Exclusiv
Fosta soție a unui fost consilier județean PNL reface cheul Lacului Techirghiol
Published
6 ani agoon
Firma recent înființată a fostei soții a unui fost consilier județean din partea Partidului Național Liberal a câștigat licitația pentru efectuarea lucrărilor de reconstruire a cheului de acostare și agrement pe Lacul Techirghiul. Astfel, Mihaela Baisan, fosta soție a fostului consilier județean PNL Cristy Baisan, a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor aferente proiectului menționat.
Conform documentelor, obiectul contractului de achiziție publică îl reprezintă “RECONSTRUIREA CHEULUI DE ACOSTARE ȘI AGREMENT PE LACUL TECHIRGHIOL” în Orasul Techirghiol, județul Constanta.
Valoarea totală estimata a contractului este de 1.204.026,53 lei (fără TVA) constituită astfel (conform Deviz General al obiectivului de investitii):
- a) Cheltuieli cu investiția de baza de 1.188.326,53 lei
- b) Cheltuieli pentru organizarea de șantier în valoare de 15.700,00 lei.
“Valoarea estimată a contractului de achiziție NU CUPRINDE suma aferentă cheltuielilor diverse și neprevazute stabilită în devizul proiectului, respectiv suma de 122.639,15 lei fără TVA), aceasta putând fi accesată, după caz, în situația în care sunt îndeplinite cerințele legale privind utilizarea acestor sume, respectiv în condițiile prevazute din clauzele contractului de achiziție publica și în conformitate cu prevederile art. 221 din Legea 98/2016 privind achizițiile publice”, se arată în document.
Obiectiv de atracție pentru turiști și un proiect de suflet pentru primar
În ceea ce privește investiția propriu zisă, acesta cuprinde lucrările de reconstruire a cheului de acostare si agrement pe malul din partea de vest a Lacului Techirghiol, în zona de promenadă a orașului, pe vechiul amplasament, după îndepărtarea pontonului parțial existent aflat în stare avansată de uzură.
Cheul malului lacului Techirghiol a fost construit prin anii ’60, potrivit informațiilor furnizate de primarul Iulian Soceanu pentru “Ordinea.ro”. O încercare de reabilitare a lucrării s-a încercat în anul 2010, însă actualul edil precizează pentru ziarul nostru că nu cunoaște cauzele stopării acestora, însă un proiect modernizat va fi executat în următoarele 5 luni, acesta fiind termenul de finalizare afferent proiectului prezentat.
“Cheul de acostare va avea formă de ancoră, va costa puțin peste un milion două sute de mii de lei, bani care provin de la bugetul local. Pentru mine este un proiect de suflet, iar pentru turiști, dar și pentru localnici va fi un punct de atracție interesant”, a declarat Iulian Soceanu, primarul orașului Techirghiol pentru “Ordinea.ro”.
Detalii tehnice
În prezent, conform informațiilor furnizate de reprezentanții Primăriei orașului Techirghiol, există un cheu de acostare, realizat în anul 2010, cu o lungime totală de 30.0m și o lațime de 3.20m. Acesta permite accesul la lacul Techirghiol, fiind situat în partea de nord-vest a lacului, în zona centrală a orașului. Cheul de acostare a funcționat aproximativ 7 ani, degradându-se în timp. Din aceste considerente și din concluziile reieșite din expertiza tehnică realizată, este necesar refacerea acestuia.
Concluziile expertizei realizate relevă urmatoarele:
– Având în vedere starea de degradare avansată a pontonului din lemn pe plutitori din polietilenă se apreciază că nu mai există elemente care ar putea fi folosite pentru construcția noului ponton
-Se recomandă construirea unui nou ponton, pe vechiul amplasament, după ce acesta va fi eliberat prin îndepartarea pontonului existent, la dimensiunile inițiale ale pontonului de lemn care a existat înaintea acestuia, dimensiuni mai mari (nu există documentație).
-Având în vedere salinitatea lacului se recomandă ca suprafața de circulație a pontonului să se realizeze din lemn de esență tare, ignifugat sau alte materiale rezistente la coroziune.
“Avându-se în vedere că odată cu realizarea acestui ponton se dorește un impact cât mai mic asupra lacului Techirghiol, atât în timpul perioadei de execuție, cât și ulterior, se recomandă ca structura de rezistență a pontonului să fie constituită din plutitori de beton, rezistenți la agresiunea apei lacului – pentru zona flotantă. În ceea ce privește zona de racordare cu malul, se poate adopta o soluție clasică. Modificarea cheului de acostare se încadrează în limitele avizelor obținute pentru cheul existent, suprafața ocupată de cel propus fiind aproximativ aceeași. Cheul de acostare și agrement va fi un cheu plutitor, a cărui suprafață de promenadă va fi constituită dintr-o punte de lemn tratat special pentru a rezista factorilor de mediu. Cheul va avea în plan formă de ancoră care va avea urmatoarele dimensiuni generale:
– coada ancorei, adică componenta dreaptă a acesteia va avea o lungime totală de 97.672m.
– componenta perpendiculară pe aceasta va avea o forma curbată și se va desfașura pe o lungime totală de 87.544m.
– lățimea utilă a suprafeței de promenadă, atât în zona rectilinie, cât și în zona curbată va fi de 4.00m”, transmite primarul Soceanu.
Firma câștigătoare: MARINETEK NSD
Câștigătoarea licitației pentru atribuirea lucrării de la Techirghiol este firma Marinetek NSD din localitatea 23 August, contractual fiind semnat în data de 22 mai 2019 și a primit numărul 9796. Conform documentelor existente la Registrul Comerțului, asociat unic și administrator este Mihaela Baisan, fosta soție a fostului consilier liberal din județul Constanța.
NOTĂ! Menționăm că cei doi apar ca divorțați, figurând cu partaj în declarația de avere din 2017.
INTERESANT! Ceea ce ne-a atras atenția reprezintă comunicarea din firmă, adresa de email pe care am găsit-o în documentul de la Registrul Comerțului îi aparține lui Cristy Baisan. Documentul poate fi studiat.
Domeniul principal de activitate, conform codului CAEN, îl reprezintă afectuarea de construcții hidrotehnice și are Certificatul de inregistrare fiscală emis la data de 01.03.2019 și un capital social de 200 de lei.
Criterul de atribuire a lucrării a fost cel al raportului calitate preț.
Edilul ne-a informat că la licitație s-au prezentat două firme, cealaltă neîndeplinind condițiile cerute prin caietul de sarcini.
Iată și câteva imagini cu viitorul obictiv turistic din Techirghiol:
Comentarii pe Facebook
Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!