Membrii Colegiului Prefectural s-au întâlnit, astăzi, într-o şedinţă în care au fost dezbătute mai multe teme ridicate de Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa. Prima temă a cuprins supravegherea pieței produselor industriale din domeniul de competență al Inspecției Muncii, conform Programului sectorial pentru anul 2019, coordonat de către Comisia Europeană, iar cea de-a doua a făcut referire la verificarea respectării de către angajatori a prevederilor legale privind asigurarea securității și protecția lucrătorilor care își desfășoară activitatea la înălțime. Ambele subiecte au fost prezentate de Mădălina Bălan – şef serviciu supravegherea pieței și îndrumare angajatori și angajați în domeniul SSM – ITM Constanţa.
Referitor la supravegherea pieţei produselor industriale, reprezentantul ITM a precizat că odată cu aderarea la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, având în vedere angajamentul de realizare a integrării în structurile europene, dar şi poziţia geografică – graniţă a Uniunii Europene, România trebuie să realizeze o monitorizare activă a produselor care circulă pe piaţa internă sau care intră în spaţiul European. Campania urmăreşte verificarea implementării prevederilor actelor normative prin care s-au transpus directivele europene referitoare la echipamente individuale de protecţie, echipamente electrice de joasă tensiune şi echipamente utilizate în atmosfere potenţial explozive, pentru articole pirotehnice, privind explozibili pentru uz civil.
„Acţiunile de îndrumare şi control se adresează producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor de produse acoperite de opt acte normative sectoriale din domeniul de competenţă al Inspecţiei Muncii şi anume: mănuşi de protecţie chimică, corpuri de iluminat utilizate în mediu cu potenţial exploziv, maşini de tăiat piatra, asfalt, beton, explozivi de uz civil, măşti protecţie respiratorie, articole pirotehnice şi maşini agricole. În trimestrul I din acest an, au fost realizate 19 controale şi verificate 82 de produse care cuprind sectorul maşini, echipamente individuale de protecţie, zgomot şi noxe şi articole pirotehnice. Pentru neconformităţile constatate au fost aplicate sancţiuni contravenţionale“, se arată într-un raport al ITM semnat de inspectorul şef Eugen Bola.
Tot în cadrul Colegiului Prefectural au fost prezentate şi măsurile luate de ITM Constanţa privind verificarea respectării de către angajatori a prevederilor legale privind asigurarea securităţii şi protecţia lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea la înalţime.
„Pe parcursul anului trecut, Inspecţia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a desfăşurat o campanie privind respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte instruirea şi informarea lucrătorilor din domeniul construcţiilor. Urmare a analizei rezultatelor campaniei realizate în 2018, s-a decis efectuarea unei campanii naţionale privind prevenirea riscurilor de cădere de la înălţime, în perioada 2019 – 2020. Campania se va desfăşura în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020 şi va cuprinde patru etape în 2019: prima etapă se va desfăşura în lunile martie – mai 2019, constând în mediatizarea, informarea, conştientizarea asupra riscurilor şi organizarea de dezbateri în cadrul ITM Constanţa cu principalii angajatori; a doua etapa va avea loc în perioada iunie – octombrie 2019 şi va consta în verificarea prin acţiuni de control. De asemenea, cu ocazia acţiunilor de control se vor intervieva lucrătorii care sunt identificaţi că desfăşoară lucrări la înălţime la data controlului sau care au în fişa postului atribuţii/sarcini în care apar aceste riscuri. Următoarele etape vor cuprinde verificarea realizării măsurilor dispuse şi stabilite în procesele verbale de control, urmată de centralizarea rezultatelor campaniei cu precizarea direcţiilor prioritare pentru acţiuni de îndrumare şi control pentru 2020. În cursul trimestrului I din acest an, la nivelul ITM Constanţa, au fost identificaţi angajatorii cu volum important de activitate în domeniu sau care au un istoric privind evenimente soldate cu vătămări corporale ale lucrătorilor“, mai spun cei de la ITM Constanţa.
Tot în şedinţa Colegiului Prefectural au mai fost aduse informări cu privire la măsurile de executare silită întreprinse de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa în vederea recuperării arieratelor bugetare înregistrate de contribuabili.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta