Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că România va implementa, după modelul altor state UE, formularul de localizare a pasagerilor. Acesta va conține date despre țara prin care trec cetățenii care călătoresc și are rolul, spune Nicolae Ciucă, de a facilita anchetele epidemiliologice.
Miercuri, în şedinţa de Guvern se va aproba Ordonanţa de Urgenţă privind implementarea formularului digital de intrare în România pentru pasageri, dezvoltat de STS, şi care trebuie completat de toate persoanele care circulă cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane, rutiere şi navale. Formularul poate fi completat electronic, pe site-ul plf.gov.ro urmând a fi completat şi prezentat la intrarea în ţară, personalului autorizat din punctele de frontieră. 18 state din UE folosesc acest formular introdus după apariţia tulpinii Omicron a noului coronavirus.
“Formularul este necesar pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jur. Direcțiile de Sănătate Publică vor realiza anchetele mai ușor. Formularul poate fi completat electronic pe site-ul plf.gov.ro, urmând să fie prezentat la intrarea în țară angajaților de la Frontieră. Datele din acest formular vor putea fi accesate numai de angajații Direcțiilor de Sănătate Publică. Astăzi vom aproba formularul de intrare în România, prin proiectul de OUG, pentru implementarea formularului de intrare în România pentru pasageri. Noua tulpină SARS-COv 2 şi situaţia epidemiologică din ţară impun măsuri de protecţie cât mai eficiente, în România, mai ales acum când se apropie sărbătorile de iarnă. Prin intermediul său, vom eficientiza anchetele epidemiologice şi măsurile de protecţie a populaţiei. Direcţiile de sănătate publică vor putea identifica şi lua legătura mai uşor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetăţean infectat cu SARS-COv 2. Formularul digital de intrare în România este dezvoltat de STS, şi trebuie completat de toate persoanele care circulă cu avionul, trenul, mijloacele de transport pentru persoane, rutiere şi navale. Formularul poate fi completat electronic, pe site-ul plf.gov.ro urmând a fi completat şi prezentat la intrarea în ţară, personalului autorizat din punctele de frontieră”, a declarat Nicolae Ciucă.
Ce este formularul de localizare
Formularul de localizare a pasagerului – Passenger Locator Form (PLF) – va fi operaționalizat în România până în 20 decembrie, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. PLF va trebui completat de către cei care sosesc în România. Acest formular este implementat deja în mai multe state europene, fiind folosit, de exemplu, de românii care au mers în această vară în vacanță în Grecia, și va deveni obligatoriu în Uniunea Europeană.
Rafila a spus, la începutul ședinței de guvern, că marţi a fost reuniunea miniştrilor sănătății din statele UE și că, “dincolo de îngrijorarea privind varianta Omicron”, s-a discutat despre introducerea obligatorie de către toate țările membre a formularului de localizare a pasagerilor.
El a afirmat că în România PLF va fi operaţionalizat până în 20 decembrie. Formularul de localizare a pasagerului va trebui completat de către toate persoanele care vin în România.
Formularul de localizare a pasagerului – Passenger Locator Form (PLF) – a fost implementat în mai multe state europene, fiind folosit, de exemplu, de românii care au mers în această vară în vacanță în Grecia sau în Italia.
Formularele de localizare a pasagerilor (PLF) sunt folosite de autoritățile de sănătate publică pentru a facilita urmărirea contactelor în cazul în care călătorii sunt expuși COVID în timpul călătoriei lor cu avionul, cu trenul, cu vaporul, cu autobuzul sau cu mașina personală, conform platformei euplf.eu. Informațiile pe care călătorii le completează în acest document pot fi folosite de autoritățile de sănătate publică din țările de destinație pentru a-i contacta rapid.
Țările care implementează acum PLF permit prezentarea acestui document atât pe hârtie, cât și în format digital, prin utilizarea unui formular digital unic european de localizare a pasagerilor (EU digital Passenger Locator Form – dPLF).
Cum se procedează?
- Trebuie selectată ţara de destinaţie şi mijlocul de transport cu care veţi călători. În funcţie de răspuns, pentru ţările care au propriul sistem PLF, site-ul PLF european vă redirecţionează către site-ul naţional. Este necesară înregistrarea cu o adresă de e-mail şi cu o parolă valide, după care veţi primi un e-mail de confirmare la adresa de e-mail furnizată.
Ce date trebuie completate în PLF
- Informații despre mijlocul de transport și călătorie
- Informatii personale
- Informatii de contact
- Informații despre adresa permanentă
- Cazare anterioară
- Adresă temporară
- Însoțitori de călătorie
- Persoane de contact în caz de urgență