Conecteaza-te cu noi

Societate

(FOTO) Cercetare de teren cu tema ”Sărbătorile şi obiceiurile de pe axa vieţii”, în comuna Pantelimon

Published

on

Pantelimon cercetare teren

Centrul Cultural Judeţean Constanţa ,,Teodor T. Burada” a organizat, săptămâna aceasta, prin Secţia Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâuleţul” – Promovare Cultură Tradiţională, cercetarea de teren cu tema ”Sărbătorile şi obiceiurile de pe axa vieţii”. Ancheta de teren s-a înscris în suita acțiunilor de conservare și valorificare a patrimoniului cultural imaterial prin abordări interdisciplinare în context local, desfășurate periodic de reprezentanții Centrului Cultural Judeţean Constanţa ,,Teodor T. Burada”.

Cercetarea de teren cu tema ”Sărbătorile şi obiceiurile de pe axa vieţii” a avut loc joi, 6 iulie, în comuna constănțeană Pantelimon, reprezentanții Secţiei Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâuleţul” – Promovare Cultură Tradiţională beneficiind, la realizarea ei, și de ajutorul localnicilor.

Preotul satului, Răzvan Butuman, a prezentat câteva obiecte tradiționale adunate în trapeza bisericii, de la localnicii din comună, dintre care menționăm un chivot datând din anul 1914 – o biserică în miniatură realizată din metal, care se păstrează pe Sfânta Masă din Altar și în care este ținută Împărtășania pentru credincioșii bolnavi. În colecția preotului Răzvan Butuman se mai regăsesc, printre altele, o Evanghelie veche, o suveică din lemn, dar și o foarfecă de tuns oi.

De asemenea, localnicii din comuna Pantelimon care au contribuit la realizarea acestei anchete de teren au împărtășit informații prețioase privind tradițiile și obiceiurile practicate în zonă, legate de sărbătorile pe axa vieții, în special cu referire la ritualurile de nuntă specifice satului tradițional dobrogean. Duminicile erau respectate cu sfințenie de oamenii satului, care nu lucrau, ci mergeau la hora satului, în acompaniament de vioară și acordeon, un prilej pentru tineri de a se cunoaște mai bine și a lega prietenii, ulterior făcând pasul decisiv spre întemeierea unei familii. Tot în satul dobrogean de odinioară, oamenii se mai strângeau la clacă, la depănușatul porumbului și la scărmănatul lânii, în funcție de anotimp, obiceiuri rurale atât de întrajutorare între săteni, cât și de socializare, vârstnicii transmițând celor tineri sfaturi, cunoștințe, zicători, cântece, dansuri și glume.

Informatori de teren în cadrul cercetării cu tema ”Sărbătorile şi obiceiurile de pe axa vieţii” au fost: Fănica Mocanu (69 ani), Maria Drăgan (71 ani), Valentina Ion, Ana Drăguţu (55 ani), Ion Martinescu (83 ani).

Activitatea a fost coordonată de Ana – Laura Parfinov, referent de specialitate în cadrul Centrului Cultural Judeţean Constanţa ,,Teodor T. Burada”, Secţia Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâuleţul” – Promovare Cultură Tradiţională, iar fotografiile au fost realizate de Andreea Cosma.

Reprezentanţii Secţiei Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Brâuleţul” – Promovare Cultură Tradiţională vor continua deplasările în teren pe parcursul lunilor iulie şi august, în diferite localităţi ale judeţului Constanţa.

Pantelimon cercetare teren

Pantelimon cercetare teren

Pantelimon cercetare teren

Pantelimon cercetare teren

Pantelimon cercetare teren

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions