În timp ce primarul Constanței Decebal Făgădău încearcă să impresioneze electoratul constănțean prin desenele pe asfalt pe care le numește, generic, parcări, unul din cei doi adjuncți ai săi, viceprimarul Costin Răsăuțeanu, se află în SUA, pe malurile însorite ale Floridei, unde a semnat un acord de înfrățire cu primarul orașului Fort Lauderdale. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Constanța, o delegație formată din reprezentanți ai Primăriei Municipiului Constanța și ai Universității “Ovidius” se află în aceste zile în Statul Florida, la invitația partenerilor americani, pentru a identifica oportunitățile de promovare a unor proiecte locale cu potențial economic, social și academic.
„Viceprimarul municipiului Constanța, Costin Răsăuțeanu și primarul orașului Fort Lauderdale, Dean J. Trantalis au semnat, ieri, în Statele Unite ale Americii, Înțelegerea de Cooperare dintre cele două orașe port. Acordul prevede dezvoltarea relațiilor bilaterale în diferite domenii de interes comun, precum turism, schimburi comerciale, educație, cultură sau sport“, se arată în comunicatul Primăriei.
Stânga – imagine din Constanța (cartierul Compozitori). Dreapta – imagine din orașul american.
Stânga – imagine cu litoralul din orașul Fort Laurderda. Dreapta – imagine cu litoralul din Constanța
Nu ne îndoim de utilitatea acestui acord de înfrățire, dar sperăm că mai marii orașului Constanța vor învăța cum se dezvoltă un oraș turistic. Potrivit wikipedia, Fort Lauderdale (cunoscut și sub numele de Veneția americană) este o municipalitate de ordin întâi, un oraș cu o populație de 185.804 locuitori (conform unei estimări din 2006) și sediul comitatului Broward, statul Florida, Statele Unite ale Americii. Orașul se află situat pe coasta Atlanticului, ocupă o suprafață de 93,3 km, fiind cunoscut prin rețeaua de canale a orașului, ceea ce îl face un punct de atracție al turismului. Prin anii 1970, orașul devine cunoscut prin o afluență masivă studențească, care petreceau aici vacanța de primăvară (Spring Break). Datorită creșterii consumului de droguri și alcool, poliția orașului a luat o serie de măsuri drastice. Această măsură a autorităților locale a avut ca urmare reducerea numărului turiștilor tineri. Pentru reînvioarea turismului s-au organizat o serie se competiții nautice și croaziere pe mare. Rezultatul acestor acțiuni a fost cel așteptat, în ultimii zece ani s-a reconstruit centrul orașului și a crescut din nou numărul turiștilor. Prin portul orașului, „Port Everglades“ sunt transportate produsele petroliere, materialele de construcție și de asemenea de aici pornesc numeroase nave croaziere cu turiști, mai arată sursa citată.
Vă prezentăm lista orașelor înfrățite cu municipiul Constanța, așa cum ea apare pe pagina de internet a Primăriei municipiului Constanța:
Sulmona – Italia, Turku – Finlanda, Yokohama – Japonia , Brest – Franta, Istanbul – Turcia, Rotterdam – Olanda
Odesa – Ucraina, Boulogne Sur Mer – Franta, Rotterdam – Olanda, Thessaloniki – Grecia, Mobile – USA, Trapani – Italia, Saida – Liban, Lattakia – Siria, Heraklyon – Grecia, Izmir – Turcia, Novorosiisk – Federatia Rusa, Alexandria – Egipt, Santos – Brazilia, Havana – Cuba, Shanghai – China, Genova – Italia, Logroño – Spania, Cartagena de Indias – Columbia, Sankt Petersburg – Federația Rusă, Silivri – Turcia, Callo – Peru, Makassar – Indonezia, Eskișehir-Tepebasi – Turcia.
Pentru a vedea cum arată “frații” Constanței din întreaga lume, priviți imaginile cuprinse într-un articol “Ordinea.ro”:
Constanța, fratele sărac și prost… administrat. Vezi comparația cu orașele înfrățite