuri este de 884.650 de Euro apropiată cu cea a terenului în litigiu. Aşa a ajuns Nitalexil să deţină 2.722 de mp în loc de 917. În prezent pe terenul Nitalexil de la capătul staţiunii Mamaia sunt construite blocuri pe care societatea le-a vândut ca apartamente. Nitalexil mai deţine 7 terenuri în zone foarte avantajoase din Constanţa şi staţiunea Mamaia-zona Rex.

Nitalexil în asociere cu RAEDPP

Unul dintre acestea se află în zona Teatrului de vară din Mamaia, zona hotel Perla. Pe 21.02.2002, RAEDPP – regie din subordinea Primăriei – s-a asociat cu Nitalexil. Regia a venit cu un teren de 400 mp lângă Teatrul de vară din Mamaia, iar Nitalexil cu investiţia. Societatea a construit o clădire cu spaţii comerciale pe fostul spaţiu verde cu fantâni arteziene, fără ca cineva să se sesizeze în vreun fel.

Theo Skandalidis, prietenul lui Radu Mazăre, artizanul înfiinţării Nitalexil

Nitalexil SRL a fost înfiinţată pe 07.03.2001. Primii asociaţi au fost Skandalidis Theodoros (70%) şi Costea Mihale (30%). În anii 90, grecul a mai deţinut societatea Oscar Maritime SRL şi a avut în contract de Bare-boat mai multe cargouri de la fostele companii de stat Romline SA şi Navrom SA. Skandalidis Theodoros a fost condamnat în Grecia în lipsă şi de câţiva ani a părăsit România. El a făcut parte din anturajul apropiat al lui Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. Pe 19 decembrie 2001, fondatorii Nitalexil şi-au pregătit exit-ul din firmă, cesionându-şi deopotrivă părţile sociale către un oarecare Radu Marin. Pe 8 februarie 2002, administrator al Nitalexil a devenit Hortolomei Sorina Gina, persoana interpusă în multe afaceri ale fostului primar Radu Mazăre, coinculpată alături de acesta într-un foarte cunoscut dosar penal.

Advertisement

Un club select de afaceri

SC Nitalexil SRL are sediul pe bulevardul Aurel Vlaicu nr. 264, în complexul Sportiv Badea Cârţan, unde mai au sediul şi alte societăţi implicate în dosarul Retrocedărilor unde sunt cercetaţi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. În aceeaşi clădire are sediul şi Holland Developement Group, Millenium Global Development SA firme implicate în retrocedările terenurilor de sub City Park Mall, administrate tot de Gina Hortolomei Moscu. La aceeaşi adresă a mai avut sediul social şi Pomacost, societate care are contract şi în prezent cu Primăria Constanţa pentru îngrijirea spaţiilor verzi şi care a aparţinut vărului lui Radu Mazăre, Popa Basarab, decedat în vara lui 2015.

Filiera liberiană

După ani buni în care Nitalexil a fost deţinută, 100%, de cvasi-anonimul Radu Marin, pe 27 iulie 2007, 70% din societate a intrat în proprietatea Seaside Estate Company SRL. Societatea din urmă a fost înfiinţată pe 07 iunie 2006. La început, avea în componenţă două societăţi cu acţionariat ascuns, înregistrate în Liberia: Rectangle Transport LTD şi Gypsy Investments LTD. La înfiinţare, împuternicit al Seaside Estate Company a fost Mănăstireanu Adrian, fost director al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii – Delfinariul din Constanţa. Decizia de preluare a 70% din Nitalexil a fost luată de reprezentantul celor două societăţi anonime din Liberia, care nu era liberian, ci grec sadea, pe numele său Ioannis Skantzikas. De atunci şi până în prezent, acţionariatul Nitalexil are aceeaşi componenţă: 70% Seaside Estate Company şi 30% Radu Marin. După această preluare, şi Nitalexil a preluat 34% din acţiunile Seaside Estate Company. Este un tip de acţionariat încrucişat care zăpăceşte cititorul. În afară de Nitalexil, la Seaside au mai rămas în acţionariat şi cele două firme înregistrate în Liberia cu acţionariat anonim: Rectagle Transport (33%) şi Gypsy Investments (33%).

Încrengătura persoanelor care conduc la senatorul Alexandru Mazăre

După cum am arătat anterior, Seaside Estate Company şi Nitalexil sunt societăţi cu acţionariat încrucişat. Cele două mai deţin la rândul lor câte 50 % din acţiunile SC Principal S.N., societate cu sediul tot în Complexul Sportiv Badea Cârţan. Administratorul societăţii Principal SN este Alexandru Florian Ilie, fostul şef de cabinet al senatorului Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre. Pe 12.05.2009 Principal SN a închiriat de la Aqua Land SA, proprietarul parcului acvatic din Mamaia un bar. Pentru Aqua Land SA a semnat administratorul Hortolomei Sorina Gina, femeia care, probabil, nici ea nu mai ştia câte societăţi administra. După cum se poate observa, administratorii societăţilor mai sus menţionate, Alexandru Florian Ilie, Gina Hortolomei Moscu, Adrian Mânăstireanu dar şi grecul Theodoros Skandalidis sunt oameni care au strânse legături cu lui Radu Mazăre.

Seaside Estate Company SRL, Nitalexil şi firmele anonime din Liberia

Advertisement

Povestea Seaside gravitează tot în jurul afacerilor imobiliare cu Primăria Constanţa. La dosarul societăţii Seaside Estate Company există două Procese verbale ale Consiliului de Administraţie ale Rectangle Transport şi Gypsy Investments Liberia, întocmite, în 2006, de Ioannis Skantzikas în tripla sa calitate de preşedinte, trezorier şi secretar. Probabil singurul membru al CA-ului celor două societăţi, pentru că alţi membri nu sunt trecuţi în procesele verbale. Documentele sunt încheiate la data de 7 iunie 2006, la Pireu-Grecia, dar nu se specifică nici un sediu. Skantzikas hotărăşte să înfiinţeze Seaside Estate Company în numele celor două societăţi care vin cu aport de câte 5000 de euro. În aceleaşi procese verbale Skantzikas îl desemnează pe Adrian-Mihai Mînăstireanu administrator al societăţii şi îl împuterniceşte şi pe Ilias-Christo Skandalidis ca, împreună sau separat de administrator, să întreprindă toate demersurile necesare pentru ducerea la bun sfârşit a întregului proces de înfiinţare a companiei. Mînăstireanu a ajuns directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii în iunie 2009, în locul lui Decebal Făgădău, propulasat atunci ca viceprimar. Celălalt împuternicit, Ilias-Christo Skandalidis, este chiar fratele lui Theodoros Skandalidis, fondatorul Nitalexil. Actele constitutive ale Seaside sunt semnate de fratele lui Skandalidis, în numele celuilalt grec, Skantzikas, care nu a călcat pe pământ românesc la facerea afacerii. Peste câţiva ani, însă, mai exact în 2014, acest Skantzikas avea să apară în declaraţia de avere a lui Radu Mazăre. Fostul primar declara solemn că l-a împrumutat pe grec cu 600.000 de euro. Pe de altă parte, datornicul lui Mazăre i-a numit ca administratori la Seaside pe tovarăşa de fapte a creditorului său, Sorina Moscu Hortolomei, dar şi pe un oarecare Coman Marius Cristian.

De la Pireu la Tel Aviv

Skantzikas avea să-şi piardă urma aşa cum reiese din actele depuse la Registrul Comerţului, după momentul în care fraţii Skandalidis au spălat putina, în contextul scandalului judiciar din Grecia, la care ne-am referit mai sus. Locul grecilor a fost luat de Daniel Gold, un personaj misterios care a condus două AGA la Tel Aviv – Israel, prima pe 7 iunie 2013, pentru Gypsy Investments, iar cea de-a doua pe 11 iulie 2013, pentru Rectangle Transport. Totuşi din documentele existente la ONRC nu există niciun act de numire întocmit de Skantzikas sau de altă persoană prin care Daniel Gold este împuternicit să reprezinte cele două societăţi anonime din Liberia.

Pe 07.06.2013, sub semnătura acestui Daniel Gold, administrator al societăţii a fost numit Coman Marius Cristian. Apoi pe 11.07.2013 Daniel Gold a decis ca în numele său să semneze toate actele Coman şi Hortolomei, împreună sau separat. Cei doi deveneau astfel mandatarii reprezentantului legal al ofshore-urilor liberiene fără să se ştie de cine şi când a fost numit acesta.

Mai toate deciziile luate de Ioannis Skantzikas şi de Daniel Gold au venit sub formă de procese verbale ale AGA, în limba engleză, şedinţe ce au fost ţinute la Pireu sau la Tel Aviv.

Advertisement

Bloc de şase etaje pentru Nitalexil

În şedinţa AGA a Seaside Estate Company din 20.09.2012 s-a hotărât să se construiască un bloc P+6 în staţiunea Mamaia Careul C2. În acelaşi document se specifică faptul că Certificatul de Urbanism şi Autorizaţia de Construire se vor obţine pe numele SC Nitalexil SRL pentru că această societate va ţine evidenţa contabilă şi va susţine financiar proiectul. La acea oră Gina Hortolomei Moscu era împuternicită şi la Nitalexil şi la Seaside Estate Company. În concluzie, putem afirma că „Filiera Liberiană” creată de Radu Mazăre cu ajutorul lui Theodoros Skandalidis, Ioannis Skantzicas şi enigmaticul Daniel Gold este în continuare protejată de Decebal Făgădău, care nu ştim ce interese are să o facă. Nu am reuşit să stabilim unde au fost deschise conturile celor două offshore-uri, Rectangle Transport şi Gypsy Investment şi în ce ţară sunt depuse sumele reprezentând profiturile celor două societăţi liberiene. În plus, nu cunoaştem cine sunt beneficiarii acestor sume, dar după persoanele care conduc Nitalexil şi Seaside Estate Company se poate trage concluzia că au o strânsă legătură cu Radu Mazăre şi chiar cu Decebal Făgădău.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Doru Iordache

Absolvent al facultății de jurnalism - presă scrisă București, și-a început activitatea în 1994 la cotidianul Evenimentul zilei, pe funcția de redactor în cadrul secției Investigații. În cariera de jurnalist a mai lucrat la următoarele instituții Mass media: Cotidianul (redactor investigații), România liberă (redactor investigații), Ziua (redactor investigații), Ziua de Constanța (director) Jurnalul Naţional (redactor investigații), Săptămâna Financiară (colaborator), Antena 1 Constanța (director media). A publicat peste 500 de articole de toate genurile jurnalistice.

Recent Posts

Stroe l-a executat pe șeful PSD Costinești după ce partidul s-a aliat cu AUR

Demiteri la PSD Costinești după ce primarul social – democrat a anunțat că formațiunea pe… Read More

5 ore ago

Destinația Mamaia – Constanța, promovată în cadrul târgului de turism ITTF Varșovia

Stațiunea Mamaia și orașul Constanța sunt căutate de tour-operatorii din Polonia! Turiștii străini își doresc… Read More

9 ore ago

Peste 1.200 de cadre ale Ministerului de Interne vor asigura protecția secțiilor de votare din județul Constanța

Pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță, legalitate și ordine publică a scrutinului pentru alegerea… Read More

9 ore ago

Bărbat din Cobadin, reținut după ce a fost prins de câteva ori beat și fără permis de conducere la volan

Un bărbat din județul Constanța a fost reținut de polițiști și va fi prezentat procurorului… Read More

9 ore ago

Consilierii județeni din Constanța, convocați în ședință ordinară. Se alege unul din cei doi vicepreședinți ai CJC

Consiliul Județean Constanța a fost convocat de președintele Florin Mitroi în ședință ordinară pentru data… Read More

10 ore ago

Constanța. Un tronson al străzii Baba Novac a intrat în reabilitare

Primăria Constanța informează că, începând de astăzi, echipele Confort Urban intervin asupra zonei pietonale pe… Read More

10 ore ago